wtorek, 15 marca 2022

Bułeczki zaparzane:-)


Jakiś czas temu znalazłam na Instagramie przepis od Joasi @c_aska_ 
na bułeczki zaparzane i nie mogę przestać ich robić.
Są pyszniutkie i dłużej utrzymują świeżość.

Bułki zaparzane:-)

Składniki:
570g mąki 
(u mnie 270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 
300g orkiszowej jasnej),
1,5 szklanki ciepłej wody,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru,
1 płaska łyżka soli
30g roztopionego masła.

Dodatkowo
2 litry wody + 5 łyżeczek sody,
2 łyżki masła,
ziarna do posypania u mnie mak

Wykonanie:
Rozczyn: rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru 
i pół szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 minut. 
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestudzeniu. 
Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn, 
szklankę ciepłej wody, sól i wyrabiamy ciasto. 
Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy przestudzone masło 
i wyrabiamy dalej aż do momentu połączenia się ciasta z masłem. 
Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką 
i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po tym czasie do garnka wlewamy 2 litry wody i wsypujemy sodę, zagotowujemy. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy. 
Dzielimy na 10-12 części. Formujemy bułeczki i każdą obtaczamy w mące. 
Następnie każdą wrzucamy do zagotowanej wody i obgotowujemy przez 30 sekund. 
Wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Bułki smarujemy roztopionym masłem i nacinamy. Posypujemy ziarnami. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy góra dół 
przez około 10-15 minut.


Some time ago I found a great recipe on Instagram @c_aska_

Steam bread rolls:-)

Ingredients:
570g flour
(u mnie 270g wholemeal spelt flour, 300g spelt flour),
1,5 glass of warm water,
20 g yeast,
1 spoon of sugar,
1 spoon of salt
30g melted butter.

Additionally:
2 litre of water + 5 teaspoons of baking soda,
2 spoons of butter,
some grains for sprinkle

Procedure:
Dissolve yeast with sugar and a spoon of flour in 125ml of warm water.
Let sit for 15 minutes until mixture is foamy and yeast is activated.
Melt butter and let it cool. Pour yeast mixture into the bowl of a stand mixer. 
Add flour, a glass of warm water, salt and melted butter. 
Mix on low speed until dough starts to come together.  
Cover and let dough rest for 1 hour.
Pour 2 litres of water to the pot, add baking soda and boil.
Knead dough and divide into 12 equal parts.
Roll portioned dough into balls, cover each ball in flour 
and put it into boiling water for 30 seconds.
Place the rolls on a parchment lined baking sheet. 
Using a pastry brush, lightly brush egg wash over the bread rolls. 
Sprinkle with seeds. Bake for 10-15 minutes in 220 degrees Celsius.








Miłego dnia:-))

Have a nice day:-))

3 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyglądają apetycznie:))aż zgłodniałam:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, kiedy Ty te wszystkie przepisy ogarniasz. Bułeczki wyglądają pysznie.

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...