sobota, 4 maja 2019

Ciasto Truskawkowa Pianka:-)


Ponownie robi mi się tutaj blog kulinarny,
ale tak to ze mną jest, że mam różne fazy i jak weźmie mnie na gotowanie 
lub pieczenie to nie mogę wyjść z kuchni:-)
A jak weźmie mnie na malowanie i zmienianie wszystkiego w domu
to też taśmowo wszystkie meble idą pod pędzel:-)
Cóż, ten typ tak ma:-)
To co dla Was dziś przygotowałam?
Pyszne ciacho, które jest bardzo podobne do Czekoladowej Straciatelli,
którą niedawno Wam pokazywałam.
Jest to kolejny wynik moich kulinarnych eksperymentów:-)

Truskawkowa Pianka:-)

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju

Do nasączenia:
110-120ml wody
3 łyżki likieru kawowego

Krem:
1/2 wiaderka sera na sernik
500ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
200 g mrożonych truskawek lub owoców leśnych
3 łyżki żelatyny

Kilka truskawek lub borówek do dekoracji:-)

Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 180C. Białka ubić na sztywną pianę. 
Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 
Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej 
i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać 
przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (nie za długo).
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 
wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia 
i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, 
odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
Zamrożone owoce podgrzać w garnku do rozmrożenia.
Zblendować i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę ubić, dodać cukier. Do ubitej śmietanki dodać ser,
miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać przestudzone owoce.
Żelatynę wsypać do naczynia i zalać małą ilością zimnej wody.
Pozostawić do spęcznienia. 
Następnie dodać odrobinę przegotowanej wody tak by ją rozpuścić.
Dodać do masy, wymieszać szpatułką i wylać na przestudzony biszkopt.
Schłodzić w lodówce.

Ciasto można udekorować truskawkami lub innymi owocami w dowolny sposób,
można też na nie wylać galaretkę, wszystko zależy od naszych upodobań.
Tak więc pobawcie się z tym przepisem:-)

Smacznego:-)


There are more and more posts with recipes here
but it's beacuse I tend to do everything in phases.
When I start baking and cooking then I won't leave my kitchen.
When I start painting I can't just stop
and I never paint just one piece of furniture.
It's typical of me:-)
So, what did I do today?
A delicious cake which is very similar to Chocolate Straciatella
that I've shown you recently on my blog.
This cake is the result of my culinary experiments.

Strawberry Mousse Cake:-)

Ingredients:
Sponge cake:
5 eggs – separate yolks and whites
40g cocoa
120g flour
180g brown sugar
1 tsp baking soda
100ml oil

For moistening:
110-120ml water
3 spoons of coffee liqueur

Cream:
1/2 kg of white cheese for cakes
500ml heavy cream
4 spoons of sugar
200g frozen strawberries or other fruit
3 spoons of gelatine

Some strawberries or whortleberries for decoration

Procedure:
Sponge cake:
Set the oven to 180 degrees C. Whip white eggs
Add sugar and mix till it's all thick and glossy.
Add yolks and continue mixing. Then add oil and mix it with a spatula.
Mix flour, cocoa and baking soda in a bowl.
Add it to egg dough and mix it with a spatula (not for long).
Pour dough on a baking tray with bakery paper and bake it for 30 minutes.
After baking leave it to cool.
Take the sponge cake out of the baking tray, remove bakery peper
and the outer layer of the cake. Put the sponge cake back on the tray.
Mix moistening ingredients and moisten the cake.

Cream:
Frozen fruit put into the pot and heat them till they defrost.
Blend strawberries and leave them to cool.
Whip heavy cream, add sugar and then cheese,
mix it all slowly. Add blended strawberries.
Put gelatine into a dish and pour some cold water. Let it puff up.
Add some boiled water and dissolve it.
Add gelatine to cheese and mix it all with a spatula.
Pour it all on the spange cake and cool in the fridge.

You can use some strawberries or whortleberries to decorate the cake
the way you want or you can also use some jelly for decoration.
It all depends on your invention.
Have fun playing with this recipe:-)
Enjoy:-)










Udanych eksperymentów Wam życzę:-))

Have fun playing with this recipe:-))

6 komentarzy:

  1. Wygląda kusząco...mniam :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne zdjęcia. Mniam
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Moniko😃❤️😃 pozdrawiam serdecznie🤗🤗🤗

      Usuń
  3. Cudny przepis, ciasto wygląda na bardzo smaczne. Zdjęcia są fantastyczne, magia. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu😃🤗😃
      Pozdrawiam serdecznie🤗

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...