poniedziałek, 20 listopada 2017

Pomysł na szybki obiad: zapiekane warzywa z serem:-)


Co zrobić na obiad to odwieczne pytanie, 
które spędza sen z powiek perfekcyjnych gospodyń.
Mnie do perfekcji wiele brakuje, najczęściej idę na łatwiznę i wybieram pomysły, 
które nie zabierają wiele z mojego cennego czasu:-)
Taki jest i ten przepis. 
Szybki w przygotowaniu choć troszkę trzeba te warzywka w piekarniku przypiekać:-)
Oczywiście dla mięsożernych same warzywka to tylko przystawka więc dobrze jest 
zapiec Waszym łasuchom jakiś kawałek mięska:-)

Włoszczyzna zapiekana w waniliowym sosie

Składniki:
2 pęczki włoszczyzny
250 g dyni
50 g masła
250 ml śmietany 18-proc.
2 laski wanilii
80 g startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy, czyścimy, kroimy na małe kawałki.
Dynię kroimy w małą kostkę. 
Brytfankę smarujemy masłem, układamy warzywa, posypujemy solą i pieprzem. 
Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy przekrojone na pół laski wanilii, 
30 g parmezanu i gałkę muszkatołową. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu 10 minut. 
Wanilię usuwamy, ciepłym sosem zalewamy warzywa. Posypujemy pozostałym parmezanem 
i wiórkami masła, które zostało po smarowaniu blachy. 
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Warzywa są wtedy pół twarde. 
Jeśli chcecie mieć je mięciutkie musicie wydłużyć czas zapiekania.

Smacznego:-)


What to make for dinner? 
This is a question that gives perfect housewives sleepless nights.
I'm not perfect at all, what's more, I usually take the easy way out
and I choose only simple and fast options that save my time.
And here is such an uncomplicated recipe:-)
It's easy to prepare, although vegetables need some time to bake.
For meat lovers this dish is not enough 
so I suggest adding your favorite meat to these vegetables:-)

Mirepoix baked in vanilla sauce

Ingredients:
2 bunches of mirepoix
250 g of pumpkin
50 g of butter
250 ml of 18% cream
2 vanilla pods
80 g of grated Parmesan cheese 
a pinch of nutmeg
salt, pepper

Procedure:
Clean and peel mirepoix, cut into cubes. Cut pumpkin into cubes.
Grease baking tray with butter, put the vegetables and sprinkle with salt and pepper.
Pour the cream into a small pan, add vanilla pods cut into halves,
30 g of Parmesan cheese and nutmeg. Stir while heating for 10 minutes.
Remove vanilla pods, pour the sauce onto vegetables.
Sprinkle with the rest of Parmesan cheese and some butter.
Bake for 45 minutes in 180 C. Vegetables are semihard.
If you want them soft double baking time.

Enjoy:-)







Dobrego dnia Wam życzę:-))

Have a good day:-))

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zapiekanki :)
    Na jesienną porę są idealne, pyszne i zdrowe.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...