poniedziałek, 27 maja 2019

Tarta malinowa:-)


Wczoraj był Dzień Mamy więc specjalnie dla mojej mamy
przygotowałam tą pyszną tartę malinową naszpikowaną owocami:-)
Lubicie tarty?
Ja bardzo lubię je robić ponieważ nie zajmuje to dużo czasu, 
a efekt końcowy za każdym razem może być inny.
Można się tutaj bawić i formą i kolorami i dodatkami:-)
Czyli coś dla kreatywnych dusz:-)

Tarta Malinowa:-)

Składniki:
Ciasto:
200g mąki
80g zimnego masła
40g cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Krem:
1 śmietana kremówka
1 łyżka żelatyny
1 łyżeczka soku malinowego
200 g malin plus inne owoce do dekoracji

Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem.
Piec około 20-25 minut w 180 stopniach.

Krem:
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Odstawić. 
Ubić kremówkę. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Dodać do kremówki wraz z sokiem malinowym by uzyskać ładny różowy kolor.
Na ciasto można położyć owoce i wylać na nie ubitą śmietanę.
Udekorować według uznania.


Yesterday we celebrated Mother's Day in Poland
and I bake this delicious raspberry tart full of fruit especially for my mum .
Do you like baking tarts?
I love them because they are fast and easy to make 
and you can be more than creative decorating your tarts. 
Every time it can be something different.
You can play with its form, colors and toppings.

Raspberry Tart:-)

Ingredients:
Shortcrust:
200g flour
80g cold butter
40g sugar
1 egg
1 spoon of cream
a pinch of salt

Cream:
1 heavy cream
1 spoon of gelatine
1 teaspoon of raspberry juice
200 g of raspberries and other fruit for decoraction

Procedure:
Shortcrust:
Knead the cake and chill for half an hour.
Then press the dough into the corners of the tin using your fingers.
Fill the pastry case with baking paper and add baking beans to weigh it down.
Bake for 20-25 minutes in 180 C.

Cream:
Add a little bit of cold water to gelatine and leave it for puffing up.
Whip heavy cream. Melt gelatin in hot water. 
Add it to the cream with raspberry juice in order to have a great pink color.
Add fruit and put cream on the cake.
Decorate as you wish.










Dziękuję za odwiedziny i dobrego tygodnia Wam życzę:-))

Thank you for stopping by and have a great week:-))

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...