Jakiś czas temu jedna z moich wiernych czytelniczek, Lidka (Polterek),
podzieliła się ze mną swoim przepisem na mleczny chlebek:-)
A ponieważ takiego chlebka jeszcze nie piekłam postanowiłam z przepisu skorzystać:-)
Choć ja go troszkę zmieniłam, bo zamiast drożdży użyłam zakwasu.
Składniki na 2 chlebki:
1kg mąki;
1 litr mleka;
2 opakowania drożdży instant;
duża łyżka soli, łyżeczka cukru;
ziarna słonecznika, siemię lniane.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrem.
Jak wyrosną połączyć z mąką, resztą mleka (najlepiej ciepłego) i ziarnami.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by "ruszyło", można wykorzystać miskę tupperware:-)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włorzyć chleb na 10 minut,
zmniejszyć temperaturę do 175-180 stopni i piec jeszcze 35-40 minut:-)
Smacznego:-)
Wielkie dzięki Lidka za podzielenie się przepisem:-)
Chlebek jest pyszny:-)
Some time ago, one of my devoted readers, Lidka
shared her recipe for milk bread:-)
And since I had never made such bread before I decided to use her recipe:-)
However I changed it a bit because instead of dry yeast I used sourdough.
Ingredients for two loaves:
1 kg of flour;
1 liter of milk;
2 packets of dry yeast;
a big tablespoon of salt, a teaspoon of sugar;
sunflower seeds, flaxseed
Procedures:
Melt yeast with sugar in a cup of warm milk.
When they are ready mix them with flour, the left milk (it should be warm) and seeds.
Cover the dough with a kitchen towel and leave it for rising.
If you have a tupperware bowl you can use it:-)
Preheat the oven to 200 degrees Centigrades, put the bread for 10 minutes,
lower the temperature to 175-180 degrees Centigrades and bake it for 35-40 minutes.
Enjoy your homemade bread:-)
Thank you Lidka for sharing this delicious recipe with us:-)
Miłego weekendu z domowymi wypiekami Wam życzę:-)
Have a good weekend with homemade cakes and bread:-)
Uwielbiam swojski chlebek i często go piekę. Takiego na mleku jeszcze nigdy nie robiłam, mój ulubiony to na maślance i miodzie :) Z przyjemnością wypróbuję ten przepis z mlekiem. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Oj, ja trochę podziębiona jestem i nic na pewno nie będę piekła, ale zapach dochodzi aż do mnie :-)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś smaka kochana.kiedyś wypróbuję ten przepis, ale to już na swoim ;-)
OdpowiedzUsuńChyba kiedyś muszę w końcu spróbować upiec własny chlebek, tak kusisz ;-) Chociaż ja ostatnio z racji diety mało chleba wcinam.
OdpowiedzUsuńJa sobie przepis wezmę I upiekę chleb. To naczynie mi się bardzo podoba.To chyba chlebka?Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, zjadła! i mlekiem popiła zimnym :)
OdpowiedzUsuńbuźka
Musi być przepyszny, bo wyglada po prostu kusząco:)
OdpowiedzUsuńściskam weekendowo:)
Wyobrażam sobie jak musi smakować i pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńJeśli jest tak pyszny jak pięknie wygląda to to chyba niebie w gębie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnue też pięknie smakuje:)
OdpowiedzUsuńBuziaki Aga z Różanej
Pięknie wygląda i pewnue też pięknie smakuje:)
OdpowiedzUsuńBuziaki Aga z Różanej
Narobiłaś mi smaku tym chlebkiem. Ja piekę chleb w automacie.Twój przepis wkrótce wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a do tego pomidor malinowy mniam.
OdpowiedzUsuńJa zabieram się za ciasto z rabarbarem :-)
Miłej niedzieli :-)
Zapach chlebka czuć, aż do Nowego Targu :) Prezentuje się przepięknie w tym chlebaczki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChlebek wspaniały, a i chlebak super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie
Wygląda przepysznie. Już sobie wyobrażam taką chrupiącą skórkę z masłem. pycha! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń