niedziela, 5 listopada 2017

Babka Cappuccino:-)


Do popołudniowej niedzielnej kawki najlepsze jest domowe ciacho.
Dzisiaj serwuję babkę cappuccino:-)
To co kto się napije ze mną kawy?

Babka Cappuccino

Składniki:
200g masła
220g cukru
8g cukru waniliowego
szczypta soli
4 duże jajka
250g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125ml mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g cappuccino w proszku
2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżki zmielonej kawy

Wykonanie:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Masło, cukier, cukier waniliowy umieścić w misce do miksera.
Utrzeć na puszystą jasną masę. Dodać sól, utrzeć.
Dodawać, jajka jedno po drugim, i ucierać do połączenia się składników.
Przesiane suche składniki dodać w dwóch porcjach, na zmianę z mlekiem,
mieszając szpatułką. Utarte ciasto podzielić na 3 części. Jedna pozostanie biała.
Do drugiej dodać cappuccino w proszku, wymieszać szpatułką.
Do trzeciej dodać kakao i kawę, wymieszać szpatułką.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Nakładać kolejno trzecią, drugą i pierwszą warstwę ciasta.
Zanurzyć nóż w cieście i zrobić zygzak.
Piec w 165 stopniach przez 45-50 minut.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi z najnowszej książki Doroty Świątkowskiej Moje Wypieki.


It's Sunday so I'm serving homemade cake:-)
Who wants to join me, on the menu today is Cappuccino cake:-)

Cappuccino Cake

Ingredients:
200g butter
220g sugar
8g vanilla sugar
pinch of salt
4 big eggs
250g wheat flour
50g potato flour
125ml milk
1 and 1/2 teaspoons of baking soda
40g powdered cappuccino
2 teaspoons of cocoa
1 and 1/2 spoons of ground coffee

Procedure:
Sieve flour and baking soda, put aside.
Put butter, sugar and vanilla sugar into KitchenAid mixer.
Beat until dough gets white. Add salt and beat some more.
Add eggs, one by one and beat until it is all smooth.
Add dry ingredients and milk in two portions, by turns and mix it with spatula.
Divide the dough into three parts. The first one is white.
Add powdered cappuccino to the second part and mix it with spatula.
Add cocoa and coffee to the third part and mix it with spatula.
Grease baking mold and sprinkle with flour.
Put third part of the dough, then the second and finally the first one into baking mold.
Put the knife into the dough and make zigzag move.
Bake in 165 degrees C for 45-50 minutes.

Enjoy:-)








A co Wy dobrego dzisiaj serwowałyście?

And what you had on your menu today?

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki:))U nas wczoraj gościła szarlotka z połówkami jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, brzmi i wygląda przepysznie, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już zapisuję przepis :)
    Wygląda pysznie i wyobrażam sobie jak pięknie pachnie.
    Uciski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babki dawno nie piekłam,a Twoja wygląda pysznie, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...