Co tam mieliście dzisiaj na obiad?
Ja mam teraz trochę czasu więc działam w kuchni,
a najbardziej lubię eksperymentować z daniami jednogarnkowymi.
Takimi co to nie trzeba się za bardzo wysilać
i można wykorzystać to co zostało w lodówce z poprzedniego obiadku:-)
Co się znalazło tym razem w mojej zapiekance?
Zapiekanka no waste:-)
Składniki:
to co macie w lodówce, w moim przypadku były to:
ziemianki,
mięso z wczorajszego obiadu
groszek
marchewka
mozzarella
żółty ser
śmietana
Wykonanie:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki,
następnie mięso, warzywa, mozzarella, zalewamy śmietaną;
przykrywamy wszystko ziemniakami
następnie mięso, warzywa, mozzarella, zalewamy śmietaną;
przykrywamy wszystko ziemniakami
i na wierzchu posypujemy żółtym serem.
Wszystko zapiekamy w piekarniku (30 minut, 180 stopnii)
Smacznego:-)
Smacznego:-)
What did you have for dinner today?
Since I have vacations I have some time to cook.
I like one-pot dishes the best, the ones you don't need much time to prepare
and you can use all the leftovers you have in your fridge.
What did I puut in my bake this time?
No waste bake:-)
Ingredients:
everything you have in your fridge, I took:
potatoes,
some leftover meat
peas
carrot
mozzarella cheese
cheese
cream
Procedure:
Put some potatoes at the bottom of the casserole,
then add some meat, vegetables, mozzarella cheese, pour some cream.
Cover it all with another layer of potatoes and sprinkle some cheese on top.
Bake in the oven in 180 degrees for 30 minutes.
Enjoy:-)
then add some meat, vegetables, mozzarella cheese, pour some cream.
Cover it all with another layer of potatoes and sprinkle some cheese on top.
Bake in the oven in 180 degrees for 30 minutes.
Enjoy:-)
A jakie są Wasze sposoby na zapiekankę?
What are your recipes for a bake?
U mnie wczoraj też była zapiekanka 😊
OdpowiedzUsuńTo najszybsze i najprostsze danie:-))) I do tego pyszne:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Mniam, ale ta zapiekanka ładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jak przyjedziecie to coś podobnego skombinujemy:-))
UsuńPozdrawiam:-)))
Właśnie zgłodniałam, gdy przeczytałam i zobaczyłam zdjęcia Twojej smakowitej zapiekanki! Mniam! Muszę wypróbować Twój przepis :) Ja robię zapiekankę z makaronem w kokardki, do tego dodaję wcześniej podsmażone salami pepperoni (cieńkie plasterki), cebulkę, papryczki chilli, zielone oliwki. Wszystko mieszam i zalewam sosem pomidorowym z puszki. Na wierzch ser żółty i do piekarnika :) Polecam, też szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńNa moim blogu pachnie latem! :) iiiiii zabieram w podróż pachnący zagłówek olejki & zioła! Moja poduszka podróżna o orzeźwiającym zapachu cytryny z miętą jest idealna na wakacje!
Sami zobaczcie: https://edreamsstyle.wordpress.com/
Ciekawa propozycja, muszę wypróbować Twój sposób:-)))
UsuńDziękuję za zaproszenie i już biegnę zobaczyć co u Ciebie słychać:-)))
Pozdrawiam serdecznie:-)))
Takie obiady są najlepsze i wbrew pozorom robi się je najszybciej :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:-))) Improwizacja to jest to:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Takie dania to ja lubię. I nic się nie marnuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak, a ostatnio zero waste jest na topie:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Trafione w mój gust :) Uwielbiam zapiekanki.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że ten przepis przypadł Ci do gustu:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))