poniedziałek, 23 stycznia 2017

Domowy chleb pszenny



Nie ma nic lepszego od świeżego domowego pieczywa.
Zapach unoszący się w domu po upieczeniu chleba
to najlepszy zapach na świecie.

Tym razem po raz pierwszy upiekłam typowo pszenny chleb
z drożdży w proszku i w garnku żeliwnym.
Przymierzałam się do pieczenia chleba w garnku żeliwnym, 
ale bardzo się tego obawiałam. Teraz wiem, że nie było czego.
Przepis znalazłam na blogu Passion for baking, który niedawno polecała 
Iza z Domowego Zakątka i rzeczywiście blog bardzo mi się spodobał. 
Nie dość, że są ciekawe przepisy to jeszcze, krótkie filmiki obrazujące każdą czynność.

Chleb pszenny

Składniki:

600 gr mąki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki drożdży w proszku
500 ml wody w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy wodę i mieszamy ciasto.
Nakrywamy miskę folią aluminiowa oraz ściereczką 
i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj wyrośnięte ciasto i wyrabiaj ciasto ręcznie.
Na początku bardzo się lepi więc nie szczędź mąki.
Papier posyp mąką, wyłóż na niego ciasto uformowane w kulę i włóż wszystko do miski
i pozostaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 220-240 stopni (w zależności od piekarnika).
Gdy się piekarnik nagrzeje wstaw żeliwne naczynie z przykryciem do piekarnika na pół godziny. 
Musi się nagrzać. Gdy się nagrzeje, wyciągnij je z piekarnika i włóż do niego chleb z papierem.
Przykryj pokrywką i piecz 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 5 do 15 minut. Ostudź na kratce. Papier ściągnij po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!



Homemade bread is the best. The smell of baking bread is fantastic.
I love baking my own bread, I always wanted to try baking it in Dutch oven,
but I was a bit afraid of the whole procedure. Now I know,
that it's easy and the bread is really delicious.
I found this recipe on Passion for baking
one of my blog friend has recommended it recently and I fell in love with this blog.
There are also short films that make baking even easier:-)
The recipe is HERE.

Try it, it's easy and it's so delicious.
Enjoy:-)
























25 komentarzy:

  1. Pysznie Anitko, uwielbiam domowy chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam takie domowe pieczywo:-)))
      Pozdrawiam Emilko:-)))

      Usuń
  2. Piękny, już czuję tą chrupiącą skórkę :) Mniam
    U mnie też już dzisiaj upieczony. Taki chlebek jest bezkonkurencyjny.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - bezkonkurencyjny:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Podpisuję się z całego serca pod stwierdzeniem, że nie ma nic lepszego od rozchodzącego się po domu zapachu pieczonego chleba! Domowy chleb najlepiej smakuje jeszcze na ciepło i jedynie z masełkiem, bo każdy inny dodatek zabija jego wspaniały smak. Oczywiście według mnie :-)

    Pozdrawiam, Ania z D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tego masełka muszę dodać domowe powidła i kakao:-))) To jest moja definicja szczęścia:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  4. I can smell the fresh baked bread from across the many miles. Looks delicious, and I love your splashes of red accents in the kitchen.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh yeah, the smell is the best:-))) It's very delicious so I do recommend it to you:-)))
      Greetings:-)))

      Usuń
  5. Czuję ten piękny apetyczny zapach. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będziesz żałować:-))) Chlebek jest pyszny:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  6. Ojjj taki domowy chlebek musi być pyszny! + do niego masełko z prawdziwego zdarzenia = niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nic więcej do szczęścia nie potrzeba:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  7. Chlebek wyszedł jak marzenie pracowita Kobieto😉 Przepis na pewno wypróbuje bo właśnie niedawno nabyłam taki garnek żeliwny w.. Lidlu😊 Bardzo serdecznie pozdrawiam😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Agnieszko bo warto. Jest pyszny. Ja swój garnek kupiłam chyba w Netto, ale długo nie mogłam się przekonać by w nim piec, a to takie proste a i chleb lepiej smakuje:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  8. Prawie czuję jego zapach :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm ale widok 😊 szkoda że mam teraz mniej czasu na pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki chleb nie wymaga zbyt dużo czasu:-))) Więc wypróbuj:-)))

      Usuń
  10. Zbieram się i ja do upieczenia chleba.Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz, upiecz ... Twoja rodzinka Cię za to ozłoci:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  11. No ja tak samo mam smaka teraz na taki dobry chlebek. Ostatnio robiłem sobie testy alergiczne, no i wykryło mi że mam alergię na pare rzeczy. Na szczęście nic związane z chlebem i śmiało mogę zabrać się za robienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak więc polecam tek przepis i życzę dużo zdrowia:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  12. Mam nadzieję, że kiedyś mi się uda dokonać cudu i upiekę swój pierwszy chlebek. Twój wypiek jak najbardziej do tego zachęca Anitko.
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to Justyno żaden cud, to bardzo proste, jak raz zaczniesz będziesz piekła często:-)) Ja teraz chleb kupuję tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach.
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  13. O mniam, chlebuś własnej roboty i ten zapach, cud, miód i malina.Niech no ja schudnę i kupię piekarnik :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...