za sprawa tych przepysznych babeczek a la Kopiec Kreta.
Jest to wersja dla tych dbających o linię.
Zamiast śmietany użyłam serka i jogurtu.
W cieście nie ma cukru.
Przepis pochodzi od Eweliny z @foodszaki
Babeczki a la Kopiec Kreta
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki mąki owsianej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki erytrolu
3 małe banany
1 jajko
2 łyżki oleju
Nadzienie:
300g chudego sera
120g jogurtu naturalnego
6 czubatych łyżek erytrolu
20g czekolady 70% kakao
1 mały banan
Przygotowanie:
Mieszamy oddzielnie suche składniki.
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki mąki owsianej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki erytrolu
3 małe banany
1 jajko
2 łyżki oleju
Nadzienie:
300g chudego sera
120g jogurtu naturalnego
6 czubatych łyżek erytrolu
20g czekolady 70% kakao
1 mały banan
Przygotowanie:
Mieszamy oddzielnie suche składniki.
Banany blendujemy z jajkiem i olejem na gładko. Łączymy obie masy.
Przekładamy do formy na muffiny. Piekarnik włączamy na 180 stopni
i pieczemy 20 minut -do suchego patyczka.
Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z erytrolem, jogurtem i posiekaną czekoladą.
Banana kroimy w kosteczkę. Gdy muffiny lekko przestygną
łyżeczką wydrążamy środek i go kruszymy.
Nakładamy banana, przygotowaną masę serową i posypujemy okruszkami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe:)
Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk.
I'm in a sweet and spring mood today
because of this recipe for Muffins a la Mole Mound Cake.
It's a fit version because there's no heavy cream or sugar.
The recipe is by Eweliny from @foodszaki
Muffins a la Mole Mound Cake
Ingredients:
2/3 cups wholegrain flour
2/3 cups oatmeal
3 tbsp cocoa
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
0,5 cup sweetener
3 small bananas
1 egg
2 tbsp oil
Cream:
300g low-fat cheese
120g natural yoghurt
6 tbsp sweetener
20g chocolade 70% cocoa
1 small banana
2/3 cups wholegrain flour
2/3 cups oatmeal
3 tbsp cocoa
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
0,5 cup sweetener
3 small bananas
1 egg
2 tbsp oil
Cream:
300g low-fat cheese
120g natural yoghurt
6 tbsp sweetener
20g chocolade 70% cocoa
1 small banana
Procedure:
Mix together all dry ingredients. Blend bananas with an egg and oil.
Combine with wet ingredients and mix until all ingredients are completely blended together.
Pour the batter in the tray and bake for about 20 minutes in 180 degrees Celsius.Let it cool while you finish making the cream.
Mix the cheese with sweetener, yoghurt and chocolate chips.
Cut banana. When muffins are cold, using a spoon scoop out the center of the cake,
but try not to reach the bottom. Place the bananas on the bottom.
Pour the cream over bananas and use the spoon to carefully shape the muffins
in the form of a hill. Gently sprinkle the remaining dough crumbs on top
until you have covered the cream.
Cool in the fridge.
You'll get 12 muffins:-) Enjoy:-)
Dziękuje za odwiedziny:-))
Thank you for stopping by:-))
Wyglądają obłędnie. Żebym jeszcze miała czas je zrobić w odpowiedniej ilości do domowników :)
OdpowiedzUsuńThey look delicious and low in calories. Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńHappy Spring.
Wspaniale wyglądają. Oby takie kopczyki gościły tylko na talerzach a nie na działkach :-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLadnie prezentujisie, na pewno taksamo smakuje
OdpowiedzUsuń