bułki i inne pieczywo. Nie uznaję kupnych bułek ani chleba
i jedynie tylko w ostatecznej sytuacji kupuję gotowce.
Gdy zaczniecie piec swoje domowe chlebki to szybko zauważycie różnicę
między domowym wypiekiem, a kupnym pieczywem.
Pieczenie chleba nie jest trudne i można szybko opanować tę sztukę.
Ostatnio upiekłam pyszne bagietki,
ten zapach i smak...nie da się porównać z tymi sklepowymi.
A przepis zaczerpnęłam z książki O Chlebie Elizy Mórawskiej.
Domowa bagietka
Wykonanie:
Drożdże pokrusz, zasyp cukrem. Kiedy będą płynne,
A przepis zaczerpnęłam z książki O Chlebie Elizy Mórawskiej.
Domowa bagietka
Składniki:
15 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
160 ml mleka
200-220 ml wody
1 1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
600 g mąki pszennej
160 ml mleka
200-220 ml wody
1 1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Drożdże pokrusz, zasyp cukrem. Kiedy będą płynne,
dodaj je do ciepłego mleka (nie gorącego!)
i odstaw na chwilę, by "ruszyły". Do dużej miski wsyp mąkę, zrób na środku dołek
i wlej do niego zaczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Będzie miękkie i niezbyt klejące. Możesz je wyrabiać ręcznie , co zajmie ok. 15 minut,
lub mikserem - około 7 minut. Na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta kulę,
posmaruj ją delikatnie olejem i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą
i odstaw na chwilę, by "ruszyły". Do dużej miski wsyp mąkę, zrób na środku dołek
i wlej do niego zaczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Będzie miękkie i niezbyt klejące. Możesz je wyrabiać ręcznie , co zajmie ok. 15 minut,
lub mikserem - około 7 minut. Na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta kulę,
posmaruj ją delikatnie olejem i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą
i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5h. Wyjmij ciasto na blat, lekko je spłaszcz,
podziel na dwie części. Uformuj podłużne, niezbyt cienkie bułki
i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni, wysyp na dno pół szklanki lub szklankę kostek lodu.
Kiedy się roztopią, wierzch bułek natnij ostrym nożem lub żyletką,
posmaruj delikatnie wodą ze szczyptą cukru i wstaw do piekarnika.
Po 10 minutach, obniż temperaturę do 210 stopni, piecz 20-30 minut.
Jeśli za szybko się rumienią, przykryj je aluminiową folią.
Po upieczeniu jeszcze raz posmaruj je wodą i zostaw w gorącym,
Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni, wysyp na dno pół szklanki lub szklankę kostek lodu.
Kiedy się roztopią, wierzch bułek natnij ostrym nożem lub żyletką,
posmaruj delikatnie wodą ze szczyptą cukru i wstaw do piekarnika.
Po 10 minutach, obniż temperaturę do 210 stopni, piecz 20-30 minut.
Jeśli za szybko się rumienią, przykryj je aluminiową folią.
Po upieczeniu jeszcze raz posmaruj je wodą i zostaw w gorącym,
ale wyłączonym piekarniku na 3 minuty. Ostudź na kuchennej kratce.
Those who visit me often know that I love baking my own breadstuff.
I don't like buying bread or rolls and I only do it in emergencies.
When you start baking your own bread you will soon see the difference
between homemade and shop-bought breadstuff.
Contrary to popular belief it's not so difficult to bake your own bread.
If you want to start baking your own bread, go for this recipe and try to make
homemade baguettes with me.
Homemade baguettes
Ingredients:
15 g of yeast
600 g wheat flour
160 ml milk
200-220 ml water
1 and 1/2 teaspoon of salt
2 teaspoons of sugar
2 spoons of oil
Procedure:
Prepare sourdough with yeast, sugar and warm milk. Set aside to rise.
Put flour into a big bowl and add sourdough. Then add all ingredients
and knead the dough by hand (15 minutes) or use a mixer (7 minutes).
Sprinkle some flour on the countertop and form a ball out of the dough.
Apply oil and put it into the bowl. Cover it with a plastic foil and set aside
to rise for 1-1,5 hour. Put the dough on the countertop, divide into two parts.
and knead the dough by hand (15 minutes) or use a mixer (7 minutes).
Sprinkle some flour on the countertop and form a ball out of the dough.
Apply oil and put it into the bowl. Cover it with a plastic foil and set aside
to rise for 1-1,5 hour. Put the dough on the countertop, divide into two parts.
Form two long loaves and put them on a baking tray. Cover with a tea towel
and leave for 45-60 minutes to rise. Heat the oven to 230 degrees Celsius,
put one cup of ice cubes on the bottom of the oven. When they melt,
score the top of the bread with a knife, apply some water with a pinch of sugar
and put the bread into the oven. After 10 minutes lower the temperature to 210 degrees
and bake for 20-30 minutes. After baking apply some water on the top of the loaves
and leave the bread in the hot oven for 3 minutes. Let cool on a wire rack.
Dobrego tygodnia Wam życzę:-))
Have a good week:-))
Mam to samo! Od kilku lat sama piekę chleb i dziwię się, że wcześniej nie wiedziałam, że to takie łatwe... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie, to jest takie proste, a smak domowego pieczywa nie ma sobie równych:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Pysznie wygląda i tak pięknie podana. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie na kanapeczkę:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Normalnie poczułam jej zapach...
OdpowiedzUsuń:-)))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Mniam uwielbiam domowe pieczywo !
OdpowiedzUsuńJa również:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))