niedziela, 19 listopada 2017

Niedzielne śniadanie: domowe bułeczki i konfitura:-)


Uwielbiam niedzielne śniadanka:-)
Nigdzie się nie śpieszę, mam przed sobą cały dzień:-)
Dzisiaj na śniadanko serwuję domowej roboty bułeczki (jeszcze ciepłe)
z domową konfiturą z własnych malin:-)
Do tego obowiązkowo kakao, które uwielbiam:-) 
Wiem, napój niby dla dzieci, ale jeśli mam być szczera to wolę kakao od kawy:-)
Nic więcej do szczęścia w niedzielny ranek nie potrzebuję:-)

Domowe bułeczki drożdżowe:-)
około 7 sztuk

Składniki:
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
1 jajko
30 g cukru
szczypta soli
150 ml mleka
30 g masła

Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić. Zrobić rozczyn z drożdży.
Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić ciasto. Pod konieć dodać tłuszcz.
Wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i miękkie.
Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Mój patent by ciasto drożdżowe szybko wyrosło:
miskę z ciastem stawiam do zlewu i wlewam gorącą wodę.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić, ufrmować kulki, oprószyć mąką 
i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Przykryć, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180 stopni przez 18-20 minut.

Smacznego:-)


I love Sunday breakfasts:-) 
I'm not in a rush and I have a whole day ahead of me:-)
Today, I'm serving homemade bread rolls with homemade raspberry jam:-)
To drink I suggest hot, sweet cocoa. I know, it's maybe a drink for children,
but I still prefer cocoa to coffee:-)
Perfect Sunday breakfast is ready:-)

Homemade bread rolls:-)
for more or less 7 rolls

Ingredients:
250 g wheat flour
15 g yeast
1 egg
30 g sugar
a pinch of salt
150 ml milk
30 g butter

Procedure:
Melt butter and cool it. Make leaven out of yeast, a bit of sugar and flour.
Add the rest of ingredients (except for butter) and knead the dough.
At the end, add melted butter and knead again untill it is elastic and soft.
Put the dough into a bowl, cover with a teatowel and put aside for rising.
After rising, knead the dough a bit more and form small rolls, sprinkle them with flour, 
put them on a baking sheet leaving some space between the rolls 
and cover with the teatowel for rising.
Bake in 180C for 18-20 minutes.

Enjoy:-)























Po śniadaniu ani śladu, a my chcemy już oboadu!
I znowu odwieczny problem co na obiad?

And that's it, no more rolls and my beloved ones now want dinner!
And the same question arises: what should I make for dinner?


Pięknej niedzieli:-)

Have a beautiful Sunday:-)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...