niedziela, 16 czerwca 2019

Ciasto na weekend: Rolada czekoladowa z kremem serowym:-)


Sezon truskawkowy w pełni więc należy go odpowiednio wykorzystać.
Znudziły Wam się już truskawki?
Mnie nie i chyba nigdy mi się nie znudzą.
Mam dziś dla Was pyszną propozycję na weekendowe ciacho:
roladę czekoladową z kremowym serem i truskawkami.
Nie często robię rolady ale tym razem miałam na nią ogromną ochotę 
i po prostu musiałam ją zrobić.

Rolada czekoladowa z kremem serowym:-)

Składniki:
Ciasto:
100g mąki
70g wody
3 jajka
70g cukru
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
500 g sera z wiaderka
1 galaretka
owoce

Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier następnie żółtka, wodę i mąkę z kakao. 
Mąkę z kakao należy dodać na końcu i wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć na płaską blachę, piec 15-17 minut w 200 stopniach.
Jeszcze gorący biszkopt, przekładamy do góry nogami na ściereczkę, 
ściągamy papier i zawijamy w ścierkę pozostawiając do wystudzenia.

Wykonanie kremu:
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody odstawić do zgęstnienia. 
Ubić ser i dodać nie do końca stężoną galaretkę. Wymieszać.

Krem wyłożyć na ciasto, dodać owoce, zwinąć w rulon i udekorować wedle uznania.
Rolada jest po prostu pyszna:-)


Strawberry season is here so we can enjoy them and use in many recipes.
Are you bored of strawberries? I'm not and I think I will never be:-)
I'm here today to share with you this great recipe for a chocolate sponge cake roll
with cheese cream and strawberries.
I don't often make cake rolls but today I just had to make one:-)

Chocolate Sponge Cake Roll:-)

Ingredeients:
Cake:
100g flour
70g water
3 eggs
70g sugar
2 spoons of cocoa
a pinch of baking soda

Cream:
500 g of white cheese
1 jelly
some fruit

Procedures:
Whip whites, add sugar then yolks, water. 
Add flour with cocoa at the end and mix it gentyly with a spatula.
Put it on a flat baking tray, bake for 15-17 minutes in 200 degrees Celsius.
When the cake is still hot, turn it upside down on a kitchen towel,
remove baking paper and roll it in a towel. Leave for cooling.

Cream:
Dissolve jelly in one glass of boiling water and leave for thickening. 
Whip the cheese. Add jelly (it must be runny) and mix it all together.

Put the cream on the cake, add any fruit you want and roll it:-)
You can decorate it as you like:-)
It's really delicious and your guests will be delighted:-)

















Dobrej niedzieli Wam życzę:-))

Have a good Sunday:-))


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo😃 Ciacho jest rzeczywiście pyszne😋😋😋😋 polecam😃
      Pozdrawiam serdecznie😃

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...