Chleb

Domowy chleb…wydawać by się mogło, 
że to bardzo trudne i pracochłonne, 
a jednak okazuje się, że jest to dość proste. 
Domowy chleb zaczęła piec moja mama. 
Zawsze dzieliła się z nami swoimi wypiekami 
i rzeczywiście chleb był o wiele lepszy 
od tych kupowanych w sklepach, 
a do tego miał dłuższą trwałość. 
To właśnie mama dała mi pierwszy zakwas 
i zachęciła do pieczenia. 
Bałam się tego trochę na początku, 
ale teraz już całkowicie przestawiłam się 
na pieczenie własnego chleba. 

Oto przepis:
1 kg mąki tortowej,
0,5 kg mąki razowej,
1 szklanka płatków owsianych górskich,
1 szklanka siemienia lnianego,
1 szklanka słonecznika,
0,5 szklanki otrębów pszennych,
0,5 szklanki otrębów żytnich,
4 łyżeczki soli,
1,5 litra wody,
zakwas 
(można go wykonać samodzielnie w Internecie jest dużo przepisów)




Suche składniki mieszamy w dużej misce:


Dodajemy wodę i zakwas i energicznie mieszamy:


Gotowe cisto wygląda tak:


Z wyrobionego cista należy odłożyć do słoika 6 łyżek na kolejny zakwas.
Następnie cisto wyłożyć do foremek 
(z tej ilości składników wychodzą 4 chlebki), 
i pozostawić (przykryty ściereczką) w ciepłym miejscu 
na 9 godzin do wyrośnięcia.
Po 9 godzinach zamknąć słoik z zakwasem i włożyć do lodówki, 
może tam stać do 14 dni 
(do użycia nadaje się po 3 dniach).


Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, 
wkładamy foremki i zwiększamy do 180 stopni. 
Pieczemy ok. od ok.1 godziny do 1,5 godziny 
(zależy od właściwości piekarnika)

A oto gotowy chlebek: 



Świeżutki z masełkiem…palce lizać, 
a jaki zapach w domu :-)

I jest jeszcze jeden plus domowego chleba…
nie trzeba tak często chodzić do sklepu na zakupy 
czyli wydaje się mniej pieniędzy…bo niby tylko po chleb idziemy, 
a przy okazji kupujemy jeszcze wiele innych rzeczy.

                                                                                                                                                                    


Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki O Chlebie.

Najłatwiejszy chleb pszenno-kukurydziany

Składniki:

2 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych;
400g mąki pszennej chlebowej, typ 750;
200g mąki kukurydzianej;
550ml wody;
1 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki i odstaw na 12-18 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na ściereczkę bardzo dokładnie obsypaną mąką
i pomagając sobie ściereczką, złóż je na pół.
Przełóż razem ze ściereczką do koszyka, ewentualnie miski lub durszlaka.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Nagrzej piekarnik z wstawionym do niego żeliwnym garnkiem do 230 stopni
(jeśli nie masz garnka użyj keksówkę).
Zsuń chleb do gorącego garnka odwracając ściereczkę do góry nogami,
przykryj pokrywą i piecz 20 minut. Odkryj i dopiekaj kolejne 15-20 minut.
Odstaw na 10-15 minut, następnie wyjmij z garnka na kuchenną kratkę i ostudź.

Taki chlebuś to miód w ustach:-)
I ten zapach!!!
Smacznego!


This recipe comes from my favorite book O Chlebie (About Bread)

The easiest wheat - corn bread

Ingredients:

2g of fresh yeast or 1 teaspoon of active dry yeast;
400g wheat flour;
200g corn flour;
550ml of water;
1 1/2 teaspoon of sea salt.

Preparations:

Mix all the ingredients together in a bowl and leave it for 12-18 hours.
Put the risen bread dough on a kitchen towel thoroughly sprinkled with flour and fold it.
Put the dough covered in a kitchen towel into the basket, a bowl or a colander. 
Leave it to rise for 40 or 60 minutes.
Preheat the oven to 230 degrees Celsius with a cast-iron pot inside the oven
(if you don't have a cast-iron pot use a loaf tin)
Place the dough into the hot pot turning the kitchen towel upside down, 
put the lid on the pot and bake for 20 minutes.
Take the lid off and bake for another 15-20 minutes.
Take it out, leave it for 10-15 minutes, then take the bread out of the pot and let it cool.

It's delicious:-) And the smell!!!
Bon Appetit:-)







Jakiś czas temu jedna z moich wiernych czytelniczek, Lidka (Polterek), 
podzieliła się ze mną swoim przepisem na mleczny chlebek:-)


A ponieważ takiego chlebka jeszcze nie piekłam postanowiłam z przepisu skorzystać:-)
Choć ja go troszkę zmieniłam, bo zamiast drożdży użyłam zakwasu.

Składniki na 2 chlebki:
1kg mąki;
1 litr mleka;
2 opakowania drożdży instant;
duża łyżka soli, łyżeczka cukru;
ziarna słonecznika, siemię lniane.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrem.
Jak wyrosną połączyć z mąką, resztą mleka (najlepiej ciepłego) i ziarnami.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by "ruszyło", można wykorzystać miskę tupperware:-)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włorzyć chleb na 10 minut, 
zmniejszyć temperaturę do 175-180 stopni i piec jeszcze 35-40 minut:-)
Smacznego:-)

Wielkie dzięki Lidka za podzielenie się przepisem:-)
Chlebek jest pyszny:-)


Some time ago, one of my devoted readers, Lidka 
shared her recipe for milk bread:-)
And since I had never made such bread before I decided to use her recipe:-)
However I changed it a bit because instead of dry yeast I used sourdough.

