Jeśli lubicie piec to wiecie, że często z przepisów zostają białka,
z którymi nie ma co za bardzo zrobić.
A białka są idealne do zrobienia domowych bezików.
Jednak zrobienie perfekcyjnych bezików okazuje się nieco trudniejsze
niż by się to mogło wydawać.
Robiłam je wiele razy, ale niestety nie zawsze się udawały,
albo były zbyt wilgotne, albo suche jak kamień, albo traciły kolor,
albo ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia.
Dopiero niedawno udało mi się opanować technikę na tyle,
że jestem zadowolona z efektów.
To jaki jest ich sekret...praktyka czyni mistrza:-)
Domowe Mini Beziki:-)
Składniki:
50g cukru na 1 białko
(białko w temperaturze pokojowej)
ewentualnie barwnik spożywczy
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli.
W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Robić to wolno. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować beziki.
Ja do ich formowania używam tylkek Wilton 6B lub 2D.
Suszymy w temperaturze 80-100 stopni,
termoobieg około półtorej godziny.
If you like baking then you know that very often you have a lot of egg whites left
and you don't know what to do with them.
There is a great solution because you can use egg whites to make little meringues:-)
However, it's not so easy. I tried many times and they weren't perfect.
They were either too wet or too dry, or they lost their colour
or they just didn't look tasty:-(
Luckily, I didn't give up, I was trying and trying and trying
and finally now I can make beautiful meringues
which not only look nice but are also delicious.
So what's the secret:... practice makes perfect:-)
Homemade Little Meringues:-)
Ingredients:
50g sugar per one egg white
(egg whites can't be cold)
optionally food colouring
Procedure:
Whip egg whites with a pinch of salt.
Gradually add sugar...do it really slowly.
Whipped whites must be stiff and glossy.
When ready put it into pastry bag and form little meringues.
I usually use Wilton Cake Tips number 6B or 2D
Dry meringues in 80-100 degrees Celsius.
Use convection oven. Dry them for 1 hour and a half.
Beziki są idealne do dekorowania ciast, ale i do szybkich,
spontanicznych deserków.
Wystarczy troszkę owoców czy frużeliny, beziki,
bita śmietana, ewentualnie pokruszone ciasteczka
i pyszny, prosty deserek gotowy:-)
Little meringues are perfect for decorating cakes
and preparing fast, easy desserts.
You only need some whipped cream, fruit and crumbled cakes
and that's it. A delicious dessert is ready:-)
Beziki mogą być kolorowe gdy dodamy do nich szczyptę barwnika:-)
Ja używam barwników w proszku ponieważ nie zaburzają konsystencji ciasta.
Zobaczcie jak się pięknie te maleństwa prezentują:-)
You can have colourful meringues if you add a pinch of food colouring.
I always use powdered food colouring
because it does not change the consistency.
Don't they look pretty?
A tutaj kolejna propozycja na deser:-)
Potrzebne będą owoce, bita śmietana i beziki:-)
Smacznego:-))
And here is another fast and easy dessert:-)
You just need some fruit, whipped cream and meringues:-)
Enjoy:-))
Ale Wam dzisiaj zasłodziłam:-))
Dobrego dnia:-)))
It was a very sweet post I assume:-))
Have a good day:-)))
Piękne kształty mają Twoje beziki Reniu, aż żal takie cuda jeść.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-)) Trochę trwało nim wypracowałam sobie technikę ich wyciskania:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Uwielbiam bezy :) w tym sezonie 5 razy piekłam pavlovą :)
OdpowiedzUsuńPavlova to stanowczo hit lata:-))) Ja ostatnio przerzuciłam się na mini bezy bo szybciej się je suszy i chyba szybciej się je robi:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Jak cudownie wyglądają. A ja właśnie dziś zajadalam pyszny torcik bezowy z mascarpone i owocami, ale nie w moim wykonaniu. To taki z hotelu :)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego:-)))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))