Witajcie Kochani,
W końcu jest weekend więc trzeba pomyśleć o słodkich wypiekach.
Poproponuję tort Cappuccino.
Nie jest trudny do wykonania więc polecam serdecznie.
Tort Cappuccino
Składniki:
Ciasto:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną wrzątku
Krem:
4 kremówki
4 szt śmietan fix
1 cukier waniliowy
1 opakowanie cappuccino (najlepsze o smaku Brendy)
Wykonanie:
Ciasto: Ubić białka z odrobiną soli.
Dodać cukier nadal ubijając, następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
Dodać cukier nadal ubijając, następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i ręcznie wymieszać z masą jajeczną.
Na końcu dodać kawę i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 100 stopni, włożyć tortownicę z ciastem
i ustawić piekarnik na 180 stopni. Piec około 30-40 min.
i ustawić piekarnik na 180 stopni. Piec około 30-40 min.
Krem: Ubić śmietankę, dodać śmietan fix i cukier waniliowy.
Na końcu dodać cappuccino.
Krem gotowy:-) Można dodać różne sezonowe owoce.
Hello:-))
Today I have for you a very sweet post:-)
It's weekend so it's good to spoil your beloved ones with a homemade cake:-)
I suggest Cappucino Cake:-)
It's not difficult to make, but it's delicious so I recommend it to you:-)
Cappuccino Cake
Ingredients:
Cake:
6 eggs
1 glass of sugar
1 glass of potato flour
2 spoons of flour
1 teaspoon of baking soda
2 teaspoons of instant coffee melted in boiled water
Cream:
800 ml of heavy cream
1 packet of gelatine fix
1 vanilla sugar
1 packet of cappuccino (Brendy is the best)
Procedure:
Whip whites with a pinch of salt.
Add sugar while whipping, then add yolks and go on whipping.
Sieve flour with baking soda, and mix it with the whipped eggs with a spoon.
Finally, add coffee and mix it.
Preheat the oven to 100 degrees Celcius,
put the baking tray and set the oven to 180 degrees.
Bake for about 30-40 minutes.
Add sugar while whipping, then add yolks and go on whipping.
Sieve flour with baking soda, and mix it with the whipped eggs with a spoon.
Finally, add coffee and mix it.
Preheat the oven to 100 degrees Celcius,
put the baking tray and set the oven to 180 degrees.
Bake for about 30-40 minutes.
Cream: Whip the cream, add gelatine fix and vanilla sugar.
Finally, add cappuccino.
The cream is ready:-) You can also add season fruit:-)
Dobrego weekendu:-)
Have a good weekend:-)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-)))
UsuńOch cudowny, jeszcze muszę poczekać z jego upieczeniem, bo piekarnika brak :(
OdpowiedzUsuńAle jak tylko dotrze, zabieram się do pracy :)
Miłego weekendu.
Twoja kuchnia Justynko aż się prosi o wypieki:-))) Zapewne jak już piekarnik dojedzie to zaszalejesz:-)))
UsuńPozdrawiam:-))
Pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-))))
UsuńMmmmmm, królestwo dla podniebienia :-)
OdpowiedzUsuńJest wart grzechu:-))))
UsuńPozdrawiam:-)))