piątek, 24 sierpnia 2018

Tea Party i domowe wafelki:-)


Zapraszam Was dzisiaj na herbatkę do mojego ogrodu i coś słodkiego.
A przygotowałam coś pysznego - wafle z domowym kajmakiem:-)
Te wafle to kwintesencja mojego dzieciństwa. 
Robiła je moja babcia, mama i wszystkie ciotki.
W czasach PRL gdy słodycze nie były ogólnodostępne
te wafle to były dla nas dzieciaków jak najlepsze delicje:-)
Z niecierpliwością czekaliśmy aż masa ostygnie, razem z mamą wafle smarowaliśmy,
podjadając masę no a potem się nimi objadaliśmy.
Moi kuzyni rozbili zawody kto ich więcej zje 
i często kończyło się to poważnym rozstrojem żołądka każdego z nich:-(
Jednak nie potrafili się opanować:-)
Ach, to były piękne czasy:-)

Domowe wafle, przepis mojej mamy:-)

Składniki:
4 paczki suchych wafli
2 litry mleka
1 kg cukru
2 kostki masła

Wykonanie:
Mleko z cukrem gotować na małym gazie (mieszać co jakiś czas) 
aż zbrązowieje i zaczną robić się grudki, może to trwać kilka godzin. 
Poczekać aż lekko przestygnie i dodać masło. Powinno samo się rozpuścić w masie. 
Gdy masa ostygnie i stężeje posmarować wafle.
Rada: po posmarowaniu warto wafle opakować folią i tak je przechowywać 
by nabrały odpowiedniej wilgotności.

Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić gotowy kajmak, ale to nie to samo:-(

Smacznego:-))


I would like to invite you today for a little tea party in my garden.
I have something special prepared for this party - waffles with homemade dulce de leche.
These waffles are part of my childhood. All women in my family made them
and all children loved them very much.
I remember how impatient we were and we couldn't wait until they were ready.
My cousins used to make competitions who's going to eat more
and very often they had serious stomachaches:-(
No matter what, they couldn't stop eating them:-)
Those were the days:-)

Waffles with homemade dulce de lache, 
my mother's recipe :-)

Ingredients:
4 packets of dry waffles
2 litres of milk
1 kg of sugar
500 g of butter 

Procedure:
Cook milk with sugar very slowly (stir from time to time)
until it gets brown, it can last some time.
When it cools a little, add butter. It should melt in the brown dough.
When it cools completely, smear waffles.
A piece of advice: it's better to keep them in foil bag so they get the right moisture.

Of course you can also use a ready made dulce de lache, but it's not the same:-(

Enjoy:-))




















Słodkiego weekendu Wam życzę:-))

Have a sweet weekend:-))

6 komentarzy:

  1. Moja mama robiła podobne wafle tylko krem był kakaowy.
    Piękny dzbanek do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wafelki wyglądają bardzo smakowicie, na pewno są pyszne :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-))) Są bardziej niż pyszne i nie można się od nich oderwać:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Mmmmm :-))) Herbatka i wafelki oj widzę siebie przy tym stoliczku :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj kiedy tylko masz ochotę:-))) Specjalnie dla ciebie zrobię te wafelki:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...