wtorek, 9 czerwca 2020

Skośny deser:-)



Ponownie witam się z Wami na słodko,
ale nic nie poradzę na to, że teraz mam czas by ciągle coś w kuchni pichcić:-)
Tym razem zrobiłam bardzo prosty deserek z galaretek i śmietanki.
By uzyskać efekt skosu, filiżanki włożyłam ukosem do blachy na muffinki.
Taki prosty trick, a daje taki fajny efekt.
Spróbujcie, a gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni:-)

Deserek z galaretek:-)

Składniki:
500ml kremówki
1 galaretka agrestowa
250 ml wody
1 galaretka malinowa lub truskawkowa
500ml wody
odrobina bitej śmietany do dekoracji

Wykonanie:
Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie zaczynała tężeć ubić kremówkę i wlać galaretkę.
Wymieszać. Nałożyć do szklanek lub filiżanek.
By uzyskać efekt skosu, filiżanki ułożyć bokiem w formie do muffinek.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Rozpuścić czerwoną galaretkę. Odstawić do ostygnięcia.
Wylać na zimną masę śmietanową.
Schłodzić. Udekorować bitą śmietaną, odrobiną czekolady 
i ewentualnie kwiatami sezonowymi:-)

Smacznego:-))


Here I am again and again it's sweet on my blog:-)
Well, I do have some time now that I can spend in my kitchen so I just can't help it.
Today, I want to share with you a recipe for a funny and fast summer dessert:-)
It's so easy to make but I can assure you that your guests will be delighted:-)

Funny - jelly desserts:-)

Ingredients:
500ml heavy cream
1 gooseberry jelly
250 ml water
1 raspberry or strawberry jelly
500ml water
some whipped cream for decorations

Procedure:
Dissolve gooseberry jelly in 250 ml of hot water.
Let it cool. Whip cream and add cold, bit stiffen jelly. Mix it all.
Pour it into glasses. To get slanting effect place the cups at an angle in a muffin pan.
Let them cool in the fridge. Dissolve red jelly. Let it cool.
Pour cold jelly on the cream mousse and cool again. 
Decorate with whipped cream and seasonal flowers 
and sprinkle with chocolate:-)

Enjoy:-)




Dobrego dnia Wam życzę i dziękuję za odwiedziny:-))

Have a good day and thank you for stopping by:-))

10 komentarzy:

  1. Wyglada bajecznie :) oczy mają swoją uczte :) robie podobne deserki tylko zamiast kremówki daje jogurt grecki- reszta tak samo :) / no bez tej wspaniałej dekoracji, ale w tym to Cie nie dogonię / :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem zdecydowanie bardziej lightowa wersja, muszę się na taką przerzucić:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  2. Smakowite:-) U nas też na okrągło coś słodkiego na tapecie.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kwarantanna jest zgubna dla naszych figur:-(((
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  3. Efekt deseru jest niesamiwity, świetny miałaś pomysł na przygotowanie tego smakołyku.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ale pomysł nie jest mój. W internecie krąży już od lat, mi dopiero teraz udało się go zrobić:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  4. Bardzo efektownie wygląda :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anitko deser wygląda bardzo apetycznie.:) Jak tu nie zgłodnieć zaglądając na Twój blog?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...