piątek, 4 listopada 2016

Today's specials - banana cake:-)


Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, domowe ciasto bananowe:-)))
W poprzednim poście mogliście to ciasto zobaczyć w całej okazałości,
ale zapomniałam o przepisie więc dzisiaj naprawiam swój błąd:-)))
Przepis ten dostałam od mojej sąsiadki, jest to ciasto bardzo proste 
i szybkie w wykonaniu czyli takie jakie lubię najbardziej:-)))

Ciasto bananowe mojej sąsiadki

Składniki:
2 dojrzałe banany
2 jakja
1 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. oleju
1/4 szkl. kwaśnego mleka (jogurtu lub śmietanki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szt. cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
ewentualnie orzechy i bakalie

Wykonanie:
Banany zgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Piec około 1h i 15 min w temperaturze 170 stopni.

Smacznego:-)))


Today, I would like to invite you for a piece of banana cake:-)))
In my last post you could see the whole cake,
but I forgot to give you the recipe, so here it is:-)
I got this recipe from my neighbor, it's very easy and fast to prepare:-)
In other words, the one that I like the best:-)

My neighbor's banana cake

Ingredients:
2 ripe bananas
2 eggs
1 glass of sugar
1 and 3/4 glasses of flour
1/2 glass of oil
1/4 glass of sour milk (yoghurt or cream)
1 teaspoonful of baking soda
1 vanilla sugar
1/2 teaspoonful of salt
if you like you can also add some nuts or raisins

Procedure:
Mash banana with a fork, add other ingredients and mix it all together:-)
Bake approximately for 1 hour and 15 minutes in 170 degrees Celsius.

Enjoy:-)))












Kawka w ulubionym kubku, kawałek domowego ciacha i ciekawa lektura
cóż więcej potrzeba do szczęścia???


A cup of coffee in your favorite cup, a piece of homemade cake and a good magazine
what else do you need to be happy???






Miłego weekendu:-)))
Have a great weekend:-)))

16 komentarzy:

  1. Ciasto bananowe i marchewkowe <3 moje ulubione !
    Świetnie wykonane zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te dwa cista to zdecydowanie moje jesienne wybory:-)))
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Ciasto robi się podobnie do moich muffinek bananowych, które uwielbiamy. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią dojrzałych bananów. Leżą te banany takie biedne i niechciane na paterze, aż wylądują w cieście ;-)
    Ach ten kubek i podkładka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Anetko, jest to niezły recycling bananów:-)))) Ja zawsze to ciasto robię gdy mam takie właśnie niechciane banany, nigdy nie kupuję bananów po to by to ciasto zrobić:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Oh what a lovely picture! Your blog is so beautiful...
    Love from Titti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much, to hear it from you it's a pleasure:-)))
      Greetings:-)))

      Usuń
  4. Pysznie, aromatycznie i klimatycznie :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam cieplutko:-)))))

      Usuń
  5. Pysznie wygląda, wspaniałe zdjęcia i przepiękne aranżacje. Ze zdjęć powoli wyłania się zapach zbliżających się świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, pachnie już u mnie świętami i nawet kilka świątecznych sesji już zdążyłam zrobić:-))) To taki cudowny czas, oczekiwanie na święta jest chyba w tym wszystkim najlepsze i smutno mi tylko, że w tym roku nie mogę się temu poświęcić w 100%:-(((
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  6. Jakie ładne zdjęcia, ja w sumie hmm nie jadłam jeszcze ciasta bananowego więc jestem ciekawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo:-))) Koniecznie upiec to ciasto bo jest pyszne:-))) Polecam:-)))

      Usuń
  7. Ciasto bananowe pycha i właśnie z tych NIECHCIANYCH bananów najlepsze , placuszki bananowe na śniadanie lubię.......a pojemnik na kawe zabieram i zmykam do siebie .....gdzie kupiony ?

    Pozdrawiam krynia9

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepszy sposób na recycling starych bananów:-)))
      Pojemnik na kawę pochodzi z Ib Laursen, ale niestety nie mogę sobie przypomnieć w którym sklepie go kupiłam bo już troszkę ze mną jest, a skleroza jak widać mnie dopada.
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  8. Ciasto wygląda smakowicie, do kawki jak znalazł, a zdjęcia cudne jak zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...