Na jesienne coraz dłuższe wieczory nie ma jak dobry placek,
a najlepszy ze śliwkami:-)
Ostatnio korzystam z przepisu Elizy z White Plate.
Przepis znajdziecie TUTAJ
Ciasto jest rewelacyjne i bardzo szybkie w wykonaniu.
Polecam:-)
Polecam:-)
I zalecam od razu upiec podwójną porcję bo znika w mgnieniu oka:-)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze pod ostatnim postem:-)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze pod ostatnim postem:-)
For long, autumn evenings there is nothing better than a good cake,
and the best cake is a plum cake.
I have recently used the recipe from the White Plate blog.
It's really delicious and easy to make.
Ingredients:
125g flour
125g cold, cube butter
75g sugar
1 yolk
500g plums
some sugar and cinnamon (if you like)
Directions:
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C)
Place flour, sugar, butter and yolk in a processor. Process until dough just comes together.
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C)
Place flour, sugar, butter and yolk in a processor. Process until dough just comes together.
The shorter you proceed the better the dough.
Shape the pastry using your fingers to form the required shape determined by the mould.
Add plums on the top of the pastry and sprinkle with sugar and cinnamon if you wish.
Bake for 40-45 minutes.
It's really mouth watering.
Enjoy:-)
Thank you for all your sweets comments on the previous post.
Pychota :) U mnie dzisiaj cynamonowo-jabłkowe z orzechami :) I malinki gotuję .... szykujemy sie do zimy :)
OdpowiedzUsuńO ... to też pysznie:-) Ja maliny już przerobiłam:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Mniam! Ja próbuję się ograniczyć ze słodkościami, ale marnie mi to idzie ;-) Muszę wypróbować, lubię ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńJa słodkości próbuję ograniczać całe życie, ale jakoś mi to nie wychodzi więc przestałam się katować. W końcu nie można być całe życie na diecie:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Uwielbiam takie kruche ciasta z owocami a w tym roku jeszcze nie robiłam ze śliwką więc muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda wyśmienicie! I zdjęcia piękne!
Buźka ;0
To ciasto jest naprawdę wyśmienite więc polecam:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Ciasto domowe zawsze przyjmę:) twoje wygląda pysznie zresztą ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych:) urocza filiżanka:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ciasta ze śliwkami. To chyba najlepsze owoce do ciast, a i lubię jeszcze ciasta z wiśniami:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Wygląda pysznie !!! Trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
A jeszcze lepiej smakuje:-) Koniecznie wypróbuj:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to nie oparłabym się pokusie zjedzenia całkiem sporego kawałka :) Smakowite zdjęcia zaprezentowałaś :)
OdpowiedzUsuńWierz mi Basiu, smakuje nawet lepiej niż wygląda:-) Po prostu miód w ustach:-)
UsuńMiałam je upiec, ale skusiłam się na sernik. Przy najbliżej okazji, upiekę. Przepis wygląda na łatwy i szybki a takie są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia, meeega apetyczne!
A jak wyszedł sernik? Nie pokazałaś go nigdzie, ani nie napisałaś o nim więc jestem ciekawa czy polecasz?
UsuńTen placek jest mega szybki w przygotowaniu dlatego często gości u nas na stole:-)
Polecam serniczek, pięknie pachnie. Połączenie toffi,sera i malin- trafione! Pisałam o nim tutaj Sernikotoffi z malinami
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, że przeoczyłam ten wpis:-(
UsuńDzięki za linka:-)
Anitko jak zawsze przepiękne kadry. Uwielbiam Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPlacuszek wygląda przepysznie, ja jutro będę piekła szarlotkę, jabłoneczka nasza bardzo obficie obrodziła :))
Aż ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje i pewnie obłednie smakuje:)
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu:)
Jak zwykle piękne zdjęcia i pyszota :-) Placek wygląda smakowicie, nie dziwię się, że szybko znika :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSkuszona zdjęciem, na pewno wypróbuję przepis. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń