wtorek, 11 sierpnia 2015

Jak zrobić szybki, pyszny, letni deser:-)

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na idealny letni deser, 
czyli tartę jogurtową z malinami:-)




Bardzo często w upalne dni robię prosty deser z jogurtu typu greckiego, 
a mianowicie miksuję jogurtu z cukrem pudrem
(2 łyżki, ale wszystko zależy od tego jak słodki chcecie deser), 
i mieszam z dwoma łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny, 
wlewam do pucharków i dodaję owoce takie jak borówki, maliny czy brzoskwinie. 
Jest to błyskawiczny a jednocześnie smaczny deser:-)
Pomyślałam, że można by na bazie tego deseru zrobić tartę.
Większość kremów do tart bazuje na białej czekoladzie, albo na serku mascarpone,
nie przeczę, są to smaczne kremy, ale jak dla mnie za ciężkie.
Więc je trochę odchudziłam:-) 

Tarta jogurtowa z malinami

Ciasto:
125 g mąki 
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
75 g cukru
1 żółtko

Krem:
1 duży jogurt typu greckiego
3 łyżeczki żelatyny
2 do 4 łyżki cukru pudru
maliny

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść lub połączyć w malakserze czy też w mikserze.
Pamiętamy by wyrabiać je jak najkrócej.
Formę do tarty wylepić ciastem.
Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do jogurtu dodaj cukier, zmiksuj i dodaj rozpuszczoną żelatynę, 
wylej na ostudzony spód, udekoruj malinami.
Wstaw na 2-3 godziny do lodówki:-)

To ostatnio nasz ulubiony deserek:-)
Smacznego:-)
                                                                                                                                                                        

Today, I'm going to share with you an easy recipe for a summer dessert,
yoghurt and raspberry tart:-)
When it's hot I usually prepare a very easy dessert:
I take some yoghurt, add some sugar (as much as you want),
 mix it and add two teaspoons of liquid gelatin, pour it into the glasses, add some fruit,
such as peaches, whortleberries or raspberries and cool it in the fridge.
Fast and easy dessert is ready:-)
I thought that I can make a tart with this yoghurt base.
In most of the tart recipes the cream is made of white chocolate or mascarpone cheese,
which is too heavy for me so I decided to go for a lighter version.

Yoghurt and raspberry tart

Pie:
125 g flour
125 g cold butter, cut into cubes
75 g sugar
1 egg yolk

Cream:
 1 big yoghurt
3 teaspoons of gelatin
2 to 4 spoons of powder sugar
raspberries

Procedure:
Knead the pie ingredients or mix them in the food processor.
Remember not to knead for too long.
Line the tart mould with pastry.
Bake for 20-25 minutes - 180 degrees Centigrades.

Mix yoghurt with sugar and add liquid gelatin.
Pour it on the cold pie, add some raspberries and cool it in the fridge for 2-3 hours.

It's our favourite dessert:-)
Enjoy:-)





















24 komentarze:

  1. Świetnie wygląda :)) i jak pięknie sfotografowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow this looks amazing!! I'm sure it was delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tarty nie są moją mocną stroną :-( Podziwiam że chce Ci się pichcić w taki upał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wakacje to jedyny czas kiedy mogę coś pichcić więc upał mi nie przeszkadza. A, że coraz bardziej mi się pichcenie podoba to się wyżywam w kuchni:-)

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda, a na takie upaly deserek w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda! Masz podłużną formę z wyciąganym dnem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nie polecam. Myślałam, że to świetne rozwiązanie jednak w trakcie pieczenia jak masło się topi, kapie na dno piekarnika i się przypieka. Nie bardzo wiem jak temu zaradzić.
      Jeśli się użyje papieru do pieczenia to tarta traci na wyglądzie:-(
      Tak więc chyba lepiej kupić formę w całości.
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  6. deserek, potwierdzam, jest obłędny. regularnie go powtarzam w domu. a od syropu Nicolas Vahe juz chyba jestem uzależniona. kawka bez niego, jakoś już mi nie smakuje.
    cudne zdjęcia, takie magiczne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że deserek Ci zasmakował:-)
      Ja syrop kupiłam ponieważ normalnie kawy nie piję i pomyślałam, że może z syropem
      będę w stanie choć jedną filiżankę kawy wypić, jednak nic z tego...jakoś mi nie podchodzi.
      Ale kawosze, którzy nas odwiedzają twierdzą, że jest rewelacyjny.
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  7. Jeszcze syropu nie próbowałam, nie mam pojęcia czemu. Muszę to nadrobić.
    Tarta wygląda obłędnie, wcale nie widać że jest w wersji light ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz kawę to syrop Ci zasmakuje, ja niestety nie przekonałam się do kawy nawet
      z syropem:-(

      Usuń
  8. a mi sie tak chce ciasta:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, dziękuję Ci za ten przepis:) skorzystam na pewno, bo wygląda przepysznie!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, this looks amazing, actually almost too pretty to eat!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie i zapewne smakuje jeszcze lepiej:-) Cudne fotki

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pięne zdjęcia, tarta wygląda wyśmienicie i pewnie tak smakuje.Zapisze sobie ten przepis i przy jakiejś okazji wykorzystam, bo na codzień trzymam dietę, ale od święta mogę sobie pofolgować :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam, że trzymasz dietę ponieważ nie raz na diecie byłam więc wiem jakie to czasami trudne:-) Trzymam kciuki:-) A przy jakimś święcie deserek wypróbuj bo z jogurtem nie jest taki ciężki:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...