Z cyklu pomysł na szybki obiad proponuję Wam dzisiaj danie jednogarnkowe:-)
Uwielbiam dania w stylu eintopf:-)) Nie ma z nimi wiele pracy,
a jak się ugotuje duży gar to i obiad na kilka dni możemy mieć z głowy:-)
Leczo z kaszą pęczak i kiełbasą:-)
Składniki:
2 szt. czerwonej papryki
1 szt. żółtej papryki
5 szt. dużych pomidorów
2 szt. cebuli
300 g suchej kiełbasy
100 g boczku wędzonego
2 woreczki kaszy pęczak
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
i inne przyprawy wedle uznania
Wykonanie:
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć,
obrać skórkę i pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić na małe kawałki.
W żeliwnym garnku zeszklić cebulę na oliwie. Dodać boczek i podsmażyć.
Dodać pozostałe warzywa oraz przyprawy i dusić wszystko pod przykryciem
około 30-40 minut. Następnie dodać kiełbasę i dusić jeszcze przez 10 minut.
Kaszę pęczak ugotować w osobnym garnku. Dodać do gotowego leczo i wymieszać.
Podawać w wydrążonych dyniach.
Dla lepszego kontrastu kolorystycznego leczo lepiej jest serwować w białych dyniach:-)
Dla lepszego kontrastu kolorystycznego leczo lepiej jest serwować w białych dyniach:-)
Smacznego:-))
Hello:-)) I've got another fast and easy recipe for family dinner.
It's my favorite one-pot meal:-)
You don't need much time to prepare it
and if you prepare a big portion then you can have dinner for two days.
You don't need much time to prepare it
and if you prepare a big portion then you can have dinner for two days.
Lecho with pearl barley and sausage:-)
Ingredients:
2 red peppers
1 yellow pepper
5 big tomatoes
2 onions
300 g of sausage
100 g of American bacon
200 g of pearl barley
1 teaspoon of powdered pepper
1 spoon of olive oil
salt
pepper
and other spices of your choice
Procedure:
Cut pepper and onion into cubes. Blanch tomatoes to peel them and then cut them into cubes.
Cut American becon and sausages into small cubes.
Cut American becon and sausages into small cubes.
Fry the onion on olive oil in the cast iron pot. Add American bacon and fry.
Next, add the rest of vegetables and spices and stew it for 30-40 minutes.
Add sausages and stew for another 10 minutes.
Cook pearl barley in a separate pot, add it to your lecho and mix it together.
Serve lecho in pumpkins, for better color contrast use white pumpkins:-)
Enjoy your meal:-)
Next, add the rest of vegetables and spices and stew it for 30-40 minutes.
Add sausages and stew for another 10 minutes.
Cook pearl barley in a separate pot, add it to your lecho and mix it together.
Serve lecho in pumpkins, for better color contrast use white pumpkins:-)
Enjoy your meal:-)
Borysek nie mógł się doczekać kiedy w końcu Pańcia podzieli się z nim leczem
i z nudów zaczął obgryzać gałązkę no bo ileż można fotografować jedzenie
zamiast je jeść:-) Te człowieki są dziwne:-))
Boris couldn't wait for lecho to be eaten and he started playing with a stick.
How long can you take pictures instead of eating the meal. De people are strange:-))
How long can you take pictures instead of eating the meal. De people are strange:-))
Dobrego weekendu:-)
Have a good weekend:-)
leczo z kasza hmmm tego jeszcze nie jadłam musze wypróbować bo wyglada mega apetycznie
OdpowiedzUsuńFajnie smakuje:-) Polecam wypróbować:-)
UsuńTak zgadza się smacznie brzmi!
OdpowiedzUsuńBez kiełbasy i mięsa ale i owszem. Spróbuję przygotować danie po wegańsku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, kasza będzie fajnym zamiennikiem dla cukinii, która teraz jest taka droga grr! Dzięki :-* PS. Podane rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń