Ja uwielbiam ciasta czekoladowe,
a tradycyjna zebra jest jednym z moich ulubionych deserów.
Tym razem upiekłam ją tylko na białkach.
I wyszła naprawdę dobra. Spróbujcie jeśli zostaną Wam białka z jakiegoś przepisu.
Ja wykorzystałam białka w płynie od Farma Białka.
Polecam bo to świetny produkt.
Zebra na białkach:-)
Składniki:
12 białek/420 ml białek w płynie
200g ksylitolu lub cukru
200g masła
szczypta soli
300g mąki+4 łyżki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli,
pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier nadal miksując.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
i partiami dosypywać do białek mieszając delikatnie łyżką.
Dodać ostudzone masło wolnym strumieniem i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki mąki, do drugiej 4 łyżki kakao.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na zmianę nakładać raz ciemne a raz jasne ciasto.
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
What about a delicious cake?
I'm fond of chocolate cakes and traditional zebra cake is one of my favourite.
However, this time I baked it using only egg whites.
Try it out because it's a nice alternative if you have a lot of egg whites
and you don't know what to do with them:-)
Zebra cake on egg whites:-)
Ingredients:
12 egg whites
200g sugar
200g butter
a pinch of salt
300g flour + 4 tbsp
4 tbsp cocoa powder
2 tsp baking powder
Procedure:
Melt butter and let it cool. Whip egg whites with a pinch of salt.
Add sugar gradually and mix. Sieve flour with baking powder
and add it gradually to the whipped egg whites and stir gently.
Add cooled butter and stir.
Divide batter into two parts. Add cocoa powder to one part and stir
and add 4 Tbsp of flour to the other part and stir.
Use one tablespoon for each batter to create layers of batter on the pan.
Begin from the middle of the pan.
Take one spoon of white batter then over it add a spoon of chocolate batter
and repeat the steps until all batter has been used.
Bake for 50-60 minutes at 180° Celsius.
Dziękuję za odwiedziny:-)
Thank you for stopping by:-)
W te upały częściej robię galaretki i jakieś serniczki bez pieczenia, ale ten przepis zapisuję sobie na jesień :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPiękne. Dla kogoś kto nie lubi bezy, jak ja. Takie ciasto to strzał w 10, super. 😊
OdpowiedzUsuń