Przy niedzieli zapraszam Was Moi Drodzy
na pyszne domowe drożdżówki z truskawkami:-)
Drożdżóweczki po prostu rozpływają się w ustach.
Jak tylko zaczęłam je piec, wiem,
że żadna kupna drożdżówka nie jest w stanie dorównać tym domowym,
a te prosto wyciągnięte z piekarnika to po prostu niebo w gębie:-)
Tak więc spróbujcie, a sami się przekonacie jakie to jest pyszne:-)
Domowe drożdżówki
Składniki:
400 g mąki
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 jajka
40 ml oleju
50 g roztopionego masła
szczypta soli
dowolne owoce
kruszonka
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Z drożdży, cukrem i mleka zrobić rozczyn.
Rozczyn i jajka dodać do mąki, wyrobić ciasto. Na końcu dodać olej i masło.
Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować kulki,
odstawić do wyrośnięcia. Spłaszczyć kule na środku.
Położyć owoce, posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
It's Sunday so it's good to have some homemade cakes ready to serve:-)
That's why I would like to share a very simple recipe for yeast buns:-)
Buns are simply mouth watering.
Since I started baking them I won't buy any buns
because they will never measure up my homemade cakes:-)
Just try baking them once and you will bake them again:-)
Homemade Buns
Ingredients:
400 g flour
25 g yeast
150 ml warm milk
50 g sugar
2 eggs
40 ml oil
50 g melted butter
a pinch of salt
any fruit
crumble topping
Procedure:
Prepare sourdough out of milk, yeast and sugar.
Put the flour and salt into the mixer bowl. Add sourdough, eggs and mix the dough.
Then add oil and again mix the dough. If it's too stiff, add some more milk or water.
Cover it with a tea towel and leave for rising.
When it's ready cut the dough into 12 pieces and make small balls.
Leave for rising. Flat the balls in the middle, add some fruit,
sprinkle with crumble topping.
Bake for 20-25 minutes in 180 degrees C.
Pięknej i słodkiej niedzieli Wam życzę:-))
Have a good and sweet Sunday:-))
ZAWSZE ZROBISZ SMACZKA ;))
OdpowiedzUsuńI o to chodzi:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))))
Skusiłaś mnie. Ostatnio mało piekę ale może drożdżówki...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie:)
A ja właśnie teraz piekę więcej bo mam nieco więcej czasu:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Ale kusisz pięknie podanymi drożdżówkami... Pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj przepis, a zobaczysz, że było warto:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Drożdżówki wyglądają obłędnie, z wielką ochotą skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Anitko <3
Koniecznie je wypróbuj:-))) Myślę, że będą smakowały Twoim domownikom:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Mogę sobie jedynie wyobrazić ten zapach! Z pewnością jest obłędny! :)
OdpowiedzUsuńTego niestety nie da się przekazać na zdjęciach:-(((
UsuńPozdrawiam:-)))
Już wyobrażam sobie ich zapach, ten zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Bardzo kuszący przepis. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj bo drożdżówki są naprawdę pyszne i do tego w gratisie dostajesz zapach:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))