Witajcie Kochani:-)
Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję do kawki:-)
Jest to niezwykle szybkie i proste ciasto,
dostałam ten przepis od mojej koleżanki z pracy wiele lat temu
i zawsze jej piekę gdy jest tak zwana awaryjna sytuacja
i szybko trzeba przygotować coś słodkiego:-))
Ciasto jogurtowe z owocami:-)
Składniki:
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
(kubeczek używać do odmierzania kolejnych produktów)
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce
śliwki, wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka, rabarbar itp.
(mogą być też owoce mrożone)
Wykonanie:
Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka.
Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszać.
Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.
Na wierzch wyłożyć owoce.
Piec ok 60 min w 180 stopniach:-)
Smacznego:-)
Hello:-)
Today I want to share with you a very delicious recipe
for fast and easy cake with fruit:-)
I got this recipe from my colleague and I always bake it
when I have unexpected guests:-)
Yoghurt cake with fruit:-)
Ingredients:
1 cup (150 g) of natural yoghurt
(you should use the cup to measure other ingredients)
3 cups of flour
2 cups of sugar
1 cup of oil
4 eggs
3 teaspoons of baking soda
pinch of salt
different fruit
plums, cherries, blackberries, raspberries, apples, rhubarb etc.
(you can also use frozen fruit)
Procedure:
Beat the whites with salt, add sugar. When they're stiff add yolks.
Next, add the rest of the ingredients and stir gently with a spoon.
Pour dough into the mould and put fruit on top.
Bake for 60 minutes in 180 degrees Celsius:-)
Enjoy:-)
Dziękuję za wizytę:-))
Thank you for stopping by:-))
Wygląda pysznie, ja aż się boję robic, ciągle mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńMoże za dobrze je mieszasz:-) To jest takie ciasto, które im krócej się miesza tym lepiej:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) Z dodatkiem jogurtu chyba jeszcze nie robiłam. Ostatnio mam fazę na ciasta ucierane z dodatkiem truskawek ( mrożonych) :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOj zapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniutko.
I ten talerzyk Ib Laursen, cudeńko.
Pozdrawiam weekendowo.
Swego czasu też robiłam taką wersję tylko miałam w przepisie 3 jajka a cukru dawałam 1 kubeczek no i tak słodkie było ;)
OdpowiedzUsuń......to prawda że wystarczy tylko zamieszać. Z tego przepisu robiłam też mufinki .Bo do zabrania ze sobą było wygodnie np.na wycieczkę rowerową, spacery ,wyprawę górską, a i do pracy.
.....muszę spróbować z orkiszową pełnoziarnistą :-) bo białej nie używam :-(
Krysia