czwartek, 11 maja 2017

Pyszne, domowe ciasto drożdżowe:-)


Nic nie smakuje tak jak świeże domowe ciasto drożdżowe:-)))
Uwielbiam i jeść i piec ciasta drożdżowe.
Najbardziej lubię te ze śliwkami, wiśniami i rabarbarem:-))
Dziś podzielę się z Wami świetnym przepisem na placek drożdżowy,
który mam oczywiście od Agi z Gąska w Domu:-)
Jest przepyszny, spróbujcie a nie pożałujecie:-)

Ciasto drożdżowe:-))

Składniki:

1 kg maki pszennej
1 szkl. cukru
70 g drożdży
1,5 szkl. mleka (ciepłe)
5 jajek (lekko roztrzepane)
3/4 kostki masła (rozpuszczone)
szczypta soli
olejek waniliowy
owoce mrożone lub świeże (wedle uznania)
kruszonka

Wykonanie:

Z połowy mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki robimy rozczyn i czekamy aż zacznie pracować.
Do mąki dodajemy pozostałe mleko, cukier, olejek, sól, jajka i rozczyn.
Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy masło.
Wyrabiać ciasto możemy ręcznie lub mikserem.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do formy, dodajemy owocę i kruszonkę:-)
Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego:-)))


There's nothing better than fresh, homemade yeast cake:-)
I love eating and making it:-) The best cakes are with fruit:-))
Plums, cherries, and rhubarb are my favorites:-)
I'll share with you a new recipe which I got from my friend Aga Gąska w Domu:-)
It's delicious and I do recommend it to you:-)

Yeast Cake:-))

Ingredients:

1 kg of flour
1 glass of sugar
70 g of yeast
1,5 glass of warm milk
5 whisked eggs
3/4 of melted butter
pinch of salt
vanilla oil
frozen or fresh fruit (whatever you like)
crumble topping

Procedure:

Take half of the milk, yeast, some sugar and flour and make sourdough. Wait till it rises.
Mix flour with the rest of the milk, sugar, oil, salt, eggs and sourdough. 
You can do it using your hands or a mixer. 
Cover the dough with a tea towel and leave it for rising.
Put the dough on the baking tray, add fruit and crumble topping.
Bake for 45-50 minutes in 180 degrees Celsius.

Enjoy:-)))


A to moje nowe kubkowe zdobycze:-)))
Here are my new mugs:-)))
















Miłego, pysznego piątku:-))

Have a good, sweet Friday:-))

25 komentarzy:

  1. Drożdżowe według przepisu Agi tez juz piekłam. Jest wyśmienite. Uściski i dobrego dnia. Do zobaczenia Anitka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przepisy od Agi są fantastyczne:-))) Moja kuchnia byłaby uboga gdyby nie Aga:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  2. Nie przepadam za ciastem drożdżowym :( Ale Twoje muszę pochwalić, bo wygląda bardzo... dostojnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe to mój smak dzieciństwa:-))) Dla mnie nie ma nic lepszego jak świeżutkie wyciągnięte z pieca:-)))
      Pozdrawiam:-))

      Usuń
  3. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, u mnie w planach na jutro, z rabarbarem i kruszonką :)
    Jak zawsze cudne zdjęcia :)
    Buziaki serdeczne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas dzisiaj jest ciasto z rabarbarem:-))) Pyszota:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  4. Ale kusisz, ja jak zwykle do szklanki ciepłego mleka taki solidny kawałeczek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, już kawałeczek czeka na Ciebie:-))) Mleczko też się znajdzie:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  5. Ależ u ciebie apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe i do tego cieple kakao. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze wyprobowac ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wybornie i niezwykle apetycznie :)
    Idealne na weekend.
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ciasto jest przepyszne więc polecam:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie i przypomniałaś mi że miałam robić tiramisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OMG tiramisu to też niebo w gębie:-))) Ale mi zrobiłaś smaka:-)))

      Usuń
  10. Lubie takie ciacho z goracym kakao - wspomnienie dziecinsta. Bardzo rzadko bo przeraza mnie wyrabianie ciasta rekami a w maszynie wychodzi mi inne , mniej puszyte.
    Alez smaka sobie teraz zrobilam , eh !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, gorące kakao i ciasto drożdżowe - nic więcej nie potrzeba do szczęścia:-))) Ja zawsze zarabiam ciasto mikserem i jakoś nie narzekam, jest dobre i puszyste:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  11. Uwielbiam ciasta drożdżowe,Twoje wygląda bardzo apetycznie.U mnie było ciasto z rabarbatem.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Druga wersja też już była z rabarbarem:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  12. Witam, uwielbiam ciasta drożdżowe ♥ choć ostatnio moimi bułeczkami można było strzelać... więc chętnie bym skorzystała z przepisu... ale brakuje mi w nim drożdży ;-)rozumiem ,że oddajemy je standardowo do rozczynu?
    pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi:-))) Tak to jest jak się posty pisze w nocy:-(((
      Tak, oczywiście, drożdże dodajemy do rozczynu:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  13. Ciasto drożdżowe musi raz na miesiąc zagościć u nas na stole. Twój przepis też wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...