Dawno nie było tu żadnego ciacha więc dziś mam dziś dla Was coś słodkiego:-))
Taki oto pyszny a jednocześnie lekki torcik z malinami:-)
Maliny pochodzą z mojego ogródka.
A przepis na tort znalazłam na instagramie u Małgosi @land_mal
Torcik czekoladowy z malinami
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Krem:
550ml kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g malin
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
Do ubitych białek dodać żółtka i ubić. Dodać w 3 turach mąkę wymieszaną z kakao
i mąką ziemniaczaną.Wymieszać delikatnie. Dodać olej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 30 minut.
Po upieczeniu upuścić tortownicę z biszkoptem z wysokości 40cm na podłogę
lub blat roboczy. Wystudzić i wyjąć z blachy. Ciasto przekroić na dwie części.
Krem: żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia.
Po tym czasie wstawić naczynie do wrzątku i rozpuścić żelatynę.
Ubić na sztywno kremówkę i mascarpone. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier puder.
Dodać jedną łyżeczkę masy do żelatyny, wymieszać dodać kolejną łyżeczkę i wymieszać.
Wlać do masy i zmiksować, żeby nie było grudek. Odłożyć kilka łyżek masy,
do reszty masy dodać maliny i delikatnie wymieszać. Spód ciasta włożyć do tortownicy,
wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, na wierzch położyć masę, wyrównać
i zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić, przed podaniem ozdobić malinami...
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Krem:
550ml kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g malin
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
Do ubitych białek dodać żółtka i ubić. Dodać w 3 turach mąkę wymieszaną z kakao
i mąką ziemniaczaną.Wymieszać delikatnie. Dodać olej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 30 minut.
Po upieczeniu upuścić tortownicę z biszkoptem z wysokości 40cm na podłogę
lub blat roboczy. Wystudzić i wyjąć z blachy. Ciasto przekroić na dwie części.
Krem: żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia.
Po tym czasie wstawić naczynie do wrzątku i rozpuścić żelatynę.
Ubić na sztywno kremówkę i mascarpone. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier puder.
Dodać jedną łyżeczkę masy do żelatyny, wymieszać dodać kolejną łyżeczkę i wymieszać.
Wlać do masy i zmiksować, żeby nie było grudek. Odłożyć kilka łyżek masy,
do reszty masy dodać maliny i delikatnie wymieszać. Spód ciasta włożyć do tortownicy,
wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, na wierzch położyć masę, wyrównać
i zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić, przed podaniem ozdobić malinami...
I'm here today to share a great recipe for a light and delicious cake:-)
The cake is full of raspberries from my garden.
The recipe comes from Instagram, it's by Małgosia @land_mal
Chocolate cake with raspberries
Ingredients:
Cake:
4 eggs
3/4 glass of sugar
1/3 glass of flour
3 spoons of cocoa
1 spoon of potato flour
1 spoon of oil
Cream:
550ml heavy cream
250 g mascarpone
4 spoons of icing sugar
1 teaspoon of vanilla flavour
300g raspberries
3 teaspoons of gelatine
50 ml water
Procedure:
Cake: Whip white eggs, add sugar gradually. Next, add yolks and mix.
Then add flour mixed with cocoa and potato flour in three steps.
Stir gently. Finally, add oil and mix gently.
Stir gently. Finally, add oil and mix gently.
Use baking paper on the bottom of the mould.
Pour the dough and bake it for 30 minutes in 170 degrees Celsius.
After baking drop it from 40 cm. Cool it and cut into two halves.
Cream: pour gelatine with cold water and put aside.
Then put it into boiling water until it dissolves.
Whip cream with mascarpone. Add vanilla flavour and icing powder.
Next, add one teaspoon of cream to gelatine and mix it.
Add another teaspoon of cream and mix it again.
Pour gelatine into cream and stir.
Put aside some spoons of cream for the top of the cake.
Put aside some spoons of cream for the top of the cake.
Add raspberries to the rest of the cream, stir gently.
Pour the cream with raspberries on one half of the cake, cover with the other half.
Pour the rest of the cream and decorate with chocolate and raspberries.
Torcik wygląda przepysznie.:) Serdeczności Anitko.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze się podoba:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Parz kawke, już pędzę:)
OdpowiedzUsuńWstawiam wodę:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Torcik wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Piękny tort, w połączeniu z tą paterą wygląda bardzo elegancko. Uwielbiam maliny w słodkich wypiekach, ostatnio robiłam ptysie z identycznym nadzieniem, tylko bez żelatyny. Pychotka:)))
OdpowiedzUsuńPtysie uwielbiam, choć mam problem z ich pieczeniem. Ne bardzo mi wychodzą...najczęściej są sflaczałe:-(((
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Zawsze mnie skusisz cudnym łakociem, a jeszcze maliny tu czuję. Wygląd i smak na pewno na sześć.:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie.:))
Torcik szybko zniknął więc myślę, że chyba był dobry:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)