Mamy weekend więc jest też czas na domowe wypieki:-)
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną chałkę.
Do chałki proponuję domowe powidła i szklankę mleka lub kakao.
Nie potrafię sobie wyobrazić nic bardziej pysznego na śniadanie:-)
Chałka:
Na dwie duże chałki
Składniki:
50g masła
20 g świeżych drożdży
80g cukru
450-500g mąki
op. cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
3 żółtka
150 ml mleka
Kruszonka:
50g mąki
25g masła
łyżka cukru
Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru.
Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.
Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.
Dodajemy jajko i 3 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko.
Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie).
Wkładamy do natłuszczonej miski , przykrywamy folią do żywności
i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte cisto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części.
Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie).
Wkładamy do natłuszczonej miski , przykrywamy folią do żywności
i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte cisto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części.
Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz.
Chałkę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła.
Chałkę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła.
Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę
o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ok 35 minut (przykrywamy folią jeśli zacznie się spiekać).
Smacznego:-)
o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ok 35 minut (przykrywamy folią jeśli zacznie się spiekać).
Smacznego:-)
It's weekend so it's time for homemade cakes:-)
I have a great recipe for a delicious challah.
The best way to serve it is with homemade plum stew and milk or cocoa:-)
I can't imagine nothing better for breakfast:-)
I can't imagine nothing better for breakfast:-)
Challah:
Two big challahs
Ingredients:
50g of butter
20 g of fresh yeast
80g of sugar
450-500g of flour
1 packet of vanilla sugar
a pinch of salt
an egg
3 yolks
150 ml milk
Crumble topping:
50g of flour
25g of butter
1 spoon of sugar
Melt the butter and cool it. Put yeast in a mug with a teaspoon of sugar.
Mix it and let it rise.
Mix together the rest of sugar, flour, vanilla sugar and salt.
Add an egg and 3 yolks, yeast, butter and warm milk.
Mix it and let it rise.
Mix together the rest of sugar, flour, vanilla sugar and salt.
Add an egg and 3 yolks, yeast, butter and warm milk.
Knead dough until smooth and elastic (for about 10 minutes).
It should be thick and a bit sticky.
Put dough into a greasy bowl, cover with a clean cloth
and let it rise until dough has doubled in bulk.
Knead risen dough again. Divide into six parts and roll each part into long snakes:-)
Pinch the ends of three snakes together firmly and braid.
Put challahs on baking tray and leave in a warm place for rising.
It should be thick and a bit sticky.
Put dough into a greasy bowl, cover with a clean cloth
and let it rise until dough has doubled in bulk.
Knead risen dough again. Divide into six parts and roll each part into long snakes:-)
Pinch the ends of three snakes together firmly and braid.
Put challahs on baking tray and leave in a warm place for rising.
Crumble toppings: knead cold butter with flour and sugar so it looks like wet sand.
Sprinkle on challah.
Preheat oven to 190 degrees C (375 degrees F) and bake for about 35 minutes.
Enjoy:-)
Pięknej niedzieli Wam życzę:-)
Have a great Sunday:-)
Oj zaraz muszę coś zjeść bo patrząc na te smakowitości żołądek mi się ściska :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, a najlepiej chałeczkę:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Ja jeszcze nie zdążyłam upiec chlebka z Twojego przepisu, a tu taka chałka na dzień dobry. Koniecznie muszę nadrobić zaległości. Jesteś cudowna i pełna energii. Ja jeszcze nie wskoczyłam w codzienny rytm po wakacjach.
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa:-))) Ja mam takie fazy, jak mnie coś natchnie to piekę jak szalona, ale bywają chwile, że nie mam za grosz energii by coś w kuchni upichcić:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie i polecam tą chałkę bo jest pyszna:-)))
już czuję jej zapach.. moja babcia robiła taką aromatyczną chałkę!
OdpowiedzUsuńTo właśnie dla tego zapachu bardzo lubię piec drożdżowe ciasta:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Pyyyyyyycha :)
OdpowiedzUsuńMniam.
Pozdrawiam cieplutko.
:-))))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Uwielbiam drożdżowe ciasta,za ich cudowny zapach i smak. Twoja chałka bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))