Tym razem będzie to chleb z garnka żeliwnego.
Jeśli takiego nie macie możecie upiec chleb w zwykłej keksówce.
Chleb z siemieniem lnianym
Składniki:
2 łyżeczki suchych drożdży
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 ml wody
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl płatków owsianych
4 łyżki oleju
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 ml wody
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl płatków owsianych
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Połącz w misce wszystkie składniki i odstaw na 12 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na ściereczkę bardzo dobrze obsypaną mąką.
Przełóż razem ze ściereczką do miski. Przykryj.
Odstaw do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym.
Kiedy będzie nagrzany, przełóż do niego chleb, przykryj pokrywką i piecz 20 minut.
Odkryj i dopiekaj kolejne 20-25 minut. Chleb musi być rumiany, a skórka chrupiąca.
Połącz w misce wszystkie składniki i odstaw na 12 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na ściereczkę bardzo dobrze obsypaną mąką.
Przełóż razem ze ściereczką do miski. Przykryj.
Odstaw do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym.
Kiedy będzie nagrzany, przełóż do niego chleb, przykryj pokrywką i piecz 20 minut.
Odkryj i dopiekaj kolejne 20-25 minut. Chleb musi być rumiany, a skórka chrupiąca.
I'm here today to share with you another great recipe for homemade bread:-)
It's bread baked in cast-iron pot, but if you don't have one you can use
a regular bread pan.
Bread with linseed:-)
Ingredients:
2 teaspoons of dry yeast
500g bread flour
400 ml water
1 teaspoon of sea salt
1/2 cup of linseed
1/2 cup of oat flakes
4 spoons of oil
500g bread flour
400 ml water
1 teaspoon of sea salt
1/2 cup of linseed
1/2 cup of oat flakes
4 spoons of oil
Procedure:
Mix all ingredients in a bowl and leave it for 12 hours.
Put dough on a tea towel covered with flour
and then put it all into a bowl. Cover and leave for 40-60 minutes.
Heat the oven to 230 degrees Celsius and put the cast-iron pot inside.
When the pot is hot, put dough inside and cover it.
Bake for 20 minutes. Then remove the cover and bake for another 20-25 minutes.
Bread must be ruddy and its crust must be crunchy.
Mix all ingredients in a bowl and leave it for 12 hours.
Put dough on a tea towel covered with flour
and then put it all into a bowl. Cover and leave for 40-60 minutes.
Heat the oven to 230 degrees Celsius and put the cast-iron pot inside.
When the pot is hot, put dough inside and cover it.
Bake for 20 minutes. Then remove the cover and bake for another 20-25 minutes.
Bread must be ruddy and its crust must be crunchy.
Najlepiej smakuje jeszcze cieplutki z masełkiem i solą:-)))
Niebo w gębie:-))
Polecam i życzę smacznego:-))
It tastes the best with butter and salt when it's still warm.
It's finger-licking good:-))
I do recommend it to you:-))
Dobrego weekendu Wam życzę:-))
Have a great weekend:-))
Domowy chleb najlepszy!
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę:-)))
UsuńAoetycznie wygląda, zrobiłabym go, ale nie mam takiego garnka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Nie musisz mieć takiego garnka. Można go równie dobrze upiec w zwykłej foremce:-)
UsuńPolecam bo jest pyszny:-))
Super, wyobrażam sobie jak smakuje i jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńZapach jest fantastyczny...smak mam nadzieję, że również jest wspaniały:-)))
Usuń