Było niebiesko ... to dzisiaj dla odmiany zrobi się czerwono na blogu:-)
A to wszystko za sprawą moich ulubionych owoców:-)
Za co kocham czerwiec?
Za truskawki, które uwielbiam:-)
A że tak krótko są z nami trzeba się nimi nacieszyć tak więc truskawki królują u nas
przez cały dzień, jemy je na śniadanie, obiad, deser i na kolację:-)
Aż do obrzydzenia:-)
A Wy lubicie truskawy?
Last post was blue, so today's will be red
because of my favorite fruit:-)
What do I love June for? For strawberries, of course:-)
They are available only for a short period
so right now we eat them for breakfast, lunch and even for dinner!
Until, we are fed up with them:-)
And what about you? Do you like strawberries?
Jako deser najczęściej serwuję sernik na zimno z truskawkami:-)
Pychotka:-)
Jak go przyrządzam? W bardzo prosty sposób:-)
Składniki:
1 kg zmielonego sera na sernik;
4 łyżki cukru pudru (lub mniej, zależy jaki chcecie osiągnąć efekt);
400ml śmietany kremówki;
3-4 łyżki żelatyny;
1 kubek kawy rozpuszczalnej;
1 opakowanie podłużnych biszkoptów;
dowolne owoce, np. truskawki, borówki, jeżyny, maliny
Przygotowanie:
Foremkę do tortu wykładam biszkoptami, które skraplam rozpuszczalną kawą by zmiękły.
Ser ubijam razem z cukrem pudrem. W innym naczyniu ubijam kremówkę z łyżką cukru.
Kremówkę dodaję do sera i całość mieszam. Dodaję żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie
(najpierw żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody by spęczniała,
po chwili zalewam wrzątkiem by się rozpuściła), masę dokładnie mieszam
i wykładam na biszkopty, następnie całość wkładam do lodówki.
Po wyciągnięciu dekoruję owocami i pozostałymi biszkoptami:-)
Lekki, szybki i bardzo smaczny deser więc Wam go serdecznie polecam:-)
And for desser I usually make a strawberry cheesecake without baking:-)
Yummy:-)
How do I prepare it? In a very easy way:-)
Ingredients:
1 kg of cheese;
4 spoons of powder sugar (more or less, depending how sweet you want it to be);
400ml of heavy cream;
3-4 spoons of gelatin;
1 mug of instant coffee;
1 packet of sponge biscuits (the long ones);
any fruit you want eg.: strawberries, raspberries, whortleberries.
Procedure:
Put sponge biscuits on the round baking pan, sprinkle them with coffee to soften them a bit.
Mix cheese with powder sugar. In the other bowl whip the cream with one spoon of sugar.
Add the whipped cream to the cheese and stir it with a spoon.
Next, add melted gelatin, stir again, put the cheese on the sponge biscuits
and cool it in the fridge for at least two hours.
Then decorate with fruit and the biscuits as you like:-)
It's fast, easy and very delicious:-)
Ale tu truskawkowo :) i jak pysznie. Piękną masz paterę, bardzo mi się spodobała.
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Dziękuję Ci bardzo...patera pochodzi ze sklepu Vanille Mynte:-)
UsuńPozdrawiam:-)
mmmmmmm ale pysznie :)))))))) właśnie zasiadłam do laptopa z miską truskawek :) włączam ...a moja Anitka truskawki serwuję :))) ja też pochłaniam je ,aż do obrzydzenia :))) z czekoladą ,lodami ,ciacho, kompocik co się tylko da :))))
OdpowiedzUsuńJaką masz cudowną ceramikę truskawkową :))) sweet fotki :) pozdrawia ,buziol Lidka
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa i cieszę się, że się tak z tym postem wpasowałam w Twój podwieczorek:-) Dzień bez truskawek to teraz dla mnie dzień stracony:-) Opychamy się ile wlezie:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Śliczna ta porcelana! Też zajadam truskawki, co sezon ile wlezie ;-) I zamrażam, żeby w zimie zajadać naleśniki z sosem truskawkowym. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Też już kilka kilogramów zamroziłam by było na zimę, ale jednak co świeże to świeże. Naleśniki z sosem truskawkowym...jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Hmm, ale zrobiło się smacznie- ja też uwielbiam truskawki, ale wychodzę z założenia, co za dużo , to nie zdrowo :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo niby tak, ale jak tu się nimi nie opychać gdy tak krótko z nami są???
