czwartek, 17 września 2015

Kruchy placek ze śliwkami - mój ulubiony:-)

Na jesienne coraz dłuższe wieczory nie ma jak dobry placek,
a najlepszy ze śliwkami:-)




Ostatnio korzystam z przepisu Elizy z White Plate.
Przepis znajdziecie TUTAJ
Ciasto jest rewelacyjne i bardzo szybkie w wykonaniu.
Polecam:-)
I zalecam od razu upiec podwójną porcję bo znika w mgnieniu oka:-)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze pod ostatnim postem:-)




For long, autumn evenings there is nothing better than a good cake,
and the best cake is a plum cake.
I have recently used the recipe from the White Plate blog.
It's really delicious and easy to make.

Ingredients:
125g flour
125g cold, cube butter
75g sugar
1 yolk

500g plums
some sugar and cinnamon (if you like)

Directions:
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C)
Place flour, sugar, butter and yolk in a processor. Process until dough just comes together.
The shorter you proceed the better the dough.
Shape the pastry using your fingers to form the required shape determined by the mould.
Add plums on the top of the pastry and sprinkle with sugar and cinnamon if you wish.
Bake for 40-45 minutes.

It's really mouth watering.
Enjoy:-)

Thank you for all your sweets comments on the previous post.
















22 komentarze:

  1. Pychota :) U mnie dzisiaj cynamonowo-jabłkowe z orzechami :) I malinki gotuję .... szykujemy sie do zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ... to też pysznie:-) Ja maliny już przerobiłam:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. Mniam! Ja próbuję się ograniczyć ze słodkościami, ale marnie mi to idzie ;-) Muszę wypróbować, lubię ciasta ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słodkości próbuję ograniczać całe życie, ale jakoś mi to nie wychodzi więc przestałam się katować. W końcu nie można być całe życie na diecie:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie kruche ciasta z owocami a w tym roku jeszcze nie robiłam ze śliwką więc muszę nadrobić zaległości :)
    Twoje wygląda wyśmienicie! I zdjęcia piękne!
    Buźka ;0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest naprawdę wyśmienite więc polecam:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Ciasto domowe zawsze przyjmę:) twoje wygląda pysznie zresztą ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych:) urocza filiżanka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam ciasta ze śliwkami. To chyba najlepsze owoce do ciast, a i lubię jeszcze ciasta z wiśniami:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie !!! Trzeba spróbować:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepiej smakuje:-) Koniecznie wypróbuj:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  6. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to nie oparłabym się pokusie zjedzenia całkiem sporego kawałka :) Smakowite zdjęcia zaprezentowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi Basiu, smakuje nawet lepiej niż wygląda:-) Po prostu miód w ustach:-)

      Usuń
  7. Miałam je upiec, ale skusiłam się na sernik. Przy najbliżej okazji, upiekę. Przepis wygląda na łatwy i szybki a takie są najlepsze;)
    Piekne zdjęcia, meeega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak wyszedł sernik? Nie pokazałaś go nigdzie, ani nie napisałaś o nim więc jestem ciekawa czy polecasz?
      Ten placek jest mega szybki w przygotowaniu dlatego często gości u nas na stole:-)

      Usuń
  8. Polecam serniczek, pięknie pachnie. Połączenie toffi,sera i malin- trafione! Pisałam o nim tutaj Sernikotoffi z malinami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to się stało, że przeoczyłam ten wpis:-(
      Dzięki za linka:-)

      Usuń
  9. Anitko jak zawsze przepiękne kadry. Uwielbiam Twoje zdjęcia :)
    Placuszek wygląda przepysznie, ja jutro będę piekła szarlotkę, jabłoneczka nasza bardzo obficie obrodziła :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale sie prezentuje i pewnie obłednie smakuje:)
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle piękne zdjęcia i pyszota :-) Placek wygląda smakowicie, nie dziwię się, że szybko znika :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skuszona zdjęciem, na pewno wypróbuję przepis. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...