poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Pomysł na szybki obiad: Fish and chips:-)


Ryba i frytki to tradycyjne danie Anglików, które bardzo lubię.
Jest to chyba niestety jedyne zjadliwe angielskie danie:-(
Niestety ja osobiście nie mam dobrych wspomnień 
jeśli chodzi o potrawy serwowane na wyspach
(a uwielbiam je odwiedzać) 
i nie znam też nikogo kto byłby w Anglii i chwaliłby tamtejsze posiłki.
Jednak rybka i frytki do mnie przemawiają.
Moja ulubiona ryba to flądra, ale trudno ją dostać w sklepach, 
tak więc najczęściej serwuję dorsza albo łososia.
Dorsza po prostu smażę, a łososia piekę w foli aluminiowej 
i podaję z pieczonymi burakami - połączenie smakowe i kolorystyczne jest niesamowite:-)
Wiem, że frytki zdrowe nie są lecz jeśli nie smaży się ich na głębokim oleju
tylko w piekarniku to można się oszukiwać, że nie są tak ciężkie:-)
Jak to mówią raz na jakiś czas można zaszaleć:-)
A Wy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na dania z rybkami w roli głównej?


Fish and chips is the most popular English dish
and in my opinion the only one which is edible.
I don't have nice memories considering food served in Great Britain, 
although I love visiting this country.
I don't know what's wrong with English Cuisine, 
but none of my friends, who went to England, liked meals served there.
However, fish and chips is one of the best.
I like especially flounder, but it's hard to find it in the shops
so I often buy cod or salmon.
How do I serve them? Cod is fried and salmon is baked in the oven with beetroots.
This mixture of color and taste is really surprising.
I know that chips are not so healthy, but if you don't deep fry them,
but bake them in the oven you can always say that they are a bit healthier.
Of course, only if you don't serve them every day:-)
Do you have any nice recipes for fish meal?


















Dobrego tygodnia Wam życzę:-))

Have a good week:-))

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Deska jest od Bastion Collection:-))
      Ostatnio mam fazę na drewniane deski:-)))

      Usuń
  2. Anitko jaki apetyczny post. Foteczki i aranżacja mega wiosenna i barwna. Ryby uwielbiam, buraki pieczone wyśmienite a robiłaś carpaccio z buraka bo nie pamiętam ? Jest mega pycha. U nas na święta obowiązkowo :))
    .....łososia KOCHAM w cytrynowo-koperkowej marynacie ;)
    .....ZAMIEŃ następnym razem folię na papier do pieczenia :) korzystniej dla zdrowia ;))
    .....ja jak nie mam czasu i na mega szybki obiad daje łososia to zawijam szczelnie w papier pergaminowy i na pateli smaże ;) piekarnik za długo nagrzewa się :(
    .....frytkom mówi NIE ale pieczonymam ziemniaczkom TAK
    Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o carpaccio to ja niestety za nim nie przepadam. Buraki lubię, ale carpaccio niestety nie, dziwne jest to moje podniebienie:-)))
      Dziękuję za dobrą radę z papierem do pieczenia, nie wiedziałam, że i tak można łososia przygotować.
      A cóż to jest ten papier pergaminowy??? Nie słyszałam o czymś takim:-(
      Frytki u nas tylko od wielkiego święta, a pieczone ziemniaczki to i owszem:-)))) Nawet mam kilka fajnych patentów na zapiekane ziemniaczki. Muszę je kiedyś przygotować i zrobić zdjęcia:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
    2. ........

      Jeśli chodzi o pieczone chrupiące ziemniaczki to koniecznie co 5 min trzeba uchylić piekarnik aby zbierająca się para ODPAROWAŁA a nie nam je poddawała obróbce GOTOWANIA parą ;)
      .......to bardzo ważne dla osób z cukrzycą I Insulinoopornychyba ;))
      https://www.google.pl/amp/blog.wojnanasmaki.pl/4522,7-nietypowych-zastosowan-papieru-do-pieczenia-ktorych-nie-znalas/amp/

      Usuń
  3. Anitko, przez Ciebie a może dzięki Tobie można stracić fortunę ;) hehehe nie znałam do tej pory marki Bastion Collection. Zaczęłam szukać w necie no i przepadłam :) Urocze mają te skorupki. I jak tu się powstrzymać przed kupowaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...