piątek, 11 maja 2018

Jajko sadzone na słodko:-)


Zbliża się weekend, mamy więc więcej czasu
i możemy sobie pozwolić na domowe wypieki.
Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję: co powiecie na jajko sadzone na słodko?
Jest to bardzo prosty przepis, w Internecie znajdziecie wiele jego różnych wersji.
Ja zrobiłam go na bazie sernika na zimno.

Jajko sadzone na słodko:-)

Składniki:
1 kg zmielonego sera na sernik;
4 łyżki cukru pudru (lub mniej, zależy jaki chcecie osiągnąć efekt);
400 ml śmietany kremówki;
3-4 łyżki żelatyny;
1 kubek kawy rozpuszczalnej;
1 opakowanie podłużnych biszkoptów;
1 puszka brzoskwiń;
2 szt. galaretki krystalicznej

Przygotowanie:
Foremkę wykładam biszkoptami, które skraplam rozpuszczalną kawą by zmiękły.
Ser ubijam razem z cukrem pudrem. W innym naczyniu ubijam kremówkę z łyżką cukru.
Kremówkę dodaję do sera i całość mieszam. Dodaję żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie 
(najpierw żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody by spęczniała, 
po chwili zalewam wrzątkiem by się rozpuściła), masę dokładnie mieszam 
i wykładam na biszkopty, następnie całość wkładam do lodówki do schłodzenia.
Na schłodzone ciasto wykładam połówki brzoskwiń i zalewam galaretką krystaliczną.
Ponownie wkładam do lodówki do schłodzenia.

Ciasto jest lekkie, pyszne i znika w oka mgnieniu:-)
Polecam na weekend:-)



Weekend is coming and we have more time to spend in the kitchen.
That's why I have a great recipe for you today:-)
What do you think about sweet sunny-side up?
There are plenty of recipes for this cake on the Internet.
I prepared my cake based on cheesecake without baking.

Sweet sunny-side up cake:-)

Ingredients:
1 kg of cheese;
4 spoons of powder sugar (more or less, depending how sweet you want it to be);
400 ml of heavy cream;
3-4 spoons of gelatin;
1 mug of instant coffee;
1 packet of sponge biscuits (the long ones);
1 tin of peaches;
2 transparent jellies

Procedure:
Put sponge biscuits on the baking pan, sprinkle them with coffee to soften them a bit.
Mix cheese with powder sugar. In the other bowl whip the cream with one spoon of sugar.
Add the whipped cream to the cheese and stir it with a spoon.
Next, add melted gelatin, stir again, put the cheese on the sponge biscuits 
and cool it in the fridge for at least two hours. 
Put the halves of peaches on the cake and pour transparent jellies.
Put cake into the fridge to cool.

The cake is light, delicious and it disappears really fast:-)
It's perfect for weekend:-)








Borysek z niecierpliwością czeka na swoją porcję:-)


Boris is waiting for his piece:-)




Dobrego weekendu Wam życzę:-))

Have a good weekend:-))

4 komentarze:

  1. Pomysłowe ciacho :) i śliczny piesek ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, również w imieniu Boryska:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  2. Świetnie wygląda to ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks absolutely stunning dear ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...