Jak zrobić domowe masło???
To pytanie od zawsze mnie nurtowało i bardzo chciałam spróbować swoich sił w tym temacie,
choć nie powiem byłam pełna obaw.
Ale raz kozie śmierć,
poczytałam dużo różnych porad w internecie i stwierdziłam, że to w sumie nie jest takie trudne.
No i zabrałam się do dzieła i udało się za pierwszym razem:-)))
Co potrzebujecie by zrobić własnoręcznie masło???
W zasadzie tylko dobrą śmietankę kremówkę, mikser lub słoik.
Jakość masła zależy od jakości użytej śmietanki.
Możecie śmietankę miksować przy użyciu miksera, albo po prostu ubijać ręcznie w słoiku,
ja poszłam na łatwiznę i użyłam miksera. Dokładną instrukcję znajdziecie TUTAJ.
Polecam serdecznie szczególnie jeśli pieczecie własny chleb
bo domowe masełko i domowy chleb to świetny duet:-))) Po prostu miód malina:-)))
Smacznego:-)))
Smacznego:-)))
How to make homemade butter???
I have always been curious how to prepare your own butter
however, I was afraid of even trying because I thought it's rather difficult.
But sink or swim, I read lots of instructions on the Internet and it seemed quite easy
so I decided to try and guess what? - I did it:-)))
What do you need to prepare your own butter???
As a matter of fact you only need some heavy cream, a mixer or just a jar.
The quality of your butter depends on the quality of the cream.
You can whip cream using a mixer or your own hands,
just pour cream to the jar and shake it until you get buttermilk and butter:-)
I took the easy way out and I used a mixer:-))) The detailed recipe is HERE.
I do recommend preparing your own butter especially if you bake homemade bread:-))
It's a perfect mix:-))) What can be more delicious than some homemade butter
on a fresh piece of homemade bread?
Enjoy:-)))
You can whip cream using a mixer or your own hands,
just pour cream to the jar and shake it until you get buttermilk and butter:-)
I took the easy way out and I used a mixer:-))) The detailed recipe is HERE.
I do recommend preparing your own butter especially if you bake homemade bread:-))
It's a perfect mix:-))) What can be more delicious than some homemade butter
on a fresh piece of homemade bread?
Enjoy:-)))
Matko, jaka gospodyni z Ciebie na 100% :-)
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę😉😉😉😉
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń😋😋😋😋
UsuńRobię od kilku lat domowe masło :) Ale chciałam się zapytać skąd jest ten pojemnik? Jest przepiękny!
OdpowiedzUsuńKupiłam ją w pretty-home.pl😃 Pochodzi z najnowszej kolekcji IbLaursen😍❤️😍
UsuńPal licho masło, zdjęcia podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:-))) Cieszę się bardzo, że zdjęcia Ci się podobają:-)))
UsuńAle to proste! Masło uwielbiam w wersji najprostszej z chlebem i solą... ;) Zrobię :) którą kremówkę polecasz?
OdpowiedzUsuńOj tak, domowe masełko z chlebem i solą nie ma nic lepszego:-))) Ja zawsze używam albo kremówki Jana albo Pilosa z Lidla:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Przepiękne zdjęcia :) A masło kiedyś robiłam, dawno temu razem z ciocią z takiej prawdziwej wiejskiej śmietanki :) Ale skoro wyjdzie też ze sklepowej to może spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńZ prawdziwej wiejskiej śmietanki to dopiero musiało być pyszne masełko:-)))
UsuńWyjdzie, wyjdzie więc polecam by spróbować:-)))
Ostatnio masło swojej roboty jakie jadłam, to było masło zrobione przez mojego dziadka. Do tego pachnące pokrojone pomidory, oprószone solą. Smak cudowny. Nigdy nie robiłam sama. Troszkę się boję :)
OdpowiedzUsuńKadry cudne jak zawsze.
Ja też się bałam, ale kiedyś trzeba się przełamać i spróbować:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))))
Takie domowe masło jest przepyszne, z domowym chlebkiem to istny cud :)
OdpowiedzUsuńUściski.
Chyba nie ma lepszego połączenia:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))))
Masełko swojej roboty kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi w dzieciństwie u mojej babci :) może warto spróbować i robić samemu masło, zwłaszcza że gotowe ostatnio bardzo podrożało. Zdjęcia jak zawsze cudne aż by się chciało przysiąść razem z Tobą:)
OdpowiedzUsuńWieki temu :-) pamiętam robienie masła w słoiku. Byłam mała i było to dla mnie wielką tajemnicą :-). Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-).
OdpowiedzUsuńSmak masełka i chleba swojskiego to jest poezja smaku :) aż głodna jestem :) Cała sceneria i oprawa wyjątkowa .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkrynia9
Masełko domowe i chlebuś do tego, bomba!Kochana czy jest coś czego Ty jeszcze nie robiłaś?Jesteś moją GURU :-)))
OdpowiedzUsuń