czwartek, 5 października 2017

Propozycja na szybki obiad: zapiekane papryki z ryżem:-)


Czy Wy też tak macie, że często zastanawiacie się co by tutaj dzisiaj na obiad zrobić?
Jeśli tak mam dla Was szybką i smaczną propozycję w sam raz na jesienny obiadek.

Papryki Faszerowane Pomidorowym Ryżem

Składniki:
6 małych papryk (np. białych)
duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g dojrzałych pomidorów
100 g ryżu basmati

Dodatki:
4 łyżki oleju rzepakowego
papryczka chili
15 g rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
garść listków bazylii
sól, pieprz

Wykonanie:
Papryki myjemy, suszymy i smarujemy cienką warstwą oleju. 
Układamy na blasze i pieczemy 25 minut w 200 st. Studzimy. Obieramy cebulę i czosnek. 
Czosnek ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Chili i cebulę drobno siekamy. 
Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pozostały olej, 
wkładamy cebulę i chili, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, 1/2 łyżeczki soli 
oraz cynamon, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. 
Dodajemy pomidory i rodzynki, wlewamy 125 ml wody, gotujemy pod przykryciem, 
aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Upieczone papryki kroimy wzdłuż na pół. 
Usówamy gniazda nasienne i nadmiar soku, napełniamy pomidorowym ryżem. 
Posypujemy listkami bazylii.

Jeśli lubicie mięso możecie podać te papryczki z zapiekaną piersią z kurczaka.

Samacznego:-))


Do you always know what to prepare for dinner?
If you can't come with any ideas, here is one for you :-)
It's delicious and it's fast to prepare!

Peppers Stuffed with Tomato Rice

Ingredients:
6 small peppers
1 big onion
4  garlic cloves
500 g of tomatoes
100 g of basmati rice

Additions:
4 spoons of canola oil
chili pepper
15 g of raisins
1/2 teaspoon of cinnamon
some basil leaves
salt, pepper

Procedure:
Wash peppers, dry them and apply a thin layer of oil on them.
Put them in the baking pan and bake for 25 minutes in 200 degrees C.
Peel onion and garlic. Grind garlic, onion and chili pepper.
Scald tomatoes in boiling water, remove their skin and cut them into cubes.
Put the rest of the oil, onion, chili pepper into the pot and fry.
Add garlic, 1/2 teaspoon of salt and cinnamon, fry for 2 minutes.
Add rice and fry for next 2 minutes. 
Finally, add tomatoes, raisins and 125 ml of water, stew it all until rice absorbs all water. 
Baked peppers cut into two halves. Remove the seeds and all the juice, 
stuff with tomato rice. Decorate with some basil leaves.

If you like meat you can serve it with fried chicken breasts.

Enjoy your meal:-))








A Wy macie jakieś szybkie, sprawdzone jesienne przepisy?
Dobrego dnia Wam życzę:-))

Do you have any fast, autumn recipes?
Have a good day:-))

12 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na obiad. Jestem weganką, danie jak najbardziej dla mnie. Ja dzisiaj na obiad robię pizzę. Prawdą jest że codziennie mamy ten sam dylemat.Co zrobić na obiad? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta propozycja powinna przypaść Ci do gustu jeśli jesteś weganką:-))) Co zrobić na obiad - To jest mój odwieczny dylemat:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Mniam, mniam :)
    Ależ to wygląda.
    Uściski jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo danie robi się szybko i jest smaczne:-)))

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :-)))) Trzeba dogadzać rodzince:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  5. Pyszna propozycja na podanie papryki -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka to bardzo uniwersalne warzywo i wiele pysznych dań można z niej wyczarować:-)))

      Usuń
  6. Z wielką przyjemnością bym zjadła. Moja mama robiła jak byłam mała ;) albo kiszoną paprykę z kapustą. Pysznosciiiiii ale od ponad 20 lat nie jem papryki bo wątroba strajkuje :(
    Każdy ma dylemat CO NA OBIAD
    MAM I JA ;-)
    Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...