Uwielbiam i jeść i piec ciasta drożdżowe.
Najbardziej lubię te ze śliwkami, wiśniami i rabarbarem:-))
Najbardziej lubię te ze śliwkami, wiśniami i rabarbarem:-))
Dziś podzielę się z Wami świetnym przepisem na placek drożdżowy,
który mam oczywiście od Agi z Gąska w Domu:-)
Jest przepyszny, spróbujcie a nie pożałujecie:-)
Ciasto drożdżowe:-))
Składniki:
1 kg maki pszennej
1 szkl. cukru
70 g drożdży
1,5 szkl. mleka (ciepłe)
5 jajek (lekko roztrzepane)
3/4 kostki masła (rozpuszczone)
szczypta soli
olejek waniliowy
owoce mrożone lub świeże (wedle uznania)
kruszonka
Wykonanie:
Z połowy mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki robimy rozczyn i czekamy aż zacznie pracować.
Do mąki dodajemy pozostałe mleko, cukier, olejek, sól, jajka i rozczyn.
Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy masło.
Wyrabiać ciasto możemy ręcznie lub mikserem.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do formy, dodajemy owocę i kruszonkę:-)
Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:-)))
który mam oczywiście od Agi z Gąska w Domu:-)
Jest przepyszny, spróbujcie a nie pożałujecie:-)
Ciasto drożdżowe:-))
Składniki:
1 kg maki pszennej
1 szkl. cukru
70 g drożdży
1,5 szkl. mleka (ciepłe)
5 jajek (lekko roztrzepane)
3/4 kostki masła (rozpuszczone)
szczypta soli
olejek waniliowy
owoce mrożone lub świeże (wedle uznania)
kruszonka
Wykonanie:
Z połowy mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki robimy rozczyn i czekamy aż zacznie pracować.
Do mąki dodajemy pozostałe mleko, cukier, olejek, sól, jajka i rozczyn.
Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy masło.
Wyrabiać ciasto możemy ręcznie lub mikserem.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do formy, dodajemy owocę i kruszonkę:-)
Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:-)))
There's nothing better than fresh, homemade yeast cake:-)
I love eating and making it:-) The best cakes are with fruit:-))
Plums, cherries, and rhubarb are my favorites:-)
Plums, cherries, and rhubarb are my favorites:-)
I'll share with you a new recipe which I got from my friend Aga Gąska w Domu:-)
It's delicious and I do recommend it to you:-)
Yeast Cake:-))
Ingredients:
1 kg of flour
1 glass of sugar
70 g of yeast
1,5 glass of warm milk
5 whisked eggs
3/4 of melted butter
pinch of salt
vanilla oil
frozen or fresh fruit (whatever you like)
crumble topping
Procedure:
Take half of the milk, yeast, some sugar and flour and make sourdough. Wait till it rises.
Mix flour with the rest of the milk, sugar, oil, salt, eggs and sourdough.
You can do it using your hands or a mixer.
Cover the dough with a tea towel and leave it for rising.
Put the dough on the baking tray, add fruit and crumble topping.
Bake for 45-50 minutes in 180 degrees Celsius.
Enjoy:-)))
A to moje nowe kubkowe zdobycze:-)))
Here are my new mugs:-)))
Miłego, pysznego piątku:-))
Have a good, sweet Friday:-))
Drożdżowe według przepisu Agi tez juz piekłam. Jest wyśmienite. Uściski i dobrego dnia. Do zobaczenia Anitka:)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy od Agi są fantastyczne:-))) Moja kuchnia byłaby uboga gdyby nie Aga:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Nie przepadam za ciastem drożdżowym :( Ale Twoje muszę pochwalić, bo wygląda bardzo... dostojnie :D
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe to mój smak dzieciństwa:-))) Dla mnie nie ma nic lepszego jak świeżutkie wyciągnięte z pieca:-)))
UsuńPozdrawiam:-))
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, u mnie w planach na jutro, z rabarbarem i kruszonką :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze cudne zdjęcia :)
Buziaki serdeczne <3
U nas dzisiaj jest ciasto z rabarbarem:-))) Pyszota:-))))
UsuńPozdrawiam:-)))
Ale kusisz, ja jak zwykle do szklanki ciepłego mleka taki solidny kawałeczek poproszę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, już kawałeczek czeka na Ciebie:-))) Mleczko też się znajdzie:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Ależ u ciebie apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję;-)))
UsuńUwielbiam drożdżowe i do tego cieple kakao. Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńNic więcej do szczęścia nie trzeba:-)))
UsuńMusze wyprobowac ten przepis
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ciasto jest pyszne:-)))
UsuńWygląda wybornie i niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na weekend.
Uściski serdeczne.
Dziękuję bardzo, ciasto jest przepyszne więc polecam:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Wygląda bardzo apetycznie i przypomniałaś mi że miałam robić tiramisu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOMG tiramisu to też niebo w gębie:-))) Ale mi zrobiłaś smaka:-)))
UsuńLubie takie ciacho z goracym kakao - wspomnienie dziecinsta. Bardzo rzadko bo przeraza mnie wyrabianie ciasta rekami a w maszynie wychodzi mi inne , mniej puszyte.
OdpowiedzUsuńAlez smaka sobie teraz zrobilam , eh !
O tak, gorące kakao i ciasto drożdżowe - nic więcej nie potrzeba do szczęścia:-))) Ja zawsze zarabiam ciasto mikserem i jakoś nie narzekam, jest dobre i puszyste:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Uwielbiam ciasta drożdżowe,Twoje wygląda bardzo apetycznie.U mnie było ciasto z rabarbatem.:)
OdpowiedzUsuńDruga wersja też już była z rabarbarem:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Witam, uwielbiam ciasta drożdżowe ♥ choć ostatnio moimi bułeczkami można było strzelać... więc chętnie bym skorzystała z przepisu... ale brakuje mi w nim drożdży ;-)rozumiem ,że oddajemy je standardowo do rozczynu?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dorota
Dziękuję za zwrócenie uwagi:-))) Tak to jest jak się posty pisze w nocy:-(((
UsuńTak, oczywiście, drożdże dodajemy do rozczynu:-)))
Pozdrawiam serdecznie:-)))
Ciasto drożdżowe musi raz na miesiąc zagościć u nas na stole. Twój przepis też wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń