poniedziałek, 18 listopada 2019

Domowa bagietka:-)


Kto do mnie zagląda ten wie, że lubię piec różnego rodzaju chleby,
bułki i inne pieczywo. Nie uznaję kupnych bułek ani chleba
i jedynie tylko w ostatecznej sytuacji kupuję gotowce.
Gdy zaczniecie piec swoje domowe chlebki to szybko zauważycie różnicę 
między domowym wypiekiem, a kupnym pieczywem.
Pieczenie chleba nie jest trudne i można szybko opanować tę sztukę.
Ostatnio upiekłam pyszne bagietki,
ten zapach i smak...nie da się porównać z tymi sklepowymi.
A przepis zaczerpnęłam z książki O Chlebie Elizy Mórawskiej.

Domowa bagietka

Składniki:
15 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
160 ml mleka
200-220 ml wody
1 1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
Drożdże pokrusz, zasyp cukrem. Kiedy będą płynne, 
dodaj je do ciepłego mleka (nie gorącego!)
i odstaw na chwilę, by "ruszyły". Do dużej miski wsyp mąkę, zrób na środku dołek
i wlej do niego zaczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Będzie miękkie i niezbyt klejące. Możesz je wyrabiać ręcznie , co zajmie ok. 15 minut,
lub mikserem - około 7 minut. Na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta kulę,
posmaruj ją delikatnie olejem i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą 
i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5h. Wyjmij ciasto na blat, lekko je spłaszcz, 
podziel na dwie części. Uformuj podłużne, niezbyt cienkie bułki 
i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni, wysyp na dno pół szklanki lub szklankę kostek lodu.
Kiedy się roztopią, wierzch bułek natnij ostrym nożem lub żyletką,
posmaruj delikatnie wodą ze szczyptą cukru i wstaw do piekarnika.
Po 10 minutach, obniż temperaturę do 210 stopni, piecz 20-30 minut.
Jeśli za szybko się rumienią, przykryj je aluminiową folią.
Po upieczeniu jeszcze raz posmaruj je wodą i zostaw w gorącym, 
ale wyłączonym piekarniku na 3 minuty. Ostudź na kuchennej kratce.


Those who visit me often know that I love baking my own breadstuff.
I don't like buying bread or rolls and I only do it in emergencies.
When you start baking your own bread you will soon see the difference
between homemade and shop-bought breadstuff.
Contrary to popular belief it's not so difficult to bake your own bread.
If you want to start baking your own bread, go for this recipe and try to make
homemade baguettes with me.

Homemade baguettes

Ingredients:
15 g of yeast
600 g wheat flour
160 ml milk
200-220 ml water
1 and 1/2 teaspoon of salt
2 teaspoons of sugar
2 spoons of oil

Procedure:
Prepare sourdough with yeast, sugar and warm milk. Set aside to rise.
Put flour into a big bowl and add sourdough. Then add all ingredients 
and knead the dough by hand (15 minutes) or use a mixer (7 minutes). 
Sprinkle some flour on the countertop and form a ball out of the dough. 
Apply oil and put it into the bowl. Cover it with a plastic foil and set aside 
to rise for 1-1,5 hour. Put the dough on the countertop, divide into two parts. 
Form two long loaves and put them on a baking tray. Cover with a tea towel 
and leave for 45-60 minutes to rise. Heat the oven to 230 degrees Celsius, 
put one cup of ice cubes on the bottom of the oven. When they melt, 
score the top of the bread with a knife, apply some water with a pinch of sugar
and put the bread into the oven.  After 10 minutes lower the temperature to 210 degrees 
and bake for 20-30 minutes. After baking apply some water on the top of the loaves 
and leave the bread in the hot oven for 3 minutes. Let cool on a wire rack.






Dobrego tygodnia Wam życzę:-))

Have a good week:-))

8 komentarzy:

  1. Mam to samo! Od kilku lat sama piekę chleb i dziwię się, że wcześniej nie wiedziałam, że to takie łatwe... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to jest takie proste, a smak domowego pieczywa nie ma sobie równych:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda i tak pięknie podana. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w takim razie na kanapeczkę:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  3. Normalnie poczułam jej zapach...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...