czwartek, 9 lutego 2017

Walentynkowa rolada bezowa:-)




Walentynki zbliżają się wielkimi krokami,
wiem nie wszyscy je celebrują, ale gdybyście chciały drogie Panie upiec coś pysznego 
dla swoich mężów, partnerów, chłopaków albo kogoś kogo bardzo kochacie 
to wypróbujcie tą bezową roladę:-))
Niebo w gębie:-))
Jest to pierwsza rolada jaką w życiu zrobiłam i pomimo, 
że wydaje się trudna do wykonania jest niezmiernie prosta i szybka.
Przepis pochodzi z fantastycznego bloga Passion for Baking.
Na blogu znajduje się filmik z instrukcją wykonania ciasta, polecam go obejrzeć 
przed pieczeniem jest bardziej pomocny niż mój opis:-)

Walentynkowa Rolada Bezowa

Składniki:

na ciasto:
250 g białek
450 g cukru
200g zmielonych orzechów
75 g budyniu waniliowego 
(ja zastąpiłam go mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym)

na krem:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
(ja nie jestem jego fanką więc go nie dodałam)
2 łyżki cukru pudru (w przepisie jest więcej, ja myślę, 
że beza jest na tyle słodka, że można zmniejszyć jego ilość)
maliny lub truskawki
posiekana czekolada

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno (tak jak na bezę) i dodawać stopniowo cukier.
Gdy beza będzie gotowa szpatułką wymieszać posiekane orzechy i budyń (lub mąkę).
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i na blaszce wyciskać równoległe pasy 
(koniecznie zobaczcie filmik, a zrozumiecie o co chodzi)
Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Gdy ostygnie, na wierzch położyć papier do pieczenia, 
przewrócić do góry nogami i oderwać papier od spodu. 
Ubij śmietanę. By uzyskać różowy kolor kremu dodaj barwnik lub owoce.
Śmietanę nakładaj na ciasto, następnie dodaj owoce i posyp posiekaną czekoladą.
Zawiń roladę (obejrzyj filmik on wszystko wyjaśni)
Udekoruj kremem, polej czekoladą i posyp cukrem pudrem.

Droga do serca każdego mężczyzny stoi otworem:-)))
Gwarantuję:-)))
W końcu nie na darmo mówi się przez żołądek do serca:-))


Valentine's Day is coming soon so it's high time to think of some sweet surprise
for your husband, partner or boyfriend or just someone you love:-)
I do recommend this fantastic Budapest Roll:-)
The recipe comes from Passion for Baking.
Go there for all the details and to watch a film how to make it:-)
It may seem difficult to bake, but not such thing. It's very easy
and it is more than delicious:-))  Love it!
It's in fact the first roll cake I have ever made.

I guarantee that your man will also love it:-))
Enjoy:-)






















Żegnam się z Wami na dziś i idę wciągnąć ostatni kawałek tej pysznej roladki:-)

I'm leaving you to have the last piece of this delicious cake:-)

17 komentarzy:

  1. Pięknie to wygląda kolorystcznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-)) Zapewniam, że przy tym wyśmienicie smakuje:-))))

      Usuń
  2. Piękne wykonanie i Ślinianki PRACUJĄ :)

    A ja muszę wystrzegać się teraz takich pyszności . Zawsze łasuch , który nie odmawia .....po diagnozie muszę zmienić jadłospis na Niski indeks glikemiczny bo mam STAN PRZEDCUKRZYCOWY i INSULINOOPORNOŚć .
    i jak tu zrezygnować ze słodyczy jak to ♥ . Cóż popatrzę sobie tylko :(

    Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo:-((( Mam nadzieję, że jednak tak źle nie będzie, a i przy cukrzycy od czasu do czasu nawet trzeba coś słodkiego zjeść. Tak przynajmniej nas instruują gdy mamy jakiegoś chorego ucznia by pozwolić mu zjeść batona np na lekcji czy w czasie egzaminu.
      Dużo zdrówka życzę:-))))

      Usuń
    2. Temat cukrzycy znany mi . Bo syn ma typu 1
      A ja póki co mam za dużo swojej insuliny wiec muszę się koniecznie pilnować . Bo słodkości powodują wzrost cukru ale trzustka produkuje w tym samym czasie zbyt dużą ilość insuliny i to źle :( Mam możliwość ustrzec się od cukrzycy typ 2 więc wychodzi na to , że ja już swoje zjadłam :))to co dobre i smaczne :-))

      Krysia

      Usuń
  3. O rany, wygląda imponująco! I fotogenicznie! I zaśliniłam się ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest to co łasuchy lubią najbardziej :):)zjadłabym do ostatniego okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak:-))) Mi przypadł w udziale ten ostatni okruszek:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  5. Pięknie wygląda.
    Na pierwszy rzut oka jak biszkopty :)
    Uściski weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty to nie są, choć gdyby gdzieś dostać takie długaśne to może i można by je było wykorzystać:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  6. Ojojoj!!!! Rozpływam się nad tymi zdjęciami!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, stanowczo smak bije wygląd:-)))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  8. Smakowite aż ślinka cieknie :-). Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...