wtorek, 9 sierpnia 2016

Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron to smak mojego dzieciństwa.
Wiele lat temu moja babcia w każdą sobotę robiła makaron 
by był jak znalazł do niedzielnego rosołu.
Ten smak został mi w pamięci, ale niestety nie miałam przepisu.



Pewnego dnia przez przypadek trafiłam na Instagramie na profil Agnieszki (gaskawdomu),
która właśnie takowy domowy makaron robiła i zaraz do niej napisałam 
czy by nie chciała pokazać innym blogerkom jak się taki makaron robi.
Ucieszyłam się gdy natychmiast dostałam twierdzącą odpowiedź:-)
I tak przez makaron poznałam fantastyczną dziewczynę, 
która dla mnie jest Perfekcyjną Panią Domu (lepsza niż oryginał)
Ale nie przedłużając, oto przepis na:

Domowy Makaron Agnieszki

Składniki:
Na każde 100g mąki 1 jajko
szczypta soli
odrobina ciepłej wody (tak na oko) by ciasto było plastyczne.

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w misce do uzyskania plastycznej masy.
Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
Następnie kroimy na kawałki, wrzucamy do wałkowarki, 
przepuszczamy ciasto jakieś 3-4 razy na taką grubość jaką chcemy.
A potem już sama przyjemność czyli przepuszczanie ciasta przez wykrojniki:-)
My mieliśmy sprawę ułatwioną ponieważ Agnieszka przywiozła 
swoje przystawki do robota Kitchen Aid,
ale równie dobrze makaron można wałkować i wykrajać ręcznie 
lub za pomocą ręcznych maszynek do makaronu.
Troszkę pracy przy tym jest, 
ale ten smak nie da się porównać z żadnym kupnym makaronem!!!
Tak więc zachęcam Was do spróbowania:-)

Makaron można od razu ugotować lub wysuszyć 
i zostawić w metalowych puszkach lub słojach na później:-)

Agnieszko, a Tobie dziękuję jeszcze raz za nieocenioną pomoc i za to, 
że zechciałaś się z nami podzielić swoimi przepisami:-)
Cieszę się, że mogłam Cię poznać:-)


A najprostszy i najszybszy sos do makaronu?
Proszę bardzo:

Sos serowo-brokułowy

Składniki:
2 opakowania serka topionego (jaki preferujecie smak)
gotowane brokuły (ilość zależy od Waszych upodobań)

Wykonanie:
Brokuły ugotować.
Serek roztopić na patelni bez tłuszczu, wrzucić rozdrobnione brokuły,
wymieszać i gotowe:-)
W przypadku gdyby sos był za gęsty ewentualnie troszkę mleka można dodać:-)


Homemade pasta is a taste of my childhood:-)
My grandmother used to make pasta every Saturday:-)
I still remember how it tasted with chicken soup on Sunday!
Unfortunatelly, I didn't get my grandma recipe:-(
And then one day when I was on Instagram I found Agnieszka's profile (GaskawDomu)
and she was preparing homemade pasta.
I didn't hesitate long I just wrote to her and asked her 
if she could come to our meeting and show other bloggers how to prepare such delicious pasta.
I was over the moon when I got a positive answer:-)
And thanks to pasta I made a new great friend:-))))
So here is her recipe:

Homemade pasta by Agnieszka

Ingredients:
1 egg for every 100g of flour
a pinch of salt
some warm water (you must decide how much so the dough is flexible)

Procedure:
Mix all the ingredients in a bowl to get a flexible dough. Leave it covered for 20 minutes.
Then cut the dough into small pieces, put them into pasta roller,
roll it 3-4 times, make it as thick as you want.
Then it's the fun part, use the cutter to cut pasta:-)
We had Agnieszka's 3 piece pasta roller and cutter set for Kitchen Aid 
so it was fast and easy to roll and cut the dough.
However, you can make your own pasta without those appliances
or use other pasta machines.
Of course, you need to have some time to prepare homemade pasta,
but the taste is unbelievable:-)
So do try it from time to time:-)

You can cook pasta and eat it fresh 
or let it dry and store it for later use in some jars or boxes:-)

Aga, I would like to thank you once more for sharing this recipe with us
and for all your help:-) You're the best:-) Glad I met you:-)


What about the fastest and the easiest sauce for the pasta?
Here it is:

Broccoli - cheese sauce

Ingredients:
2 packets of processed cheese
Cooked broccoli (as much as you want)

Procedure:
Heat the cheese on the frying pan, add cooked broccoli and mix it all together.
If the sauce is too thick add some milk.




















Agnieszka i Ada w ferworze walki:-)
Kolejka się ustawiała do wykrajania makaronu:-)

Agnieszka and Ada trying to make pasta:-)
There was a long line of those wanting to try how to roll an cut the dough:-)


Ugotowana pierwsza partia:-)
Ta cudna misa Rice jest od Ady z Ahojhome:-)
Ada dziękuję bardzo:-)
Ciężko jest się oprzeć tym wszystkim cudeńkom, które Ada ma w swoim sklepie.

First part of pasta is ready:-)
This beautiful, mint bowl is from Ada Ahojhome:-)
Thank you Ada:-)
It's hard to resist all those beautiful products that Ada has in her shop.


