Mam dzisiaj dla Was pyszniutką propozycję na domowe ciacho:-)
Jest to ciacho, kóre powstało jako wynik eksperymentu kulinarnego.
Jednak bardzo udanego eksperymentu.
Biszkopt zaczerpnęłam z TEGO przepisu od Małej Cukierenki,
a reszta to już moja luźna improwizacja.
Dla lubiących czekoladę to ciasto to mus:-)
Dla przypomnienia przepis na całe ciacho:
Czekoladowa straciatella:-)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
110-120ml wody
3 łyżki likieru kawowego
Krem:
1/2 wiaderka sera na sernik
500ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
3 łyżki wiórek czekoladowych
3 łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
150g śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 180C. Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej
i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać
przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (nie za długo).
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia
i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać,
odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
Śmietankę ubić, dodać cukier. Do ubitej śmietanki dodać ser,
miksować na niskich obrotach. Dodać wiórki czekoladowe.
Żelatynę wsypać do naczynia i zalać małą ilością zimnej wody.
Pozostawić do spęcznienia.
Pozostawić do spęcznienia.
Następnie dodać odrobinę przegotowanej wody tak by ją rozpuścić.
Dodać do masy, wymieszać szpatułką i wylać na przestudzony biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką,
odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi,
powstanie gładki, czekoladowy krem.
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Wierzch udekorować, a ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego:-)
Today I have to share with you this delicious cake recipe:-)
This cake was a kind of cookery experiment.
The sponge cake comes from THIS recipe
and the rest is my own making:-)
For those who love chocolate this cake is a must:-)
Here is the whole recipe:
Chocolate straciatella:-)
Ingredients:
Sponge cake:
5 eggs – separate yolks and whites
40g cocoa
120g flour
180g brown sugar
1 tsp baking soda
100ml oil
For moistening:
110-120ml water
3 spoons of coffee liqueur
Cream:
1/2 kg of white cheese for cakes
500ml heavy cream
4 spoons of sugar
3 spoons of chocolate chips
3 spoons of gelatine
Chocolate frosting:
200g dark chocolate
150g heavy cream 30%
Procedure:
Sponge cake:
Set the oven to 180 degrees C. Whip white eggs.
Add sugar and mix till it's all thick and glossy.
Add yolks and continue mixing. Then add oil and mix it with a spatula.
Mix flour, cocoa and baking soda in a bowl.
Add it to egg dough and mix it with a spatula (not for long).
Pour dough on a baking tray with bakery paper and bake it for 30 minutes.
Set the oven to 180 degrees C. Whip white eggs.
Add sugar and mix till it's all thick and glossy.
Add yolks and continue mixing. Then add oil and mix it with a spatula.
Mix flour, cocoa and baking soda in a bowl.
Add it to egg dough and mix it with a spatula (not for long).
Pour dough on a baking tray with bakery paper and bake it for 30 minutes.
After baking leave it to cool.
Take the sponge cake out of the baking tray, remove bakery peper
and the outer layer of the cake. Put the sponge cake back on the tray.
Mix moistening ingredients and moisten the cake.
Take the sponge cake out of the baking tray, remove bakery peper
and the outer layer of the cake. Put the sponge cake back on the tray.
Mix moistening ingredients and moisten the cake.
Cream:
Whip heavy cream, add sugar and then cheese, mix it all slowly.
Add chocolate chips and mix.
Put gelatine into a dish and pour some cold water. Let it puff up.
Add some boiled water and dissolve it.
Add gelatine to cheese and mix it all with a spatula.
Pour it all on the spange cake and cool in the fridge.
Add chocolate chips and mix.
Put gelatine into a dish and pour some cold water. Let it puff up.
Add some boiled water and dissolve it.
Add gelatine to cheese and mix it all with a spatula.
Pour it all on the spange cake and cool in the fridge.
Chocolate frosting:
Heat heavy cream. Put chocolate into a bowl and pour it with hot cream.
Wait 30 seconds and mix it all until it dissolves.
Chocolate frosting should be smooth.
Pour it on the cake and decorate as you wish.
Cool in the fridge, best is to keep the cake in the fridge for the whole night.
Enjoy:-)
Wait 30 seconds and mix it all until it dissolves.
Chocolate frosting should be smooth.
Pour it on the cake and decorate as you wish.
Cool in the fridge, best is to keep the cake in the fridge for the whole night.
Enjoy:-)
Dobrego tygodnia Wam życzę i dziękuję za odwiedzininy:-)
Have a great week and thank you for stopping by:-)
Już po Świętach, a Ty kusisz tutaj takimi smaczkami! :) ciasto wygląda obłędnie, może uda mi się je zrobić tak przy majówce :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis bo ciasto jest pyszne😋😋😋😋
UsuńPozdrawiam😃
Przepis zapisany.
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda nieziemsko!
I mam nadzieję, że też tak smakuje😉😋😋😋
UsuńPozdrawiam serdecznie😃