środa, 13 maja 2020

Torcik malinowo-jogurtowy:-)


Koniec kwietnia obfituje u nas w różne rodzinne święta
więc miałam kolejną okazję by coś upiec.
Postawiłam na tort malinowo - jogurtowy, w którym połączyłam kilka przepisów.
Chciałam by torcik był lekki i kwaskowy,
a nie ciężki i przesłodzony. Ta kombinacja okazała się strzałem w dziesiątkę
ponieważ torcik był lekki, a maliny dodały mu kwasowości.
Tort składa się z trzech warstw:
biszkopt, warstwa malinowa i jogurtowa pianka.

Torcik malinowo-jogurtowy:-)

Składniki:
1/2 biszkoptu na tort
Przepis na biszkopt zawsze TEN SAM

Warstwa malinowa:
500g malin (mogą być mrożone)
2 galaretki o smaku malinowym
250ml wody

Maliny zmiksować z wodą, doprowadzić do wrzenia,
wsypać galaretki, dobrze wymieszać i wystudzić.
Wylać na biszkopt, włożyć do lodówki.

Jogurtowa pianka:
2 jogurty greckie
100g cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Do dekoracji:
odrobina bitej śmietany
wiórki czekoladowe
kilka borówek lub wiśni

Wykonanie:
Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać roztopioną żelatynę.
Wylać na ściągniętą warstwę malinową.
Wstawić do lodówki.
Udekorować bitą śmietaną i borówkami, posypać czekoladą.

Smacznego:-))


End of April is full of our family celebrations
so I had another reason to bake a cake.
I decided to make raspberry - yoghurt cake, which is a combination of a few recipes.
I wanted it to be light and a bit sour
rather than hard to stomach and too sweet. 
Well, this combination was a real success.
The cake consists of three layers:
sponge cake, raspberry and yoghurt.

Raspberry and yoghurt cake:-)

Ingredients:
1/2 of sponge cake
I always use THIS recipe for sponge cake.

Raspberry layer:
500g of raspberries (you can use frozen)
2 raspberry jellies
250ml of water

Mix raspberries with water, boil it,
add jellies and stir well.
Cool it and pour it on sponge cake. Put it into the fridge.

Yoghurt layer:
2 Greek yoghurts
100g of powdered sugar
3 spoons of gelatine

For decorations:
some whipped cream
some chocolate chips
some whortleberries or cherries

Procedure:
Mix yoghurt with powdered sugar, add melted gelatine.
Pour it on the cold, raspberry layer. Put it into the fridge.
Decorate with whipped cream and whortleberries,
sprinkle with chocolate chips.

Enjoy:-))








Kto ma ochotę na kawałek tortu i kawkę?
Dobrego dnia dla Was:-))

Who wants a piece of cake and a cuppa?
Have a good day:-))

8 komentarzy:

  1. Tort wygląda apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda że nie słyszysz jak głosno ślinkę przełykam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, ja też nim pokroiłam głośno ślinkę przełykałam:-))))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Jejciu, u Ciebie ostatnio same wspaniałości... Ja na razie ograniczam słodycze, ale za każdym razem, jak do Ciebie zaglądam jestem coraz bliżej złamania swego postanowienia:))) A co tam, w niedzielę piekę placek z rabarbarem! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oops...nie chce byś przeze mnie łamała swoje postanowienia. Placek z rabarbarem to jest to. Uwielbiam. Ja niestety nie mogę przestać piec słodkości bo bardzo to lubię:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  4. Kochana, ale kusisz kolejnym smakołykiem i jak tu nie zgłodnieć? Ściskam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-)) Zapraszam w takim razie na kawkę:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...