środa, 8 lutego 2017

Bułka wrocławska:-)



Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na kolejny dobry chlebek:-)
Ten przepis zaczerpnęłam z książki O Chlebie,
pisałam o niej TUTAJ:-)
Zapraszam Was na
Bułkę Wrocławską:-)

Składniki:
15 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
160 ml mleka
200-220 ml wody
1 1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
Drożdże pokrusz, zasyp cukrem. Kiedy będą płynne, dodaj je do ciepłego mleka (nie gorącego!)
i odstaw na chwilę, by "ruszyły". Do dużej miski wsyp mąkę, zrób na środku dołek
i wlej do niego zaczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Będzie miękkie i niezbyt klejące. Możesz je wyrabiać ręcznie , co zajmie ok. 15 minut,
lub mikserem - około 7 minut. Na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta kulę,
posmaruj ją delikatnie olejem i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5h. Wyjmij ciasto na blat, lekko je spłaszcz, podziel na dwie części. Uformuj podłużne, niezbyt cienkie bułki i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni, wysyp na dno pół szklanki lub szklankę kostek lodu.
Kiedy się roztopią, wierzch bułek natnij ostrym nożem lub żyletką,
posmaruj delikatnie wodą ze szczyptą cukru i wstaw do piekarnika.
Po 10 minutach, obniż temperaturę do 210 stopni, piecz 20-30 minut.
Jeśli za szybko się rumienią, przykryj je aluminiową folią.
Po upieczeniu jeszcze raz posmaruj je wodą i zostaw w gorącym, ale wyłączonym piekarniku
na 3 minuty. Ostudź na kuchennej kratce.



Today, I will share with you another good bread recipe:-)
This recipe comes from the book About Bread. I wrote about it HERE.

White Bread 

Ingredients:
15 g of yeast
600 g wheat flour
160 ml milk
200-220 ml water
1 and 1/2 teaspoon of salt
2 teaspoons of sugar
2 spoons of oil

Procedure:
Prepare sourdough with yeast, sugar and warm milk. Set aside to rise.
Put flour into a big bowl and add sourdough. Then add all ingredients and knead the dough 
by hand (15 minutes) or use a mixer (7 minutes). Sprinkle some flour on the countertop 
and form a ball out of the dough. Apply oil and put it into the bowl. Cover it with a plastic foil 
and set aside to rise for 1-1,5 hour. Put the dough on the countertop, divide into two parts. 
Form two long loaves and put them on a baking tray. Cover with a tea towel 
and leave for 45-60 minutes to rise. Heat the oven to 230 degrees Celsius, 
put one cup of ice cubes on the bottom of the oven. When they melt, 
score the top of the bread with a knife, apply some water with a pinch of sugar
and put the bread into the oven.  After 10 minutes lower the temperature to 210 degrees 
and bake for 20-30 minutes. After baking apply some water on the top of the loaves 
and leave the bread in the hot oven for 3 minutes. Let cool on a wire rack.


















Post powstał we współpracy z firmą Emma Meble.
Produkty RIVIERA MAISON możecie zakupić w sklepie internetowym,
lub sklepie stacjonarnym House and More w Poznaniu, ul. Polska 94

6 komentarzy:

  1. Pyszności, z marmoladą, albo dżemem, albo masełkiem czekoladowym to niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własne pieczywo to zawsze niebo w gębie:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo kusząco. Może w któryś weekend spróbuję :-) pozdrawiam J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bo są pyszne:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  3. Już mi pachnie! Przepis zgarniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie go wypróbuj bo warto:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...