Dzisiaj znowu witam się z Wami na słodko:-)
Tym razem proponuję Wam słodziutkie rogale drożdżowe
z powidłami bez wyrastania:-) Powiem Wam, że się zdziwiłam
gdy przeczytałam ten przepis ponieważ mnie uczono,
że ciasto drożdżowe zawsze musi wyrosnąć, a tutaj taka niespodzianka.
Tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam je upiec i muszę przyznać,
że rogaliki są rewelacyjne i robi się je bardzo szybko.
Przepis znalazłam na Instagramie u Asi @c_aska_
Rogaliki drożdżowe bez wyrastania:-)
Składniki:
4 szkl mąki (ja dałam 2 orkiszowej i 2 pszennej)
1 kostka 250g zimnego masła lub margaryny
5 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
0,5 szkl gęstej śmietany
powidła
cukier puder
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki i wsypać cukier. Pomieszać i odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, sól, 1 jajko,
śmietanę i płynne drożdże. Wyrobić ciasto. Nie odstawiać do wyrośnięcia.
Podzielić na 6-8 porcji, każdą rozwałkować na koło średnicy 25 cm
i kroić na 6 lub 8 trójkątów. Położyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala.
Można posmarować roztrzepanym jajkiem prze upieczeniem.
Piec 10 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem:-)
Smacznego:-)
Another sweet post is here today:-)
Well, now I have some time to spend in my kitchen
so I try out different recipes:-) This one comes from Instagram
you'll find it on Asia's profile @c_aska_
I decided to make these yeast croissants
because the dough does not require rising time.
because the dough does not require rising time.
I was really surprised with this recipe because I was always taught
that yeast dough must always rise.
that yeast dough must always rise.
I must admit that it's really convenient and croissants are delicious:-)
Yeast croissants without rising:-)
Ingredients:
4 glasses of flour
250 g butter
5 dkg fresh yeast
2 tbsp of sugar
1/4 teaspoon of salt
2 eggs
0,5 glass of cream
plum stew or other jam
powdered sugar
Procedure:
Crush yeast, put them into a bowl and add sugar.
Stir and put aside for a while.
Sieve flour, add cubed, cold butter, salt, 1 egg, cream and liquid yeast. Knead the dough.
Do not leave for rising. Divide it into 6-8 parts, roll each part into a circle (25 cm)
and cut out 6-8 triangles. Add stew plum or jam and roll it into a croissant.
Smear lightly beaten eggs on each croissant.
Bake 10 minutes in 170 degrees Celsius.
After baking sprinkle with powdered sugar.
Enjoy:-))
Stir and put aside for a while.
Sieve flour, add cubed, cold butter, salt, 1 egg, cream and liquid yeast. Knead the dough.
Do not leave for rising. Divide it into 6-8 parts, roll each part into a circle (25 cm)
and cut out 6-8 triangles. Add stew plum or jam and roll it into a croissant.
Smear lightly beaten eggs on each croissant.
Bake 10 minutes in 170 degrees Celsius.
After baking sprinkle with powdered sugar.
Enjoy:-))
Słodkiej niedzieli dla Was:-))
Have a sweet Sunday:-))
Tak chciało mi się dzisiaj słodkiego. Może rogaliki ulepię :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania tego przepisu bo jest bardzo prosty, a rogaliki znikają w oka mgnieniu:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Wyglądają przepysznie:-) Idealne do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
I do tego są przepyszne więc polecam serdecznie:-))
UsuńPozdrawiam:-)))
Wyglądaja smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis bo jest pyszny:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Wygladaja oblednie, az nabralam ochoty! A jak byloby z suchymi drozdzami z torebki? I wyrabialas ciasto reka, czy robotem? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie byłoby problemu, tylko znajdź w internecie przelicznik drożdży świeżych i suchych. Ja zawsze drożdżowe wyrabiam robotem:-))) Idę na łatwiznę, ale mój robot świetnie sobie radzi z ciastem drożdżowym:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))