Smacznego:-)

Enjoy your meal:-)

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy makaron, a najbardziej podsmażany na patelce z jajkiem, oj tak to mój smak dzieciństwa, a teraz robię i ja taki dla moich pociech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczynam dopiero w tym temacie działać:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. mmmmmmm oj Anitko ale mi smaka narobiłaś :))))))))))uwielbiam makaron w każdym wydaniu :)buziol Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba koniecznie wypróbować przepis Agnieszki:-)))))
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Smak takiego makaronu to i ja pamiętam. Aż się łezka w oku kręci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, aż się łezka w oku kręci:-)))

      Usuń
    2. Oj taaak, babciny makaron, ten smak i ten urok robienia makaronu, chyba i ja zacznę robić swojski makaronik :-)

      Usuń
  4. Moja mama też kiedyś co niedzielę robiła makaron. Teraz tylko przygotowujemy samodzielnie łazanki na Boże Narodzenie. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łazanek nigdy nie robiłam, ale chyba robi się je podobnie jak makaron??? Może zdradzisz nam przepis?

      Usuń
    2. Robi je się dokładnie tak samo jak makaron, tylko inaczej kroi. Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Dzięki za odpowiedź, poszukam w Internecie metody krojenia, może na święta zrobię:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Oj chyba się skuszę, choć to jednak wymaga dużo pracy i przede wszystkim czasu, który muszę jakoś wygospodarować, bo aż mi smaka narobiłaś Anitko:).... Moja babcia kroiła makaron tak po prostu nożem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymaga trochę czasu jeśli nie ma się maszynki. Z maszynką wszystko idzie szybciej. Moja babcia też kroiła makaron nożem i miała w tym wielką wprawę, aż miło było patrzeć:-)

      Usuń
  6. Aaaa moja droga!moja babcia całkowicie robiła makaron ręcznie,najpierw wygniatanie a potem wałkowanie na cieniusieńki płat,potem przesuszanie,krojenie i znowu suszenie:)))a tu widzę wspieranie się maszyną!!!!:)))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia robiła makaron dokładnie tak jak Twoja:-) A my cóż, skoro są dostępne różnego rodzaju maszynki to czemu by z nich nie skorzystać? Wiem, idziemy na łatwiznę!

      Usuń
    2. niee:) żartowałam:))trzeba korzystać z pomocy sprzętów:))po to je w końcu ktoś wymyślił,żeby nam ułatwić życie:))))

      Usuń
  7. Makaron robie sama.Rosol tylko z wlasnym makaronem ,jak narazie nie mam zamiaru kupować. Szerszy też robię sama.Kupiłam maszynkę i jestem z niej zadowolona.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamierzam zacząć robić makaron jak tylko kupię maszynkę:-)))

      Usuń
  8. Nie ma nic lepszego na świecie od domowego makaronu, krojonego ręcznie.
    Moja Droga gdybyś Ty zobaczyła jak moja mama kroi makaron. Przy niej żadna maszynka nie ma szans:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia również bardzo szybko kroiła makaron. Jako dziecko uwielbiałam siedzieć i patrzeć jak wióry szły spod noża:-) Ja niestety tak nie potrafię:-((

      Usuń
  9. Moja mama robi podobnie tylko ,że od początku do końca trwa ręczny proces tz. nie mamy takiej sprytnej maszyny i kroimy i wałkujemy ręcznie :) ale skład samego ciasta bardzo podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do dziś wszystkim opowiadam jaki makaron Agniesi był pyszny!!!!
    I te sosy... achhhh głodna sie zrobiłam!!!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy już próbowałaś własnych sił w produkcji domowego makaronu???
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  11. Ale pyszności, jeszcze nie robiłam sama makaronu, ale chyba czas najwyższy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, najwyższy czas się przemóc. Najgorzej to zacząć, a potem to już będzie się robiło pyszny makaron w każdy weekend:-)))))

      Usuń
  12. Ach jak ja za Wami tęsknię , mooocno :) :( :( I jeszcze takie pyszności na tym ekranie ciągle oglądam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo Cię Emilko ominęło:-((( a makaron Agi rozpływał się w ustach!
      Pozdrawiam:-))))

      Usuń
  13. Patrząc na te zdjęcia przypominają mi się Wigilie na których byliśmy u mojej nieżyjącej już babci. To on zanim zaczeła robić uszka, rozwałkowywała cieniutko ciasto, kroiła nożem na paski i suszyła, aby potem zjeść go z makiem. Przepis na sos napewno wykorzystam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z domowym makaronem chyba każdy z nas ma piękne wspomnienia:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  14. Moja mama też zawsze robiła makaron, przypuszczam że to miało związek z tym, że kiedyś w sklepach niczego nie było ;-) Ale i teraz jej się zdarza zrobić makaron, kiedy kupnego zabraknie. Pamiętam, jak w dzieciństwie jej pomagałam i kręciłam specjalną maszynką - nadal ją zresztą mam, syn przytargał ją kiedyś od babci, żeby kręcić ciastolinę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja to jestem MEGA makaroniara ;) a domowy NAJLEPSZY , mniam :) Jak żyła jeszcze moja babcia, robiłyśmy co tydzień taki swój, domowy, do rosołu ;) a mi najlepiej wchodził z zupą owocową ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks so yummy! Thank you for sharing it at SYC! xx Jo

    OdpowiedzUsuń
  17. How delicious! I don't have a pasta maker, but I make homemade noodles and they are yummy! Thanks for sharing with SYC.
    hugs,
    Jann

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...