Nie byłabym prawdziwą poznanianką gdybym nie spróbowała
upiec słynnych świętomarcińskich rogali z białym makiem
na 100 lecie odzyskania niepodległości przez Polskę.
na 100 lecie odzyskania niepodległości przez Polskę.
Co prawda poszłam troszkę na łatwiznę i zrobiłam ciasto drożdżowe,
a nie półfrancuskie, ale do ciasta półfrancuskiego jeszcze się nie przymierzam:-)
Może w przyszłym roku:-) Przepis na ciasto jest ten sam co na drożdżówki,
a przepis na mak znalazłam TUTAJ.
Rogale marcińskie ciasto
Rogale marcińskie ciasto
Składniki:
rozczyn:
120 ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto:
500g mąki
100g roztopionego masła
2 jakja
1 żółtko
70g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i wszystkie składniki.
Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto zachowując kształt koła. Pociąć na 8 części.
Posmarować masą makową i zrolować.
Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Rogale są pyszne, musiałam piec je dwa razy bo natychmiast zniknęły:-)
Today we are celebrating Independence Day in Poland,
and this year it's special because it's 100 years of our Independence.
Traditional cake for this day in my region is a special St.Martin croissant:-)
This year I decided to make my own croissants.
Here is the recipe for the dough and the recipe for white poppy filling is HERE:-)
St.Martin croissant
Ingredients:
leaven:
120 ml of warm milk
40g of yeast
1 teaspoon of sugar
dough:
500g of flour
100g of melted butter
2 eggs
1 yolk
70g of sugar
16 g of vanilla sugar
a pinch of salt
Procedure:
Prepare leaven. Sieve flour to a bowl, add leaven and all ingredients.
Knead the dough. Cover it with a tea towel and leave it for 30 minutes to rise.
Roll the dough, it should have a shape of circle. Cut into 8 triangles.
Apply poppy filling and roll each triangle. Put them on the baking sheet, leave to rise.
Bake 20 minutes in 180 degrees Celsius.
They were so delcious that I had to bake them twice and they all disapeared:-)
Przyjemnego świętowania Wam życzę:-))
Have a good Sunday:-))
Wyglądają apetycznie, aż ślinka leci...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo😃
Usuń