niedziela, 3 września 2017

Pieczemy pyszną chałkę:-)



Mamy weekend więc jest też czas na domowe wypieki:-)
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną chałkę.
Do chałki proponuję domowe powidła i szklankę mleka lub kakao.
Nie potrafię sobie wyobrazić nic bardziej pysznego na śniadanie:-)

Chałka:
Na dwie duże chałki

Składniki:
50g masła
20 g świeżych drożdży
80g cukru
450-500g mąki
op. cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
3 żółtka
150 ml mleka

Kruszonka:
50g mąki
25g masła
łyżka cukru

Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. 
Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.
Dodajemy jajko i 3 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. 
Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). 
Wkładamy do natłuszczonej miski , przykrywamy folią do żywności 
i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 
Wyrośnięte cisto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części.
Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. 
Chałkę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 
i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła.
Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę 
o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika 
rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ok 35 minut (przykrywamy folią jeśli zacznie się spiekać).

Smacznego:-)


It's weekend so it's time for homemade cakes:-)
I have a great recipe for a delicious challah.
The best way to serve it is with homemade plum stew and milk or cocoa:-)
I can't imagine nothing better for breakfast:-)

Challah:
Two big challahs

Ingredients:
50g of butter
20 g of fresh yeast
80g of sugar
450-500g of flour
1 packet of vanilla sugar
a pinch of salt
an egg
3 yolks
150 ml milk

Crumble topping:
50g of flour
25g of butter
1 spoon of sugar

Melt the butter and cool it. Put yeast in a mug with a teaspoon of sugar.
Mix it and let it rise. 
Mix together the rest of sugar, flour, vanilla sugar and salt.
Add an egg and 3 yolks, yeast, butter and warm milk.
Knead dough until smooth and elastic (for about 10 minutes). 
It should be thick and a bit sticky.
Put dough into a greasy bowl, cover with a clean cloth
and let it rise until dough has doubled in bulk.
Knead risen dough again. Divide into six parts and roll each part into long snakes:-)
Pinch the ends of three snakes together firmly and braid.
Put challahs on baking tray and leave in a warm place for rising.

Crumble toppings: knead cold butter with flour and sugar so it looks like wet sand.
Sprinkle on challah.

Preheat oven to 190 degrees C (375 degrees F) and bake for about 35 minutes.

Enjoy:-)
















Pięknej niedzieli Wam życzę:-)

Have a great Sunday:-)

10 komentarzy:

  1. Oj zaraz muszę coś zjeść bo patrząc na te smakowitości żołądek mi się ściska :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, a najlepiej chałeczkę:-))))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  2. Ja jeszcze nie zdążyłam upiec chlebka z Twojego przepisu, a tu taka chałka na dzień dobry. Koniecznie muszę nadrobić zaległości. Jesteś cudowna i pełna energii. Ja jeszcze nie wskoczyłam w codzienny rytm po wakacjach.
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa:-))) Ja mam takie fazy, jak mnie coś natchnie to piekę jak szalona, ale bywają chwile, że nie mam za grosz energii by coś w kuchni upichcić:-)))
      Pozdrawiam serdecznie i polecam tą chałkę bo jest pyszna:-)))

      Usuń
  3. już czuję jej zapach.. moja babcia robiła taką aromatyczną chałkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie dla tego zapachu bardzo lubię piec drożdżowe ciasta:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  4. Pyyyyyyycha :)
    Mniam.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe ciasta,za ich cudowny zapach i smak. Twoja chałka bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...