Macie już jakieś plany na weekendowe ciacho?
Jeśli nie to stanowczo wypróbujcie przepis Sylwii na pyszne,
domowe paluchy drożdżowe z serem.
Rozpływają się w ustach, do herbatki są wręcz idealne
i znikają w zastraszającym tempie więc będzie musieli je często piec:-)
Paluchy serowe:-)
Składniki:
rozczyn:
120 ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto:
500g mąki
100g roztopionego masła
2 jakja
1 żółtko
70g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
masa serowa:
250g sera
2 łyżki cukru
żółtko
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i wszystkie składniki.
Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto na około 1cm grubości zachowując kształt prostokąta.
Posmarować masą serową i złożyć na pół. Złożony placek pokroić
na paski 4-5 cm i każdy okręcić wokół własnej osi.
Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego:-))
Do you know what you will bake for the weekend?
If not, then you must try Sylwa's recipe for delicious,
homemade cheese fingers:-) They are perfect for tea:-)
They are mouth-watering and they disappear really fast
so you'll have to bake them often:-)
Cheese fingers:-)
Ingredients:
leaven:
120 ml of warm milk
40g of yeast
1 teaspoon of sugar
dough:
500g of flour
100g of melted butter
2 eggs
1 yolk
70g of sugar
16 g of vanilla sugar
a pinch of salt
cheese filling:
250g of white cheese
2 spoons of sugar
yolk
2 spoons of cream
Procedure:
Prepare leaven. Sieve flour to a bowl, add leaven and all ingredients.
Knead the dough. Cover it with a tea towel and leave it for 30 minutes to rise.
Roll the dough, it should be 1 cm thick and have a shape of rectangle.
Apply cheese filling and fold in half. Cut into long, 4-5 cm wide stripes
and twist them around.
Put them on the baking sheet, leave to rise.
Bake 15 minutes in 200 degrees Celsius.
Enjoy:-))
Dobrego weekendu Wam życzę:-))
Have a good weekend:-))
Apetyczne :) w jesiennej scenerii wyglądają wyborowo. Dobra inspiracja na Niedzielną SŁODKĄ przyjemność .
OdpowiedzUsuń.....tylko jak zwykle przepis przerobienię na bardziej wartościowy dla organizmu :)
.......zamiana mąki na pełnoziarnistą orkiszową , bez cukru a ksylitol dam, mleko zwykle zamienię na mleko kokosowe a zamiast cukru waniliowego będą wiórki kokosowe. Wyjdą Paluchy kokosowe z twarogiem już nie mogę się doczekać.
......muszę zerknąć to tej Sylwi
Pozdrawiam Krysia
Oj kusisz Anitko tymi paluchami...:) Cudna i pojemna filiżanka, i jeszcze wspaniała pościel, można się rozmarzyć...:) Pozdrawiam serdecznie.:)
OdpowiedzUsuńCudownie i smacznie u Ciebie Anitko :-))))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają Twoje drożdzówki :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńapetycznie
OdpowiedzUsuńa zdjęcia super!