niedziela, 12 marca 2017

Ciasto na weekend: pyszna rolada biszkoptowa:-)


Jak weekend więc jest czas na domowe ciacho:-)
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną roladę biszkoptową.
Wydawać by się mogło, że upieczenie domowej rolady będzie trudne,
ale nic z tych rzeczy. To bardzo prosty i szybki przepis idealny na weekendowe ciacho.
Dostałam go od Agnieszki Gąska w Domu.
Aga jest dla mnie skarbnicą pysznych i szybkich przepisów
bez niej mój kuchenny repertuar byłby raczej ubogi.

Rolada biszkoptowa

Składniki:
Ciasto:
100g mąki
70g wody
3 jajka
70g cukru
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
500ml kremówki
1 galaretka
owoce

Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier następnie żółtka, wodę i mąkę. 
Mąkę należy dodać na końcu i wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć na płaską blachę, piec 15-17 minut w 200 stopniach.
Jeszcze gorący biszkopt, przekładamy do góry nogami na ściereczkę, 
ściągamy papier i zawijamy w ścierkę pozostawiając do wystudzenia.

Wykonanie kremu:
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody odstawić do zgęstnienia. 
Ubić śmietanę. Dodać nie do końca stężoną galaretkę. Wymieszać.

Krem wyłożyć na ciasto, dodać owoce, zwinąć w rulon i udekorować wedle uznania.
Rolada jest niezwykle prosta i po prostu pyszna:-)
Domownicy i goście będą zachwyceni:-)
Jeśli macie dużą rodzinę lepiej zrobić od razu dwie 
ponieważ rolada znika w zastraszającym tempie:-))


It's weekend so it's time for homemade cake:-)
Today I would like to invite you for a delicious sponge cake roll:-)
It seems that making a roll is rather difficult,
but not such a thing! It's extremely easy so I do recommend it to you:-)
I got the recipe from Aga Gąska w Domu.
She's my masterchef, she always finds fast and easy recipies:-)
Without her my kitchen repertoire would be poor:-(

Sponge cake roll

Ingredeients:
Cake:
100g flour
70g water
3 eggs
70g sugar
a pinch of baking soda

Cream:
500ml heavy cream
1 jelly
fruits

Procedures:
Whip whites, add sugar then yolks, water. 
Add flour at the end and mix it gentyly with a spatula.
Put it on a flat baking tray, bake for 15-17 minutes in 200 degrees Celsius.
When the cake is still hot, turn it upside down on a kitchen towel,
remove baking paper and roll it in a towel. Leave for cooling.

Cream:
Dissolve jelly in one glass of boiling water and leave for thickening. 
Whip the cream. Add jelly (it must be runny) and mix it all together.

Put the cream on the cake, add any fruit you want and roll it:-)
You can decorate it as you like:-)
It's really delicious and your guests will be delighted:-)
If you have a big family make two rolls because it disappears very fast:-))


























Smacznej niedzieli:-))
A co Wy dzisiaj słodkiego serwujecie?

Have a delicious Sunday:-))
What cake do you serve today?

23 komentarze:

  1. Achh pysznie to wygląda <333

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I podobnie smakuje:-))) Zachęcam do wypróbowania:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Uwielbiam takie rolady.Wspaniale wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że równie dobrze smakuje:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smacznie. W ubiegłym roku poszłam na skróty i zrobiłam sobie taki makowiec. W biszkopt zawinęłam mak z rodzynkami i polałam czekoladą. Szybko, a w smaku pycha :-)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ fajny pomysł z tym makowcem:-)) Myślę, że w święta wypróbuję Twój sposób na szybki makowiec:-))
      Pozdrawiam gorąco:-)))

      Usuń
  4. Udekorowana wręcz zjawiskowo! Przepis oczywiście zabieram ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Anetko koniecznie bo sama dobrze wiesz, że nie ma to jak przepisy Agi:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  5. Genialnie wygląda! Piękne kubeczki i cukiernica!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj narobiłaś mi smaka, tak pięknie i apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam poniedziałkowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj jeśli lubisz piec:-) Rolada jest warta zrobienia:-)))
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam:-)))

      Usuń
  7. Pięknie wygląda ta Twoja rolada, chociaż szczerze powiem nigdy takiej nie robiłam tylko zawsze kupowałam, ale zachęciły mnie zdjęcia i zapewnienie, że nie jest trudna do wykonania więc spróbuję na pewno:-)
    Agata
    MurMi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, zobaczysz, że wszystkim zasmakuje, a wcale nie jest trudna do wykonania:-)))
      Polecam!!!!

      Usuń
  8. wygląda pysznie, w sam raz na niedzielne popołudnie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym schudnąć tak szybko jak przytyłam i znowu cieszyć się smakiem ciast i deserów, nie bacząc na kalorie.Rolada wygląda przepysznie, kusisz Niteczko kusisz ;-P Dobrze, że nie mam jeszcze piekarnika ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wygląda,na pewno jest pyszna. Przepis zabieram:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...