wtorek, 13 września 2016

Chałka drożdżowa:-)

Domowy chleb jest u nas na stole codziennie,
chałkę natomiast piekę od wielkiego święta, choć bardzo ją lubię:-)



Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ponieważ nie jest to trudne ciasto do wykonania.
Ponadto uwielbiam piec drożdżowe ciasta, wyrabianie drożdżowego ciasta 
i ten zapach unoszący się w domu w czasie pieczenia, dla mnie są bezcenne!
Nie ma też nic lepszego niż kubek kakao i chałka z domowymi powidłami.
Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie:-))))
Przepis na chałkę znajdziecie TUTAJ.
Polecam serdecznie tą stronę (jeśli jeszcze jej nie znacie), 
dużo fajnych przepisów tam znajdziecie.


Homemade bread is on my table everyday
but with chalah it's different,  I don't serve it regularly, although I like it very much.
I love baking yeast cakes and bread, making yeast dough is the best relax for me,
and the smell is fantastic! The whole house smells like yeast!
I really don't know why I don't bake it more often because it's quite easy to bake,
and for me there's nothing better but a cup of hot cocoa and a piece of chalah
with homemade plum stew:-)))) Wow, I could have such breakfast every day!!
You can find the recipe HERE
I do recommend this site because there are a lot of nice recipes:-))))


Borysek załapał się na kilka zdjęć:-)
Bardzo go ciekawiło co tam Pancia upichciła i czy jemu też się troszkę skapnie
więc cały czas dzielnie chałki pilnował:-)))

Boris was lucky enough to get some shots:-)))
He was very curious about my baking and he guarded the chalah carefully 
because he hoped to get some of it:-))))








Miłego wtorku:-))
Have a good Tuesday:-))

16 komentarzy:

  1. Takie właśnie słodkości preferuję, moje dzieciaki zresztą również ;-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba dlatego, że to takie słodkości często jej nie robię, ale chyba lepsze właśnie takie słodkości������

      Usuń
  2. Mmmm...taka z ciepłym mleczkiem-coś pysznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten smak chałki pamiętam z dzieciństwa, była pyszna i do tego ciepłe mleko i kakao jak piszesz oraz babcine konfitury.Takich smaków nie zapomina się nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, tych smaków nie zapomina się nigdy:-)))))
      Pozdrawiam:-))))

      Usuń
  4. Cudowna, smakowita ta twoja chałeczka i domowa - to podstawa :)
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chałkę mogłabym jeść codziennie,popijając na zmianę kakao i kawą zbożową,albo zwykłą,pycha!Narobiłaś mi smaku kochana tymi zdjęciami,aż chciałoby się wgryźć w tę jeszcze ciepłą chałkę😁 Borysek pilnuj bo ja tam zaraz wskoczę po kawałek😉 👄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kawy zbożowej nie cierpię, chyba taki uraz z dzieciństwa mam:-))) Chałka jest przepyszna:-)))) Jak masz ochotę to wpadaj, chętnie się chałką podzielę:-)))))

      Usuń
  6. Zazdroszczę, że umiesz i chociaż czasami robisz ciasto drożdżowe, aż u mnie zapachniało.
    Mój piesek też wabił się Borys.
    Pozdrawiam gorąco.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe to chyba jedno z najłatwiejszych ciast, po prostu trzeba się do niego przekonać:-))) Ja uwielbiam zapach świeżo upieczonego pieczywa drożdżowego:-))) To taki bardzo domowy zapach:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  7. O tak chałka to pyszna sprawa:) nie dziwię się Borysowi że tak pilnuje blaszki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)))) Borys to pierwszy amator chałki:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  8. Pyszności :) Nie pamiętam , kiedy piekłam chałkę :) Chlebek i u mnie jest na porządku dziennym :) Anitko, korzystasz z przepisów z ,,O chlebie,, Elizy Mórawskiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)) Tak, bardzo często sięgam do książki Elizy Mórawskiej:-) Uwielbiam jej przepisy, zresztą gdy nie mam co robić to po prostu lubię tą książkę wertować:-))) Kilka razy na blogu w wpisach o pieczeniu chleba o niej wspominałam:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...