sobota, 1 lipca 2017

Tort Cappuccino



Witajcie Kochani,
dzisiaj bedzie bardzo słodko:-)))
W końcu jest weekend więc trzeba pomyśleć o słodkich wypiekach.
Poproponuję tort Cappuccino.
Nie jest trudny do wykonania więc polecam serdecznie.

Tort Cappuccino

Składniki:

Ciasto:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną wrzątku

Krem:
4 kremówki
4 szt śmietan fix
1 cukier waniliowy
1 opakowanie cappuccino (najlepsze o smaku Brendy)

Wykonanie:
Ciasto: Ubić białka z odrobiną soli.
Dodać cukier nadal ubijając, następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i ręcznie wymieszać z masą jajeczną.
Na końcu dodać kawę i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 100 stopni, włożyć tortownicę z ciastem
i ustawić piekarnik na 180 stopni. Piec około 30-40 min.

Krem: Ubić śmietankę, dodać śmietan fix i cukier waniliowy. 
Na końcu dodać cappuccino.
Krem gotowy:-) Można dodać różne sezonowe owoce.


Hello:-))
Today I have for you a very sweet post:-)
It's weekend so it's good to spoil your beloved ones with a homemade cake:-)
I suggest Cappucino Cake:-)
It's not difficult to make, but it's delicious so I recommend it to you:-)

Cappuccino Cake

Ingredients:

Cake:
6 eggs
1 glass of sugar
1 glass of potato flour
2 spoons of flour
1 teaspoon of baking soda
2 teaspoons of instant coffee melted in boiled water

Cream:
800 ml of heavy cream
1 packet of gelatine fix
1 vanilla sugar
1 packet of cappuccino (Brendy is the best)

Procedure:
Whip whites with a pinch of salt.
Add sugar while whipping, then add yolks and go on whipping.
Sieve flour with baking soda, and mix it with the whipped eggs with a spoon.
Finally, add coffee and mix it.
Preheat the oven to 100 degrees Celcius,
put the baking tray and set the oven to 180 degrees.
Bake for about 30-40 minutes.

Cream: Whip the cream, add gelatine fix and vanilla sugar. 
Finally, add cappuccino.
The cream is ready:-) You can also add season fruit:-)










Dobrego weekendu:-)

Have a good weekend:-)

9 komentarzy:

  1. Och cudowny, jeszcze muszę poczekać z jego upieczeniem, bo piekarnika brak :(
    Ale jak tylko dotrze, zabieram się do pracy :)
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja kuchnia Justynko aż się prosi o wypieki:-))) Zapewne jak już piekarnik dojedzie to zaszalejesz:-)))
      Pozdrawiam:-))

      Usuń
  2. Mmmmmm, królestwo dla podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wart grzechu:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  3. Prezentuje się świetnie, ale powiedz - nie kroiło się go z trudnością? :) Wydaje się bardzo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...