UsuńPozdrawiam:-)
Kocham truskawki i lubię je jeść na wszelkie sposoby.Cudnie je zaprezentowałaś,a serniczek bym z chęcią zjadła,wygląda wyśmienicie😊 Piękna porcelana w truskaweczki😊 Ściskam mocno😚
OdpowiedzUsuńJak w wakacje przyjedziesz to serniczek będzie na Ciebie czekał:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Ojejj ale kusisz ;-)
UsuńSezon truskawkowy trwa! Ja też uwielbiam te czerwone słodziaki i zjadam pod każdą postacią:-)
OdpowiedzUsuńI oby jak najdłużej:-)))
UsuńGorgeous strawberries! And so beautifully styled.
OdpowiedzUsuńAmalia
xo
Thank you very much:-)
Usuńxoxoxo
Wow, ale zrobiłaś pyszne ciasto. Dzięki za ciekawy przepis. A porcelanę masz przepiękną.
OdpowiedzUsuńTruskawki bardzo lubię, nawet dziś zrobiłam z nich koktajl.
Pozdrawiam :-)
Dziękuję Ci bardzo, zachęcam do zrobienia tego sernika bo jest bardzo prosty i smaczny:-) Koktajl to i ja obowiązkowo - codziennie:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Czekolada i truskawki= ♥ :)
OdpowiedzUsuńNic więcej do szczęścia nie potrzeba...
UsuńTeż nie mogę sobie odmówić truskawek, są pyszne i krótko królują więc jedzmy do syta póki są! A zastawę masz odlotową!!! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńDokładnie, jedzmy skoro są:-)
UsuńDziękuję i pozdrawiam:-)
Mam tak samo!!! Łyżeczki masz boskie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Pozdrawiam:-)
UsuńBardzo ładna porcelana oraz łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, porcelana pochodzi z holenderskiej firmy Ter Steege natomiast łyżeczki to Katie Alice:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Uwielbiam truskawki zwłaszcza te nasze polskie:) pojawiające się wcześniej te zagraniczne to mają tylko zapach truskawki bo w smaku już za bardzo truskawek nie przypominają:) pychnie wygląda ten sernik na zimno ale na rzie muszę sobie odpuścić takie smakołyki:)
OdpowiedzUsuńW zasadzie tych zagranicznych nigdy nie kupuję, bo tak jak piszesz tylko wygląd mają ładny. Nie ma to jak nasze rodzime truskawy:-)
UsuńKusić Cię sernikiem nie będę choć chyba aż taki ciężki nie jest:-) Toż to sam ser:-)
Pozdrawiam:-)
Gdy są truskawki, to zgadzam sie-to jest RAJ:)
OdpowiedzUsuńPyszny, piękny tort!!!! I śliczna truskawkowa porcelana:)
ściskam i miłego dnia:)
Dziękuję i pozdrawiam:-)
UsuńMy truskawki jemy pasjami na wszystkie możliwe sposoby- od koktajli po ciasta. Ta porcelana jest boska! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTrzeba z nich korzystać póki są:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Serniczek wygląda i zapewne smakuje niebiańsko. Pięknie go ozdobiłaś i wykończenie wstążką dodaje mu bajkowości. Przepis skopiowałam na dysk :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu, sernik rzeczywiście jest pyszny więc polecam Ci go serdecznie:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Ale truskawkowo! Cudownie :)
OdpowiedzUsuń:-))))))))))) Dziękuję:-)))))))))))
Usuń