sobota, 18 czerwca 2016

Chleb Lidki

Jakiś czas temu jedna z moich wiernych czytelniczek, Lidka (Polterek), 
podzieliła się ze mną swoim przepisem na mleczny chlebek:-)




A ponieważ takiego chlebka jeszcze nie piekłam postanowiłam z przepisu skorzystać:-)
Choć ja go troszkę zmieniłam, bo zamiast drożdży użyłam zakwasu.

Składniki na 2 chlebki:
1kg mąki;
1 litr mleka;
2 opakowania drożdży instant;
duża łyżka soli, łyżeczka cukru;
ziarna słonecznika, siemię lniane.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrem.
Jak wyrosną połączyć z mąką, resztą mleka (najlepiej ciepłego) i ziarnami.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by "ruszyło", można wykorzystać miskę tupperware:-)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włorzyć chleb na 10 minut, 
zmniejszyć temperaturę do 175-180 stopni i piec jeszcze 35-40 minut:-)
Smacznego:-)

Wielkie dzięki Lidka za podzielenie się przepisem:-)
Chlebek jest pyszny:-)


Some time ago, one of my devoted readers, Lidka 
shared her recipe for milk bread:-)
And since I had never made such bread before I decided to use her recipe:-)
However I changed it a bit because instead of dry yeast I used sourdough.

Ingredients for two loaves:
1 kg of flour;
1 liter of milk;
2 packets of dry yeast;
a big tablespoon of salt, a teaspoon of sugar;
sunflower seeds, flaxseed

Procedures:
Melt yeast with sugar in a cup of warm milk.
When they are ready mix them with flour, the left milk (it should be warm) and seeds.
Cover the dough with a kitchen towel and leave it for rising.
If you have a tupperware bowl you can use it:-)
Preheat the oven to 200 degrees Centigrades, put the bread for 10 minutes,
lower the temperature to 175-180 degrees Centigrades and bake it for 35-40 minutes.
Enjoy your homemade bread:-)

Thank you Lidka for sharing this delicious recipe with us:-)








Miłego weekendu z domowymi wypiekami Wam życzę:-)

Have a good weekend with homemade cakes and bread:-)

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam swojski chlebek i często go piekę. Takiego na mleku jeszcze nigdy nie robiłam, mój ulubiony to na maślance i miodzie :) Z przyjemnością wypróbuję ten przepis z mlekiem. Dziękuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja trochę podziębiona jestem i nic na pewno nie będę piekła, ale zapach dochodzi aż do mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj narobiłaś smaka kochana.kiedyś wypróbuję ten przepis, ale to już na swoim ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba kiedyś muszę w końcu spróbować upiec własny chlebek, tak kusisz ;-) Chociaż ja ostatnio z racji diety mało chleba wcinam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja sobie przepis wezmę I upiekę chleb. To naczynie mi się bardzo podoba.To chyba chlebka?Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadłabym, zjadła! i mlekiem popiła zimnym :)
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być przepyszny, bo wyglada po prostu kusząco:)
    ściskam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyobrażam sobie jak musi smakować i pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli jest tak pyszny jak pięknie wygląda to to chyba niebie w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda i pewnue też pięknie smakuje:)
    Buziaki Aga z Różanej

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda i pewnue też pięknie smakuje:)
    Buziaki Aga z Różanej

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi smaku tym chlebkiem. Ja piekę chleb w automacie.Twój przepis wkrótce wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, a do tego pomidor malinowy mniam.
    Ja zabieram się za ciasto z rabarbarem :-)
    Miłej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapach chlebka czuć, aż do Nowego Targu :) Prezentuje się przepięknie w tym chlebaczki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek wspaniały, a i chlebak super :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie:-)
    Pozdrawiam niedzielnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie. Już sobie wyobrażam taką chrupiącą skórkę z masłem. pycha! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...