czwartek, 26 maja 2022

Mini ptysie na Dzień Mamy:-)


Jak wiecie lubię piec i dużo piekę, 
ale niestety nie wszystko mi zawsze wychodzi.
Jak to mówią nikt nie jest doskonały.
Miałam już kilka podejść do eklerów i ptysi, ale zawsze mi siadały.
Jednak nie poddałam się, próbowałam i w końcu i mnie się udało
zrobić pyszne, domowe ptysie.
Kto wpada na kawkę?
Przepis mam od niezawodnej Sylwii @obiaddlataty

Mini Ptysie:-)

Składniki:

Ciasto:
100g masła
250 ml wody
170 g mąki
3 jajka

Krem:
1 kremówka
1 mascarpone
5 łyżek cappuccino

Wykonanie:
Ciasto:
W rondelku zagotować masło i wodę.
Dodać mąkę i wymieszać energicznie do momentu 
aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Przełożyć do misy, ostudzić.
Zmiksować chwilkę i dodawać pojedynczo jajka.
Każde następne w momencie gdy poprzednie dobrze się połączy.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe ptysie.
Piec w temperaturze 200°C na termoobiegu ok 22-25 minut.
Nie otwierać piekarnika, zostawić w piekarniku po upieczeniu.

Krem:
Ubić śmietankę, dodać mascarpone i cappuccino i miksować na wysokich obrotach.
Krem przełożyć do rękawa i nadziewać ptysie od spodu.
Polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem:-)


You know that I like baking and I bake a lot,
but not always I get the effect I'm looking for.
Well, nobody's perfect as they say:-)
I tried to bake cream puffs but the dough first rose and then it fell:-(
Luckily, I didn't give up and here they are, my first perfect puffs:-)
The recipe comes from Sylwia @obiaddlataty

Mini Cream Puffs:-)

Ingredients:

Dough:
100g butter
250ml water
170g flour
3 eggs

Cream:
1 heavy cream
1 mascarpone cheese
5 teaspoons of cappuccino

Procedure:
Dough:
In a large pot, bring water and butter to a rolling boil.
Remove from heat and stir all flour at once with a wooden spoon.
Cool it slightly.
Transfer dough to a large mixing bowl 
and beat using electric mixer on medium speed for 1 minute.
Add 3 eggs, one at a time, allowing to fully incorporate between additions. 
Beat another minute until dough is smooth.
Transfer the dough to a piping bag fitted with 1M wilton tip.
Pipe puffs.
Bake at 200°C for 22-25 minutes. Do not open an oven.
Leave in the oven to cool.

Cream:
Whip heavy cream, add mascarpone and cappuccino. Mix it on high speed.
Transfer to a piping bag fitted with a filling tip and fill the puffs with cream.
You can decorate with sugar or chocolate.




Pięknego Dnia Mamy Wam życzę:-)
A wszystkim mamom najserdeczniejsze życzenia:-))

Have a nice Mother's Day:-)
All the best for all mums:-)

4 komentarze:

  1. Na pewno są pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry wieczór.

    Mini ptysie to dla mnie jak zaproszenie do jedzenia. :) Jestem jak Kubuś Puchatek wtedy.

    Zapraszam do siebie.

    Pozdrawiam!
    https://mozaikarzeczywistosci.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...