Witajcie:-))
Wpadam do Was dzisiaj ze świeżutkimi bułeczkami na śniadanko:-))
Kto chętny przyłączyć się do mnie na śniadanko???
Tak naprawdę to miały to być rogaliki, a nie bułeczki,
ale tak urosły, że zrobiły się z nich bułeczki:-))
Są pyszne więc polecam:-)))
Są pyszne więc polecam:-)))
Przepis jest oczywiście od naszej Perfekcyjnej Pani Domu:-)
Rogaliki/Bułeczki Agnieszki
Składniki:
20 gram świeżych drożdży
650 gram mąki
200 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 10 części i formujemy rogaliki. Wszystkie te czynności robimy
wieczorem, a surowe rogaliki wkładamy do lodówki na noc gdzie wolno wyrastają.
Rano wyciągamy blaszkę z rogalikami, smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy makiem i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Serwujemy z domowymi powidłami i kakao:-))))
To moja wersja nieba w gębie:-)))
Rogaliki/Bułeczki Agnieszki
Składniki:
20 gram świeżych drożdży
650 gram mąki
200 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 10 części i formujemy rogaliki. Wszystkie te czynności robimy
wieczorem, a surowe rogaliki wkładamy do lodówki na noc gdzie wolno wyrastają.
Rano wyciągamy blaszkę z rogalikami, smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy makiem i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Serwujemy z domowymi powidłami i kakao:-))))
To moja wersja nieba w gębie:-)))
Hello:-)))
I'm here to share with you a great recipe for delicious bread rolls:-))
Is there anyone who wants to join me for breakfast???
I got this recipe from our Perfect Housewife:-)
Aga's Bread rolls
Ingredients:
20 gr of yeast
650 gr of flour
200 ml of milk
100 ml of water
2 spoons of butter
2 spoons of sugar
1 egg
a pinch of salt
Procedure:
Knead the dough and put it aside for raising.
Divide the dough into 10 pieces and form small rolls. You should prepare the dough
in the evening and put the formed rolls into the refrigerator for overnight growing.
In the morning take the rolls from the refrigerator, mix one egg with a fork
and brush the rolls with the fluffy egg. Sprinkle with some poppy seeds.
Bake for 15-20 minutes at 200 degrees Celsius.
They are delicious:-)))
They taste the best with homemade plum stew and a cup of hot chocolate:-)))
This is my piece of heaven:-))
Divide the dough into 10 pieces and form small rolls. You should prepare the dough
in the evening and put the formed rolls into the refrigerator for overnight growing.
In the morning take the rolls from the refrigerator, mix one egg with a fork
and brush the rolls with the fluffy egg. Sprinkle with some poppy seeds.
Bake for 15-20 minutes at 200 degrees Celsius.
They are delicious:-)))
They taste the best with homemade plum stew and a cup of hot chocolate:-)))
This is my piece of heaven:-))
Miłego wieczoru:-)))
Have a good evening:-)))
Takie śniadanko to chciałoby się jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle apetycznie.
Uściski.
Chciałoby się codziennie niestety jak na razie muszą wystarczyć tylko co poniektóre weekendy:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Też je na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńPycha:)
pozdrawiam cieplutko
Zrób, bo są pyszne:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Smakowite, trzeba spróbowac może synom posmakują:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na pewno im będą smakowały. Są pyszne:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Dziś przy porannej kawie takie widoki :)
OdpowiedzUsuńMuszę plany na popołudnie zmienić i na deser zrobić bo syn wychodząc do szkoły zerknął mi w monitor i oznajmił że APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ :)
Pozdrawiam Krysia
Jako Kochana Mama nie masz wyjścia tylko takie bułeczki mu zaserwować:-)))) Ale może się okazać, że tak mu posmakują, że będzie chciał je częściej mieć serwowane:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
......podwójna porcja zrobiona :) z moim przekombinowaniem .Miały być na deser po obiedzie więc nie miały dużo czasu na WOLNE ROŚNIĘCIE ;) Wyszło mi 28 szt. Z czego to 16 rogalików pięknych krztałtnych z makiem A 12 było bułeczek z nadzieniem CZEKOLADOWYM bez maku.Ciasto robiłam ok.godz 10 a piekłam o 17:30 podrosło i zjedzone :) Zostało na śniadanko z ciepłym cacao. Polecam wersje z nadzieniem super bo to już 2w1 na zabranie do szkoły, pracy itp......
OdpowiedzUsuńKrysia
Wow, dzięki za podzielenie się Twoją wersją bułeczek. Te z czekoladą stanowczo do mnie przemawiają, chyba będę musiała wypróbować Twoją wersję.
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Thanks for the recipe - the rolls look delicious!
OdpowiedzUsuńZakasam rękawy i do dzieła. U mnie bułeczki wystąpią w roli podwieczorku. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak pięknie podane śniadanko, mogłabym jadać dzień w dzień.
Mmmmmmm, ale bym zjadła taką bułeczkę, pychotka :-)
OdpowiedzUsuń