Ingredients for two loaves:
1 kg of flour;
1 liter of milk;
2 packets of dry yeast;
a big tablespoon of salt, a teaspoon of sugar;
sunflower seeds, flaxseed

Procedures:
Melt yeast with sugar in a cup of warm milk.
When they are ready mix them with flour, the left milk (it should be warm) and seeds.
Cover the dough with a kitchen towel and leave it for rising.
If you have a tupperware bowl you can use it:-)
Preheat the oven to 200 degrees Centigrades, put the bread for 10 minutes,
lower the temperature to 175-180 degrees Centigrades and bake it for 35-40 minutes.
Enjoy your homemade bread:-)

Thank you Lidka for sharing this delicious recipe with us:-)









Nie ma nic lepszego od świeżego domowego pieczywa.
Zapach unoszący się w domu po upieczeniu chleba
to najlepszy zapach na świecie.

Tym razem po raz pierwszy upiekłam typowo pszenny chleb
z drożdży w proszku i w garnku żeliwnym.
Przymierzałam się do pieczenia chleba w garnku żeliwnym, 
ale bardzo się tego obawiałam. Teraz wiem, że nie było czego.
Przepis znalazłam na blogu Passion for baking, który niedawno polecała 
Iza z Domowego Zakątka i rzeczywiście blog bardzo mi się spodobał. 
Nie dość, że są ciekawe przepisy to jeszcze, krótkie filmiki obrazujące każdą czynność.

Chleb pszenny

Składniki:

600 gr mąki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki drożdży w proszku
500 ml wody w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy wodę i mieszamy ciasto.
Nakrywamy miskę folią aluminiowa oraz ściereczką 
i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj wyrośnięte ciasto i wyrabiaj ciasto ręcznie.
Na początku bardzo się lepi więc nie szczędź mąki.
Papier posyp mąką, wyłóż na niego ciasto uformowane w kulę i włóż wszystko do miski
i pozostaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 220-240 stopni (w zależności od piekarnika).
Gdy się piekarnik nagrzeje wstaw żeliwne naczynie z przykryciem do piekarnika na pół godziny. 
Musi się nagrzać. Gdy się nagrzeje, wyciągnij je z piekarnika i włóż do niego chleb z papierem.
Przykryj pokrywką i piecz 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 5 do 15 minut. Ostudź na kratce. Papier ściągnij po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!



Homemade bread is the best. The smell of baking bread is fantastic.
I love baking my own bread, I always wanted to try baking it in Dutch oven,
but I was a bit afraid of the whole procedure. Now I know,
that it's easy and the bread is really delicious.
I found this recipe on Passion for baking
one of my blog friend has recommended it recently and I fell in love with this blog.
There are also short films that make baking even easier:-)
The recipe is HERE.

Try it, it's easy and it's so delicious.
Enjoy:-)
























Prosty chleb z ziemniakami


Dziś przepis na specjalne życzenie Justynki z Piszkowe Klimaty.
Przepis na ten chleb pochodzi z książki O Chlebie Elizy Mórawskiej.
Uwielbiam tę książkę i przepisy w niej zawarte.

Składniki:
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
(ja robię go zawsze na suszonych drożdżach)
400 g mąki pszennej, typ 750
200-250 ml wody
100 g ugotowanych ziemniaków
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 i pół łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:
Ponieważ zawsze używam drożdży suszonych więc wszystkie składniki umieszczam 
w misie miksera i wyrabiam ciasto mikserem około 5 minut.
Ciasto przekładam do nasmarowanej oliwą miski, przykrywam folią 
i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej blachy 
i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekanik nagrzewam do 240 stopni. Wierzch bochenka oprószam mąką, 
na dno piekarnika wrzucam pół szklanki kostek lodu, wstawiam blachę z chlebem.
Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze 15-25 minut.

Najlepszy jest jeszcze ciepły z masłem i solą:-)
Uwielbiam:-))

Smacznego:-)))


Today I have another bread recipe for you. It's especially for Justyna Piszkowe Klimaty.
She asked me for this recipe on Instagram:-) It comes from a very good book
About Bread by Eliza Mórawska. I love this book and all her recipes.

Easy bread with potatoes

Ingredients:
10 g yeast  or 1 teaspoon of instant yeast
(I always use instant yeast)
400 g of flour
200-250 ml of water
100 g cooked potatoes
3 spoons of olive oil
1 teaspoon of sugar
1 and a half teaspoon of salt

Procedure:
Since I always use instant yeast I just put all the ingredients into a mixer bowl
and mix it all for 5 minutes. Then I put the dough into the bowl greased with oil.
I cover the bowl with plastic wrap and leave it for rising for an hour.
I put the dough into the baking mould (greased with oil)
and again leave it for rising for 45-60 minutes.
I preheat the oven to 240 degrees Celsius. Then, I sprinkle some flour on the bread
and put half a glass of ice cubes at the bottom of the oven.
Finally, I put the baking mould inside the oven.
After 10 minutes I change the temperature to 210 degrees and bake it for 15-25 minutes.

The best way to serve it is still warm with butter and salt:-)
Love it:-))

Enjoy:-)))

















3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe przepisy. Najbardziej zainteresował mnie przepis na chleb mleczny. Mam do Pani pytanie jak długo należy pozostawić chlebek do wyrośnięcia oraz czy trzebai jak długo się go wyrabia, bo w przepisie nie ma takiej informacji.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb wyrabiamy do połączenia składników. Nie trzeba się nad nim długo pastwić😉 a zostawiamy do wyrośnięcia tak długo aż podwoi swoją objętość. Ja nigdy podanego czasu dokładnie nie przestrzegam, często robię na oko. Jak widzę, że wyrósł to do piekarnika😉
      Pozdrawiam serdecznie😃

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...