środa, 20 września 2017

Parzybroda - zupa z kapusty:-)


Rok szkolny ruszył na całego,
a wraz z nim przybyło mi nieco obowiązków i mam coraz mniej czasu na gotowanie.
Dlatego stawiam na szybkie i proste przepisy.
I takim przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić.
Co powiecie na pyszną zupkę?

Parzybroda - zupa z młodej kapusty

Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
seler
10 średnich ziemniaków
mała cebula
średnia główka młodej białej kapusty lub kapusty włoskiej
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
200 g wędzonego boczku pokrojonego w dużą kostkę
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku

Wykonanie:

Myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, 
seler i ziemniaki w kostkę, a kapustę szatkujemy. Wrzucamy warzywa do garnka, 
zalewamy wodą (powinna je wszystkie zakryć), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. 
Gotujemy około 30 minut, najlepiej bez przykrycia, aż warzywa zmiękną. 
Boczek chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. 
Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany koperek.

Szybko, smacznie, idealnie dla wiecznie zapracowanych:-)


New school year has just started so I have a lot of new responsibilities
and as a result I have less time for cooking.
That is why I choose fast and easy recipes:-)
Such a recipe I have for you today:-)
Would you like some delicious and healthy soup?

Cabbage soup

Ingredients:
4 carrots
2 parsley roots
1 celery root
10 potatoes
1 small onion
1 white cabbage or savoy cabbage
5 grains of allspice
3-4 bay leaves
200 g of American bacon cut into cubes
salt and pepper
1 bunch of dill

Procedure:

Wash and peel all vegetables. Slice carrots and parsley roots.
Cube celery root and  chop cabbage. Put all vegetables into a pot
and add water to cover all vegetables. Add allspice and bay leaves.
Cook for 30 minutes without covering the pot until vegetables soften.
Fry bacon and put it into the pot. Add some salt, pepper and chopped dill.

Fast, easy and perfect for workaholics:-)






Miłego dnia:-))

Have a good day:-))

6 komentarzy:

  1. Smaka mi narobiłaś ;-) A dlaczego parzybroda? U mnie dziś bigos ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia skąd ta nazwa, ale na taką zupę tak się mówi w Wielkopolsce😉
      Pozdrawiam🤗

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam bo jest szybka i pyszna😋😋😋

      Usuń
  3. Zupa bardzo intrygująca i z nazwy i z wyglądu :)
    Świetne zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo😘 Zapewniam, że smak swojski pomimo nazwy😉😉

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...