czwartek, 19 października 2017

Pomysł na obiad: Gruszki zapiekane z wątróbką:-)


Mam dla Was dzisiaj propozycję na pyszny jesienny obiad.
Jest to trochę ulepszona wersja zwykłych kurzych wątróbek:-)
Ta propozycja jest bardzo pyszna i efektowna więc spokojnie można ją podać 
na jakimś rodzinnym spotkaniu by zaskoczyć swoich gości:-)

Gruszki zapiekane z wątróbką

Składniki:
10 kurzych wątróbek
1 cebula
1 łyżka masła i masło do formy
2 jajka
1 łyżka bułki tartej 
1 ząbek czosnku
4 dość twarde, bardzo duże gruszki - najlepiej odmiany Lukasówka
100ml czerwonego słodkiego wina lub miodu pitnego czwórniaka

Wykonanie:
Wątróbki czyścimy, siekamy. Cebulę obieramy, siekamy. Łyżkę masła topimy na patelni, 
szklimy cebulę. Dodajemy wątróbki, smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy obydwa żółtka, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu. 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do wątróbek, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy.
Czosnek obieramy, siekamy, rozcieramy ze szczyptą soli. Gruszki myjemy, 
odcinamy zwężoną górną część, usuwamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu (uważamy, by nie uszkodzić skórki). Wnętrze gruszek smarujemy czosnkiem. 
Wydrążamy miąższ (bez gniazd nasiennych) siekamy, mieszamy z wątróbkami. 
Napełniamy gruszki, przykrywami odciętymi wierzchami. 
Niewielkie żaroodporne naczynie smarujemy masłem, ciasno układamy gruszki. 
Wlewamy wino lub miód pitny. 
Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 30 minut.

Do gruszek możemy podać piernikowy sos:
250g suchego piernika ścieramy na tarce, mieszamy z 2 łyżkami miodu, 
2 łyżkami octu jabłkowego (najlepiej ziołowego, np. z szałwią) 
i 150g posiekanych orzechów włoskich. 
Ucieramy na gładki sos (jeśli jest gęsty, dodajemy więcej miodu i octu).

Danie wygląda na skomplikowane, ale takie nie jest. Robi się je bardzo szybko.
Polecam:-)


I have a great idea for an autumn dinner:-) It's an improved version of chicken livers:-)
This option is very delicious and eye-catching so you can serve it during family dinners
or parties in order to surprise your guests:-)

Pears baked with chicken livers 

Ingredeients:
10 chicken livers
1 onion
1 spoon of butter and some butter for baking pan
2 eggs
1 spoon of breadcrumbs
1 garlic clove
4 quite big pears (the best are Alexander Lucas pears)
100ml of sweet red wine or hydromel

Procedure:
Clean chicken livers and chop them. Peel onion and chop it. Melt butter on the frying pan, 
glaze onion. Add chicken livers and fry. Take it from the cooker 
and add two yolks and a bit of salt, mix together. Heat it again. 
Whip whites and mix them with chicken livers. Add breadcrumbs and mix.
Peel garlic, chop it and add a pinch of salt.
Wash pears, cut out the tail part, remove the seeds and some pulp
(be careful not to destroy pears' skin). Smear the inside of the pears with garlic.
Chop pulp and add it to the chicken livers. Mix it all.
Fill pears with the chicken livers and cover with the cut out tops.
Take baking pan and smear it with butter. Put pears on the baking pan,
pour wine or hydromel. Put it into the oven preheated to 180 degrees C.
and bake for 30 minutes.

You can prepare gingerbread sauce for the pears:
250g dry gingerbread crumbs mix with 2 spoons of honey,
2 spoons of apple cider vinegar and 150g chopped nuts.
Cream it until you get smooth sauce (if it's too thick add more honey and vinegar)

It looks a bit complicated, but in fact it's not. I do recommend it:-)














I mój wierny asystent czeka na swoją porcję wątróbeczek:-)

Here is my faithful assistant waiting for his portion of chicken livers:-)


Miłego dnia:-))

Have a great day:-))

8 komentarzy:

  1. Wątróbki nie lubię, ale Ty oczywiscie tak ładnie ustroiłaś, że aż smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WIerz mi tak przygotowana wątróbka smakuje inaczej więc może się do niej przekonasz:-)
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe :)
    I gruszkowe miseczki świetnie wyglądają.
    Całość pięknie podana.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że Ci się podoba propozycja podania tego dania:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  3. Fajne są takie owocowo mięsne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie troszkę inne smaki, ale dobrze razem współgrają:-))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na obiad. Muszę go wypróbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie bo jest bardzo oryginalny i smaczny:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...