piątek, 20 września 2019

Jesienna kawka w ogrodzie:-)


Dziś pora na kawkę w ogrodzie:-)
Uwielbiam ogród jesienią, gdy robi się pomarańczowo i czerwono
i gdy jeszcze nie jest tak zimno,
że można posiedzieć i zjeść podwieczorek na tarasie.
Do kawki dzisiaj serwuję mini beziki.
Uwielbiam je przygotowywać i bawić się różnymi formami.
Dla tych co chcą upiec beziki podaję przepis:

Domowe Mini Beziki

Składniki:
Na każde białko 50g cukru.
Ewentualnie barwnik spożywczy w proszku.

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już biała powoli dodawać cukier.
Dobrze ubita beza musi być błyszcząca i nie może wylecieć z miski
gdy się ją przewróci do góry nogami:-)
Następnie jeśli chcę różne kolory to białka dzielę na kilka części 
i dodaję do każdego szczyptę innego barwnika spożywczego i delikatnie mieszam.
Bezy wyciskam przy pomocy worków cukierniczych i różnych tylek.
Używam tylko tylek od Wiltona, numery: 4B, 1M, 22, 12
Beziki suszymy około 1,5 h w 80-100 stopni C na termoobiegu.
Spróbujcie koniecznie je kiedyś zrobić:-)


It's time for a cuppa in the garden:-)
I love autumn, when everything turns into orange and red,
it's still warm enough to sit at the back porch
with a cup of hot tea or coffee and just enjoy the nature.
Today, I'm serving little meringue kisses.
I love baking them and playing with all forms and colours.
If you want to bake some, here is the recipe.

Homemade Meringue Kisses

Ingredients:
50g of sugar per one white egg.
A pinch of food colouring if you want.

Procedure:
Whip the white eggs with a pinch of salt. 
Then add heaping spoonfuls of sugar one at a time to the whipped egg whites.
The whites are ready when the beaters or whisk is lifted out of the egg whites, 
the peak will stand erect and not bend over. When firm peaks form, the egg white 
has reached their fullest volume and should not be beaten any longer.
You can leave your meringues marshmallowy white 
or colour them by adding food colouring and mixing gently.
To form meringues I always use piping bags 
and Wilton cake tips number: 4B,1M, 22, 12.
Dry meringues kisses for 1,5 hour in 80-100 degrees Celsius
in convection oven.
Try to make them, they are delicious:-)




Słodkiego dnia Wam życzę:-))

Have a sweet day:-))

13 komentarzy:

  1. Czemu Ty mieszkasz tak daleko??? Cudnie. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawsze możesz wpaść na kawkę:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  2. Pyszności, muszę kiedyś zrobić beziki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie je zrób bo są proste i pyszne:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Draga mea,
    Doar ma minunaez privind la masa ta. Incantatoare!
    Iti doresc cat mai multe momente frumoase, petrecute inca sub soarele toamnei!
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank Goodness there are translators:-))))
      Thank you very much:-))) Hope you also have nice autumn time:-)))

      Usuń
  4. Wyglądają kusząco, muszę koniecznie spróbować je zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie je wypróbuj, nie będziesz żałować:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  5. U nas też od dwóch dni piękne słoneczko:-) Oby taka jesień jak najdłużej się utrzymała.
    Śliczna zastawa:-)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i trzymam kciuki by pogoda była jak najdłużej ładna:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  6. Kawa podana w takiej ceramice nabiera innej jakości - przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...