środa, 1 czerwca 2016

Truskawkowy raj:-)

Było niebiesko ... to dzisiaj dla odmiany zrobi się czerwono na blogu:-)
A to wszystko za sprawą moich ulubionych owoców:-)



Za co kocham czerwiec?
Za truskawki, które uwielbiam:-)
A że tak krótko są z nami trzeba się nimi nacieszyć tak więc truskawki królują u nas 
przez cały dzień, jemy je na śniadanie, obiad, deser i na kolację:-)
Aż do obrzydzenia:-)

A Wy lubicie truskawy?


Last post was blue, so today's will be red
because of my favorite fruit:-)

What do I love June for? For strawberries, of course:-)
They are available only for a short period 
so right now we eat them for breakfast, lunch and even for dinner!
Until, we are fed up with them:-)

And what about you? Do you like strawberries?






































Jako deser najczęściej serwuję sernik na zimno z truskawkami:-)
Pychotka:-)

Jak go przyrządzam? W bardzo prosty sposób:-)

Składniki:
1 kg zmielonego sera na sernik;
4 łyżki cukru pudru (lub mniej, zależy jaki chcecie osiągnąć efekt);
400ml śmietany kremówki;
3-4 łyżki żelatyny;
1 kubek kawy rozpuszczalnej;
1 opakowanie podłużnych biszkoptów;
dowolne owoce, np. truskawki, borówki, jeżyny, maliny

Przygotowanie:
Foremkę do tortu wykładam biszkoptami, które skraplam rozpuszczalną kawą by zmiękły.
Ser ubijam razem z cukrem pudrem. W innym naczyniu ubijam kremówkę z łyżką cukru.
Kremówkę dodaję do sera i całość mieszam. Dodaję żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie 
(najpierw żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody by spęczniała, 
po chwili zalewam wrzątkiem by się rozpuściła), masę dokładnie mieszam 
i wykładam na biszkopty, następnie całość wkładam do lodówki.
Po wyciągnięciu dekoruję owocami i pozostałymi biszkoptami:-)

Lekki, szybki i bardzo smaczny deser więc Wam go serdecznie polecam:-)


And for desser I usually make a strawberry cheesecake without baking:-)
Yummy:-)

How do I prepare it? In a very easy way:-)

Ingredients:
1 kg of cheese;
4 spoons of powder sugar (more or less, depending how sweet you want it to be);
400ml of heavy cream;
3-4 spoons of gelatin;
1 mug of instant coffee;
1 packet of sponge biscuits (the long ones);
any fruit you want eg.: strawberries, raspberries, whortleberries.

Procedure:
Put sponge biscuits on the round baking pan, sprinkle them with coffee to soften them a bit.
Mix cheese with powder sugar. In the other bowl whip the cream with one spoon of sugar.
Add the whipped cream to the cheese and stir it with a spoon.
Next, add melted gelatin, stir again, put the cheese on the sponge biscuits 
and cool it in the fridge for at least two hours. 
Then decorate with fruit and the biscuits as you like:-)

It's fast, easy and very delicious:-)








35 komentarzy:

  1. Ale tu truskawkowo :) i jak pysznie. Piękną masz paterę, bardzo mi się spodobała.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo...patera pochodzi ze sklepu Vanille Mynte:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. mmmmmmm ale pysznie :)))))))) właśnie zasiadłam do laptopa z miską truskawek :) włączam ...a moja Anitka truskawki serwuję :))) ja też pochłaniam je ,aż do obrzydzenia :))) z czekoladą ,lodami ,ciacho, kompocik co się tylko da :))))
    Jaką masz cudowną ceramikę truskawkową :))) sweet fotki :) pozdrawia ,buziol Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa i cieszę się, że się tak z tym postem wpasowałam w Twój podwieczorek:-) Dzień bez truskawek to teraz dla mnie dzień stracony:-) Opychamy się ile wlezie:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Śliczna ta porcelana! Też zajadam truskawki, co sezon ile wlezie ;-) I zamrażam, żeby w zimie zajadać naleśniki z sosem truskawkowym. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Też już kilka kilogramów zamroziłam by było na zimę, ale jednak co świeże to świeże. Naleśniki z sosem truskawkowym...jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Hmm, ale zrobiło się smacznie- ja też uwielbiam truskawki, ale wychodzę z założenia, co za dużo , to nie zdrowo :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niby tak, ale jak tu się nimi nie opychać gdy tak krótko z nami są???
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Kocham truskawki i lubię je jeść na wszelkie sposoby.Cudnie je zaprezentowałaś,a serniczek bym z chęcią zjadła,wygląda wyśmienicie😊 Piękna porcelana w truskaweczki😊 Ściskam mocno😚

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w wakacje przyjedziesz to serniczek będzie na Ciebie czekał:-)
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  6. Sezon truskawkowy trwa! Ja też uwielbiam te czerwone słodziaki i zjadam pod każdą postacią:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorgeous strawberries! And so beautifully styled.
    Amalia
    xo

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale zrobiłaś pyszne ciasto. Dzięki za ciekawy przepis. A porcelanę masz przepiękną.
    Truskawki bardzo lubię, nawet dziś zrobiłam z nich koktajl.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo, zachęcam do zrobienia tego sernika bo jest bardzo prosty i smaczny:-) Koktajl to i ja obowiązkowo - codziennie:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  9. Czekolada i truskawki= ♥ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba...

      Usuń
  10. Też nie mogę sobie odmówić truskawek, są pyszne i krótko królują więc jedzmy do syta póki są! A zastawę masz odlotową!!! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jedzmy skoro są:-)
      Dziękuję i pozdrawiam:-)

      Usuń
  11. Mam tak samo!!! Łyżeczki masz boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładna porcelana oraz łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, porcelana pochodzi z holenderskiej firmy Ter Steege natomiast łyżeczki to Katie Alice:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  13. Uwielbiam truskawki zwłaszcza te nasze polskie:) pojawiające się wcześniej te zagraniczne to mają tylko zapach truskawki bo w smaku już za bardzo truskawek nie przypominają:) pychnie wygląda ten sernik na zimno ale na rzie muszę sobie odpuścić takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie tych zagranicznych nigdy nie kupuję, bo tak jak piszesz tylko wygląd mają ładny. Nie ma to jak nasze rodzime truskawy:-)
      Kusić Cię sernikiem nie będę choć chyba aż taki ciężki nie jest:-) Toż to sam ser:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  14. Gdy są truskawki, to zgadzam sie-to jest RAJ:)
    Pyszny, piękny tort!!!! I śliczna truskawkowa porcelana:)
    ściskam i miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. My truskawki jemy pasjami na wszystkie możliwe sposoby- od koktajli po ciasta. Ta porcelana jest boska! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba z nich korzystać póki są:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  16. Serniczek wygląda i zapewne smakuje niebiańsko. Pięknie go ozdobiłaś i wykończenie wstążką dodaje mu bajkowości. Przepis skopiowałam na dysk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, sernik rzeczywiście jest pyszny więc polecam Ci go serdecznie:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...