niedziela, 11 stycznia 2015

Bezy

Lubicie domowe bezy?
Kto ich nie lubi?
Ponieważ mój pies dostaje minimum raz w tygodniu biały ser z żółtkiem, 
mam bardzo dużo białek z którymi nie wiedziałam co zrobić, 
aż w końcu wymyśliłam, że przecież można upiec domowe bezy.
Zajrzałam do Moich Wypieków 
by się wszystkiego o robieniu domowych bezów dowiedzieć 
i prawie się zniechęciłam do tego ponieważ okazuje się, 
że zrobienie bezów to nie bułka z masłem, 
że można białka przebić, że trzeba w odpowiednim momencie dodać cukier 
i w odpowiednich ilościach itp itd.
Długo się za to nie zabierałam, ale w końcu nagromadziła mi się taka ilość białek, 
że musiałam coś z nimi zrobić, więc po kilkakrotnym przeczytaniu rad Doroty
 uruchomiłam mojego Kiciusia i przygotowałam się na to trudne zadanie, 
ale o dziwo, albo Kiciuś świetnie ubija, 
albo niepotrzebnie się przejmowałam bo białka ubiły się pięknie 
i również bezy fajne wyszły.
Muszę się tylko teraz zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt do wyciskania bezów, 
bo te pierwsze nie za ładne wyszły. 
Ale pierwsze koty za płoty, teraz mogę ubijać białka codziennie:-)
                                                                                                                                                           

Do you like meringues?
Who desn't like them?
Well, my dog gets some cottage cheese with yolk at least once a week
so I have got a lot of whites which I didn't know how to use,
but then I thought about making meringues.
I opened Moje Wypieki to learn all about meringues making
and I almost gave up the whole idea 
because I learned that there are a lot of difficulties 
to go through while preparing and beating the whites.
But then I got so many whites that I had to do something with them, 
so I just started my Kitchen Aid and decided to give it a try.
And I was very surprised 
because Kitchen Aid didn't have any problems with beating the whites, 
it all went very smoothly and I think that this is only the beginning.
Now I'm going to be the Queen of Meringues with the help of my Kitchen Aid:-)
The only thing I have to look for is some good cake decorating set 
to create nice shapes of meringues.









6 komentarzy:

  1. Przyznam,że nie robiłam jeszcze bez ;p Ale takie rarytasy to wspomnienie mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie wyglądają fantastycznie, wiem że były pyszne! Taka dawka słodyczy od razu poprawia humor!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nastepnym razem zostana Ci białka zrób sobie torcik bezowy zwany pavlova też jest pyszny. A Twoje beziki wygladają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobry pomysł ... muszę kiedyś spróbować:-)

      Usuń
  4. Mamcia kiedyś wypiekała takie bezy dla mnie , były paluszki lizać. Narobiłaś mi smaka , kurcze a miałam ograniczać kalorie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też powinnam ograniczać kalorie, ale co tam ... życie jest za krótkie by tak się katować:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...